winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » De mediabibliotheek
   

De mediabibliotheek is een onderdeel in Winamp, met uitgebreide mogelijkheden voor het afspelen en beheren van muziek en video. In de Bento skin is het al een belangrijk onderdeel van het venster. In de Winamp Modern en de Winamp Classic (klassieke) skin is het venster via een menuoptie erbij te halen. Eindelijk orde in de chaos.

Dashboard

Laten we beginnen met hoe je de mediabilbiotheek opent. Als je de Bento skin van Winamp gebruikt ("Bento Dutch"), is de mediabibliotheek als tabblad beschikbaar onder de afspeelknoppen. Gebruik je de moderne skin ("Winamp Modern Dutch") kun je de bibliotheek openen via het menu "Beeld". Klik nu op "Mediabibliotheek". Gebruik je de klassieke skin van Winamp klik dan met rechts op de bovenste rand van de speler, waar Winamp staat. Klik vervolgens op "Mediabibliotheek". In alle gevallen kun je ook tegelijk op ALT en op de L te drukken.

Het "Dashboard" is het eerste onderdeel en als ware de ingang van de bibliotheek. Het is een pagina die naar eigen wens in te delen is. Zo kun je de meest afgespeelde items laten tonen en enkele populaire radio (SHOUTcast) zenders weergeven. Ook is er ruimte voor een te downloaden skin en plug-in en nieuws van de ontwikkelaars van het programma.

Klik op de knop "Edit Content" om rubrieken toe te voegen of te verwijderen. Blader door de diverse categoriën, zoals muziek (music) of spelletjes (games). Klik op de knop "Add to dashboard" als je het onderdeel wilt toevoegen aan de pagina. Of klik op "Remove om het te verwijderen. Klik vervolgens op de knop "Done" bovenin de pagina, om het edit gedeelte te verlaten.

Externe media

Het onderdeel "Externe media", of in het Engels: "Winamp Remote", maakt het mogelijk via internet op andere computers naar je eigen muziek te luisteren. Winamp Remote fungeert dan als een doorgeefluik tussen Winamp op je thuiscomputer, en Winamp in een internetbrowser op een andere pc. Zo kun je een computer op zolder aanzetten en via een computer of gameconsole beneden je muziek beheren.

Wanneer je klikt op "Externe Media" krijg je een scherm waarmee je kunt inloggen in Winamp Remote. Heb je het programma nog niet, begin dan met het downloaden en installeren ervan. Klik op de knop "Download Now" en kies vervolgens voor openen of uitvoeren om het programma te downloaden. Klik op "Next" in het eerste scherm om de gebruiksovereenkomst te openen. Klik op "I Agree" als je het hiermee eens bent en verder wilt gaan met de installatie. Geef nu aan waar het programma mag worden geïnstalleerd. Standaard is dat de map zoals hieronder in het voorbeeld aangegeven. Het programma gaat zich nu installeren.

Na installatie verschijnt het startscherm van Winamp Remote. Het programma is nu op je computer geïnstalleerd. Dat betekent dat, wanneer je Winamp vanaf een andere computer wilt bedienen, deze computer aan moet staan en verbonden moet zijn met internet. Klik op "Next" om van start naar finish te gaan.

Je kunt nu een gebruikersnaam en wachtwoord verzinnen, om te gebruiken met Winamp Remote. Klik vervolgens op "Finish" om jezelf te registreren en de installatie te voltooien.

Winamp Remote is nu verschenen in de taakbalk, links van de klok. Nu kun je instellen welke mappen mogen worden getoond op andere computers. Klik met rechts op het nieuwe plaatje rechtsonder het beeld en klik op "Configuration".

Op het tabblad dat nu verschijnt kun je video-, foto- en muziekmappen toevoegen. De mappen die hier staan zijn dus op afstand te benaderen (natuurlijk alleen met de juiste gebruikersnaam en wachtwoord).

Klik op de knop "Add" om een map toe te voegen. Klik in het juiste gedeelte op de knop, dus bedenk eerst of je video's, foto's of muziek gaat toevoegen.

Selecteer in het venster dat nu verschijnt de juiste map en bevestig dit met de OK knop. Wil je toegevoegde mappen verwijderen, selecteer dan de map en klik op de knop "Remove". Klik op OK onderaan het venster om het configuratiegedeelte te sluiten. Of klik op het tabblad "More info" om andere zaken in te stellen, bijvoorbeeld of Winamp Remote steeds mag controleren of er een nieuwe versie van het programma is en of steeds met Windows moet worden meegestart.

Je kunt nu op een andere locatie via "Externe media" inloggen op Winamp Remote.

Klik in de Mediabilbiotheek op "Externe media" om het inlogscherm te openen. Vul onderin je gebruikersnaam en wachtwoord in, en vink eventueel de optie "Rembember me" aan om voortaan automatisch in te loggen. Klik nu op de knop "Sign in" om Winamp Remote te laden.

Je krijgt nu een mooi overzicht van alle media op de hoofdcomputer. Vanuit hier kun je dus op een andere pc inloggen en muziek- of videobestanden van de hoofdcomputer afspelen. Krijg je een foutmelding is Winamp Remote niet gestart op de hoofdcomputer. Klik dan met rechts op het icoon in de taakbalk en kies voor "Start Winamp Remote" om het delen van muziek- en videomappen in te schakelen.

Online Services

In Winamp zit standaard de plug-in genaamd "SHOUTcast". Hiermee is het mogelijk de muziek die je afspeeld met het programma, uit te zenden via internet. Anderen kunnen dan inloggen op je SHOUTcast zender en jouw radio uitzending volgen. We bespreken hier het bekijken en afspelen van SHOUTcast zenders. Meer over het uitzenden van muziek via SHOUTcast vind je in het onderwerp "Zelf muziek uitzenden ". Om een SHOUTcast zender op te zoeken, klik op "SHOUTcast Radio" in het gedeelte onder "Online Services".

Als eerste verschijnt een lijst met de top 500 SHOUTcast zenders. Via het menu "Quick genre" kun je in alle actieve SHOUTcast zenders, een selectie maken op genre. Ook kun je via het zoekveld rechts het overzicht filteren. Dubbelklik op een zender om deze in de speellijst te laden en te beginnen met afspelen. Of klik met rechts om een zender als eerstvolgende af te spelen ("enqueue") of op te slaan bij je favorieten ("bookmark").

Andere opties onder "Online Services" is het onderdeel "Winamp Music" waar gratis (proef)nummers kunnen worden afgespeeld. Onder AOL videos kunnen videobestanden worden gevonden en afgespeeld. Ook zijn er andere onderdelen zoals games en tv.

Nu afgespeeld

Onder "Nu afgespeeld" (in het Engels: "Now Playing") kun je meer informatie vinden of het muzieknummer dat nu afgespeeld wordt. Deze informatie haalt Winamp vanaf het internet.

Zo is er bijvoorbeeld duidelijk welke artiest er speelt en op welke cd (op welk album) het nummer te vinden is. Onder "Artist Blio" is er meer informatie over de artiest te vinden, eventueel met foto's en een review van het album.

Ook het jaar en bijvoorbeeld het genre kan worden weergegeven.

Lokale media

Het onderdeel "Lokale media" toont een database met alle bestanden die op je computer staan. Deze moeten dan wel eerst in de database zijn geladen. Het begint daarom met de knop "Bibliotheek" dat je linksonder het venster kunt vinden.

Klik op de knop en kies voor "Voeg media toe aan bibliotheek". Je kunt nu de map selecteren waar je muziek in staat, en klikken op "Toevoegen". De bestanden is deze mappen worden vervolgens gescand op informatie en toegevoegd aan de database met lokale media. Deze stappen kun je herhalen als je meerdere mappen op je computer hebt staan, waar muziek in zit. Gebruik je Winamp al een tijdje, zitten er nog twee andere handige opties in het menu..: Met de optie "Afwezige bestanden uit mediabibliotheek verwijderen" kun je de bestanden die inmiddels niet meer op je computer staan, verwijderen uit de mediabibliotheek. En met de optie "Controlemappen opnieuw scannen" kunnen de opgegeven muziekmappen opnieuw gescand worden. Nieuwe bestanden worden zo automatisch toegevoegd aan de mediabibliotheek.

Nu de database gevuld is met gegevens kun je op "Audio" of "Video" klikken, om de gescande bestanden weer te geven. Je kunt nu door de database bladeren, of bijvoorbeeld handig zoeken naar bestanden. Dubbelklik op een bestand om deze direct af te spelen, of klik met rechts op een bestand om een menu met diverse mogelijkheden te tonen. Zo kun je met "Verzenden naar" het bestand niet direct afspelen, maar toevoegen aan de wachtrij. Of verzenden naar een CD brander om er een muziek CD van te maken (zie "CD's rippen en branden "), of naar de formaatconverter om het bestand om te zetten naar een ander formaat (zie "Converteren ").

Een ander leuke mogelijkheid is het nummer een waardering te geven. Dit kan handig zijn bij het zoeken naar bestanden, en je kunt gemakkelijk sorteren op de hoogst gewaardeerde bestanden. Klik daarvoor in het menu op de optie "Items waarderen". Je kunt in het menu daarnaast kiezen voor 1 tot en met 5 sterren, of "Geen waardering" (standaard).

Speellijsten

Met het onderdeel "Speellijsten" heb je snel toegang tot opgeslagen speellijsten. Je kunt ze gemakkelijk openen en er bestanden naar toe slepen. Wil je snel een bepaalde sfeer laden kun je een speellijst openen en alleen de muziek uit die lijst afspelen.

Door met rechts op "Speellijsten" te klikken, kun je snel een nieuwe lijst maken of van de huidige lijst een speellijst maken ("Actieve (huidige) speellijst importeren"). Ook kun je een bestand, of een map laden als speellijst.

Podcast-directory

Een podcast kun je vergelijken met een (kleine) radiouitzending, maar dan opgeslagen en beschikbaar om te downloaden. Iemand kan bijvoorbeeld muziek afspelen, wat dingen eromheen vertellen, en dat geheel als podcast aanbieden.

In de directory staat een overzicht van verschillende categorieën met podcasts. Door je op een podcast te abonneren, kun je de verschillende uitzendingen bekijken. Deze komen in het onderdeel "Abonnementen" te staan.

Zo kun je bijvoorbeeld klikken op "Podcast-directory" en kiezen voor de categorie "Movies en Entertainment". In dit voorbeeld zijn er verschillende podcasts beschikbaar, zoals "Pod-Star Video" of "10 Minutes Fitness Feature". Klik vervolgens op "Subscribe" om de podcast bij je abonnementen te plaatsen.

Klik nu op "Abonnementen" om de geselecteerde podcast te openen en de uitzendingen te kunnen bekijken. Dubbelklik op een item of klik op "Afspelen" om de podcast te openen.

Opslaan kan ook, klik dan op "Downloaden". En wil je meer over de podcast te weten komen, klik dan op de knop "Naar site" om website van de uitgever te openen.

Draagbare apparaten

Met de optie "Draagbare apparaten" is het mogelijk USB apparaten, zoals een geheugenstick of mp3 speler, te beheren. Bestanden kunnen erop of eraf gehaald worden.

Om een apparaat in Winamp te gebruiken, start Winamp en sluit het apparaat aan op de USB poort. Als het goed is verschijnt de melding of je deze met Winamp wilt gebruiken. Klik op "Ja" om het apparaat met Winamp te verbinden. De speler is nu terug te vinden in de Mediabibliotheek. Klik erop om alle bestanden op het apparaat te laden en weer te geven. Met de knoppen onder het overzicht kun je het apparaat nu beheren. Zo zijn de items bijvoorbeeld af te spelen en te synchroniseren.

Favorieten

Wanneer je in de speellijst op ALT-I drukt, kun je het item toevoegen aan je favorieten. Ook via de mediabibliotheek kan dat, door met recht op het item te klikken, te kiezen voor "Verzenden naar" en te kiezen voor "Toevoegen aan favorieten".

Een overzicht van je favorieten is terug te halen, via het gelijkgenaamde onderdeel van de mediabibliotheek.

Geschiedenis

De mediabibliotheek onthoud alles wat je gespeeld hebt, zodat je later gemakkelijk kan terugzoeken wat je een bepaalde dag allemaal gehoord hebt. Voor het overzicht van de speelgeschiedenis, klik in het rijtje links op "Geschiedenis".

CD / DVD

Wanneer er een (muziek) CD is geladen, kun je via het onderdeel "CD recorder" of "DVD station" de gegevens op de CD bekijken. Tevens bestaat de mogelijkheid een muziek CD op je computer te zetten, of te branden met Winamp. Meer daarover in het onderdeel "CD's rippen en branden ".

JTFE rij beheerder

JTFE staat voor "Jump To File" ("spring naar bestand"), een plug-in die tegenwoordig standaard is meegeleverd met Winamp en het mogelijk maakt een wachtrij met speellijst items te maken. Zodat je in een lange speellijst enkele nummers met de ALT toets ingedrukt, met links kunt aanklikken om een nummer als eerstvolgend af te spelen.

Een overzicht van de wachtrij kan worden getoond met de laatste optie in het mediabibliotheek-menu: "JTFE rij beheerder". Je vekrijgt zo de inhoud van de wachtrij, op volgorde van afwerken. Met de knoppen eronder is het mogelijk een nummer uit de wachtrij te verwijderen, of juist omhoog of omlaag te verplaatsen. Ook kan de gehele wachtrij worden geleegd, of kan tussendoor een speellijst als wachtrij geladen worden.

 



Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.