winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Sluit je computer op je TV aan
   

Steeds vaker staat er (ook) een computer bijvoorbeeld in de vorm van een laptop in de huiskamer. Wil je deze aansluiten op je televisie zijn er vaak wat mogelijkheden. Op deze pagina leggen we uit hoe je je desktop of laptop aan kunt sluiten op je televisie en zo bijvoorbeeld je foto's of Winamp (dus je muziekbibliotheek) op je televisie kunt bekijken.

Soorten aansluitingen

Er zijn vaak verschillende mogelijkheden op beide apparaten met elkaar te verbinden. In het plaatje hieronder staan de meest voorkomende aansluitmogelijkheden, en zul je op je computer/laptop en op je tv moeten kijken over welke aansluiting(en) je beschikt.

Aansluitingen aan de kant van de computer

Als eerste kijken we welke aansluitingen je hebt op je computer. Pak eventueel een pen en een papiertje, en schrijf op "Computer:" en "TV:". Noteer achter "Computer:" de aansluitingen die hieronder staan en die je kunt vinden op je computer. Kun je een HDMI poort vinden, schrijf dan HDMI. Heb je ook een VGA, zet je dat erbij.

 

Aansluitingen aan de kant van de televisie

Nu gaan we aan de zijkant en achterkant van je televisie kijken. Ook hier weer opschrijven welke van de onderstaande aansluitingen je tegenkomt bij jouw apparaat.

Beste aansluiting bepalen

Nu je precies weet welke aansluitingen je hebt op beide apparaten, kunnen we de beste aansluiting bespreken.

Links de beste aansluiting (HDMI) en daarnaast steeds een stapje minder. Controleer je papiertje en bekijk welke combinatie je hebt:

Computer Televisie Soort kabel
HDMI HDMI HDMI kabel
DVI HDMI DVI - HDMI kabel
DVI DVI DVI - DVI kabel
DVI VGA DVI - VGA kabel
VGA DVI VGA - DVI kabel
VGA VGA VGA - VGA kabel
S-video S-video S-video kabel
S-video Scart S-video kabel en Scart adapter
Composiet Composiet Composiet kabel
Composiet Scart Composiet kabel en Scart adapter

Aansluiten via HDMI

In het meest fantastische geval beschikt zowel je computer als je LCD of Plasma televisie over een HDMI aansluiting. Je kunt beide apparaten met elkaar verbinden en de televisie op het HDMI kanaal afstemmen. Zo moet je al beeld hebben, lees anders het gedeelte "Tweede monitor instellen" verderop deze pagina. HDMI is kwalitatief de beste keus. Beschik je daar niet over dan is DVI het beste, daarna VGA, daarna S-video en daarna Composiet.

Wanneer het ene apparaat beschikt over HDMI en de andere DVI, kun je deze alsnog met elkaar verbinden met een HDMI/DVI kabel. Deze oplossing is nog altijd beter dan alleen met VGA.

Aansluiting via VGA of DVI

Veel monitoren, en nieuwe televisies of beamers beschikken over een VGA of DVI aansluiting. Dit vergemakkelijkt het aansluiten van het apparaat op je computer of notebook. Je kunt met een VGA of DVI kabel de apparaten met elkaar verbinden. De DVI aansluiting is van betere kwaliteit en geniet de voorkeur. Na het aansluiten van een scherm of beamer, kun je in Windows opgeven hoe de tweede monitor zich moet gedragen: of het allebei hetzelfde beeld moeten laten zien of dat het een (horizontale of verticale) uitgebreiding van het bureaublad moet zijn bijvoorbeeld. Zowel VGA als DVI kabels zijn verkrijgbaar via electronicazaken of bijvoorbeeld computerwinkels.

Vaak vind je vlakbij de VGA of DVI poort, ook een koptelefoonaansluiting. Deze kun je gebruiken om ook het geluid van het ene naar het andere apparaat te krijgen.

Aansluiting via s-video of composiet

Heb je geen extra VGA of DVI aansluiting, of beschikt de televisie of beamer niet of zo'n aansluiting, kun je ook analoog via s-video of composiet werken. Eventueel via scart naar bijvoorbeeld de televisie.

Om scart te gebruiken, heb je een scart connector nodig, die je in een vrije scart aansluiting steekt. Aan de andere zijde van die connector vind je dan een composiet, s-video en geluids in- en uitgangen. Door middel van een schakelaar kun je kiezen of je inkomende of uitgaande signalen wilt doorlaten. Om video en geluid van je pc te kunnen ontvangen, moet deze switch op 'in' staan. Het signaal moet namelijk in de tv gaan, in plaats van eruit.

Voor de beste weergave gebruik je een super video kabel, maar niet iedere tv kan dit beeld weergeven. Weet je het niet zeker kun je het gemakkelijkst met composiet werken. Als je tv alleen over s-video beschikt en je computer alleen over composiet, of andersom, kun je een verloopkabeltje gebruiken. Dit is bij de betere videokaarten meestal meegeleverd.

Voor het geluid heb je meerdere mogelijkheden; je kunt je computerspeakers gebruiken, een aparte versterker of de speakers van de televisie. Voor de laatste twee opties heb je een kabel nodig tussen de line-out van de geluidskaart in de pc en de audio-ingang van de versterker of tv (eventueel op de scart connector als de tv geen aparte audio-ingang heeft of als je deze toch al gebruikt). Een dergelijke kabel kun je een "jack naar tulp" kabel noemen.

Hieronder het totaaloverzicht in de vorm van een aansluitschema. Het is een voorbeeld, dus jouw manier kan afwijken. Wel is het een van de meest gebruikte methodes voor het aansluiten van een computer op de televisie:

Tweede monitor instellen

Veel notebooks beschikken over een S-Video of VGA (monitor) uitgang en een handige knop op het toetsenbord om het beeld te klonen. Alleen een kabel aansluiten en de sneltoets indrukken is dan vaak voldoende. Een voorbeeld is het indrukken van de "Fn" toets en de toets met het beeldscherm, in dit geval onder de F4. Raadpleeg de handleiding van je notebook, als je de voorbeeldtoetsen niet kunt vinden.

Heb je niet zo'n toets, bijvoorbeeld omdat je een computer hebt, of wil je meer instelmogelijkheden, kun je via het configuratiescherm van Windows een tweede monitor configureren.Ga daarvoor naar het Configuratiescherm (bijvoorbeeld via "Start" onder "Instellingen") en klik op "Beeldscherm". In Windows XP kun je ook met rechts op het bureaublad klikken en kiezen voor "Eigenschappen". Vervolgens ga je naar het tabblad "Instellingen". In Windows Vista, klik met rechts op het bureaublad en klik op "Aan persoonlijke voorkeur aanpassen". Klik vervolgens op de optie "Beeldscherminstellingen".

Klik nu op het plaatje van de tweede monitor en kies voor de optie "Het bureaublad naar dit beeldscherm uitbreiden". Stel vervolgens de juiste resolutie van de tweede monitor in en klik op "Toepassen". De tweede monitor moet nu aangaan en een beeld tonen.

Als de tweede monitor links staat van je hoofdscherm, kun je het plaatje voor de tweede monitor naast de eerste zetten. Klik op het plaatje en sleep deze naar de positie ten opzichte van de eerste monitor. Je kunt vensters nu van de ene naar de andere monitor slepen door gewoon voorbij de rand van de eerste monitor te gaan, om vervolgens op de tweede uit te komen.

Televisie instellen

Via tabblad "Apparaat selecteren" is het mogelijk de televisie te selecteren. Dit tabblad vind je onder "Geavanceerd" bij de beeldscherminstellingen.

Zet de televisie op het AV- of videokanaal om het beeld op de televisie te kunnen bekijken. Bij sommige videokaarten wordt je automatisch doorgeschakeld.

Controleer bij problemen of het juiste tv-kanaal is ingesteld en of het formaat van Apparaatselectie - tv is ingesteld op pal. Verder moet bij het video-uitvoer formaat het aansluitingstype op "s-Video, composiet, samengesteld" staan ingesteld. Ook moet de resolutie op 16 of 32 bits kleuren staan ingesteld met een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz. Is het met s-video aangesloten en heb je zwart-wit beeld, schakel dan in de beeldscherm eigenschappen de composiet methode in en gebruik een composiet-kabel. Je kunt ook kijken in de beeldschermeigenschappen op je pc: het signaal moet "pal b" zijn en geen ntsc. Deze instelling (pal/ntsc en s-video/composiet) gaat niet automatisch.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.