winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Skins en plug-ins
   

Winamp biedt de mogelijkheid de basis uit te breiden met skins en plug-ins. Door een andere skin te kiezen, verander je het uiterlijk van Winamp. Met plug-ins kun je een functionaliteit toevoegen die niet in de basis installatie van Winamp zit. Bijvoorbeeld het afspelen van bepaalde soorten bestanden of het aanpassen van het geluid.

Meegeleverde skins

Winamp komt standaard met drie skins. Winamp Classic is de benaming voor de klassieke skin, eigenlijk alleen voor oudere pc's bedoeld of voor wie Winamp zo minimaal mogelijk wenst te gebruiken. De Bento en de Winamp Modern skin zijn uitgebreidere skins die er mooier uitzien en met meer opties. De Nederlandse versie van Winamp (via nl.winamp.com ) bevat tevens onze Nederlandstalige skins. In de uitleg op onze website gaan we ook steeds uit van deze vertaalde skins. Verder is er nog een grotere uitvoering van de Bento skin.

De volgende skins zijn dus standaard meegeleverd met de volledige (full) installatie van Winamp..:

Winamp Classic: simpele skin voor minimaal gebruikt van Winamp; Winamp Modern: winamp in een modern jasje met verplaatsbare vensters; Bento: één venster met alle veelgebruikte onderdelen van Winamp; Big Bento: een grotere uitvoering van de bento skin; Big Bento Dutch: door ons vertaalde versie van de Big Bento skin; Klassieke Skin: door ons vertaalde versie van Winamp Classic; Winamp Bento Dutch: door ons vertaalde versie van de Bento skin; Winamp Modern Dutch: door ons vertaalde versie van de Winamp Modern skin.

Een andere skin downloaden

Op Internet zijn vele skins voor Winamp te vinden. Wij adviseren skins alleen van vertrouwde plekken te downloaden, want ook hier bestaat het gevaar voor een virus. Winamp 5.05 en hogere versies bevatten een beveiliging en sindsdien worden skins wanneer ze voor het eerst geopend worden, niet direct geïnstalleerd, maar wordt je gevraagd of je het installeren van een skin wilt toestaan. Sites met veel en goede skins zijn ondermeer www.winamp.com en www.1001skins.com.

Een skin is meestal in de vorm van een installatieprogramma gegoten, of is een "wal", "wsz" of "zip" bestand. In het geval van een installatiepakket, kun je deze simpelweg uitvoeren om de skin automatisch te laten installeren. Skins als bestand, bijvoorbeeld "wal" (moderne skin), "wsz" (klassieke skin) en "zip" (ingepakte moderne skin), kun je plaatsen in de programmamap van Winamp onder "skins" (meestal "c:\program files\winamp\skins"). Open vervolgens het bestand en kies voor "Ja" als je er zeker van bent de skin te willen installeren (en het van een betrouwbare plek komt). Start Winamp opnieuw op om de installatie te voltooien.

Een andere skin kiezen

Via de menubalk kun je onder "Opties" een apart menu met Skins vinden. Een andere manier is via het voorkeurenscherm skins te bekijken en te activeren. Ga daarvoor via het menu "Opties" ("Options") naar het "Voorkeurenscherm" ("Preferences"). Of druk in Winamp op tegelijk op de CTRL en de P. Zoek in het linkerrijtje nu de optie "Skins". Je krijgt nu een overzicht van alle geïnstalleerde skins. Klik op een skin om deze te activeren. Hier bestaat ook de mogelijkheid een andere map in te stellen, en skins te hernoemen of te verwijderen (deïnstalleren).

Plug-ins

Plug-ins zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. Voor een overzicht van de standaard plug-ins, open weer het voorkeurenscherm (CTRL-P) en kijk onder "Plug-ins". Je ziet nu een aantal opties.

Door de plug-ins onder Invoer kan Winamp overweg met een bepaald muziek- of videobestand. Bijvoorbeeld mp of een audio CD.

Onder Uitvoer vallen plug-ins die het afspelen beïnvloeden. Zo zit daar de standaard plug-in voor het afspelen van muziek, maar kunnen er ook plug-ins zitten om de muziek over meerdere speakers te verdelen, of als muziekbestand weg te schrijven.

Onder Visualisatie worden de plug-ins geplaatst, die de sfeer bij de muziek kunnen geïnvloeden door middel van bewegende beelden. Vooral bij deze plug-ins zitten vaak ook vele instelmogelijkheden verborgen.

De DSP/Effect plug-ins kunnen het geluid veranderen, door bijvoorbeeld de stemmen weg te nemen, of een echo toe te voegen. Dit is vaak leuk om te proberen, en er zijn genoeg van dergelijke plug-ins beschikbaar.

Onder Algemeen vind je algemene plug-ins zoals de ondersteuning voor sneltoetsen of het springen naar een bestand in de speellijst.

Voor de Mediabilbiotheek is een aparte categorie gemaakt, met plug-ins voor dat onderdeel van Winamp.

Onder Draagbare apparaten ten slotte, vind je plug-ins voor ondersteuning van bijvoorbeeld een iPod, of externe harde schijven.

Meer plug-ins downloaden

Vooral op de website van Winamp kunnen vele plug-ins gevonden worden. De verdeling van de plug-ins, is hetzelfde als in het voorkeurenscherm. Dus er zijn plug-ins die de invoer of uitvoer beïnvloeden of bijvoorbeeld effecten toevoegen.

Op de website van Winamp staan de volgende categoriën:

AVS Presets: Onder "Visualisaties" is een aparte plug-in, die standaard voor visualisaties wordt gebruikt. We hebben het hier over de "Advanced Visualisation Studio" waarmee je zelf visualisaties kunt ontwerpen. Wat je onder "AVS Presets" kunt downloaden, zijn door andere ontworpen visualisaties.

DSP/Effect: Deze staat voor de DSP/Effect plug-ins waarmee muziek dus te vervormen is. Bijvoorbeeld met de plug-in "PaceMaker" waarmee ondermeer het tempo en de toonhoogte van de muziek is aan te passen en zang kan worden weggenomen uit de muziek (karaoke).

Encoding: Dit zijn plug-ins die Winamp muziek naar een ander formaat kan laten omzetten. Diverse formaten zijn standaard al ingebouwd. Meer hierover bespreken we in het onderwerp "De mediabilbiotheek.

Games: In Winamp zit de mogelijkheid verborgen spelletjes in het programma te spelen. Onder "Games" kun je enkele spelletjes downloaden. Natuurlijk ontbreekt het spelletje "Pac-Man for Winamp" hierbij niet.

General: Dit zijn de algemene plug-ins. Er zijn een hele hoop plug-ins te vinden, bijvoorbeeld om automatisch een nummer te starten wanneer Winamp start ("Winamp Starter"), een plug-in om in MSN Messenger het nummer te tonen dat nu gespeeld wordt ("gen_msn") en nog veel meer.

Input: Dit zijn de invoer plug-ins. Mocht je een bepaald bestand hebben dat niet door Winamp herkend wordt, kun je kijken of er een plug-in voor geschreven is.

Language Packs: Hier kun je taalpakketten voor Winamp vinden. Zoals ons Nederlandse taalpakket. Sinds Winamp 5.5 is het Nederlandse taalpakket inbegrepen. Andere talen zijn hier natuurlijk ook te vinden.

Output: Dit zijn de uitvoer plug-ins, bijvoorbeeld om muziek in elkaar over te laten lopen ("SqrSoft Advanced Crossfading Output") of om muziek over meerdere speakers af te spelen ("Dynamic Surround ").

Plugin skins: Er zijn plug-ins met een eigen venster in Winamp. Hier staan skins voor sommige plug-ins, om een plug-in er ander uit te laten zien.

Portable Devices: Dit zijn plug-ins voor "Draagbare apparaten". Voeg bijvoorbeeld de mogelijkheid toe Winamp met je mobiele telefoon te bedienen ("Winamp Bluetooth Control"). In Winamp zit standaard al een plug-in voor vele apparaten ingebouwd.

Visualizations: Hieronder vallen plug-ins, die een venster met een visualisatie openen in Winamp. De beelden passen zich vaak aan op het temo en de tonen van de muziek, en kunnen zorgen voor extra sfeer.

Wil je inspiratie opdoen, klik dan op de knop "Settings" rechtsboven de plug-ins, en kies ervoor te sorteren op het aantal downloads. De meest gedownloade plug-ins zijn vaak erg waardevol als toevoeging op de basis van Winamp.

Configureren (algemeen)

Via het voorkeurenscherm kunnen de plug-ins naar wens worden ingesteld. Open het voorkeurenscherm (CTRL-P) en klik op "Plug-ins", redelijk onderin in het linkerrijtje.

Je kunt als eerste de standaardmap instellen voor zowel de visualisatie plug-ins, als de DSP-/effect plug-ins. Normaal is dit de standaardmap voor plug-ins, namelijk "Winamp/Plugins".

Als je computer met meerdere zaken tegelijk bezig is, kunnen visualisaties haperen. Wil je dat niet, zet dan de prioriteit voor visualisaties op "Hoog". Hierdoor kunnen andere programma's trager werken. Standaard kun je dit gewoon op "Normaal" laten staan.

Als je standaard een visualisatie plug-in hebt draaien, kun je deze automatisch laten starten bij het starten van een nummer in Winamp. Vink daarvoor de betreffende optie aan. Voor betere presaties kun je de AVS visualisatie van Winamp (het interne venster) uitzetten, als je een aparte visualisatie hebt draaien.

Voor ontwikkelaars is het handig SEH uit te zetten. SEH staat voor "standard exception handler". Mocht een plug-in vastlopen en deze optie staat niet aangevinkt, zal Winamp proberen door te gaan met het spelen van de muziek, zonder verdere melding. Ontwikkelaars hebben baat bij deze foutmelding en kunnen deze opties daarom beter aanvinken.

Configureren (per plug-in)

Wanneer je een plug-in opzoekt via het voorkeurenscherm, heb je een aantal opties. Zo is het mogelijk een plug-in te configureren, of er meer informatie van te bekijken.

Klik bijvoorbeeld op "Invoer" om alle plug-ins onder invoer te bekijken. Onderin zie je nu een aantal knoppen. Klik eerst op een plug-in om deze te selecteren. Klik nu op "Configureren" om, indien van toepassing, een instellingenscherm te openen. In dit voorbeeld zie je extra instelmogelijkheden voor de MPEG-audiodecoder. Waarbij bijvoorbeeld aangegeven kan worden welke bestandsextenties samenwerken met deze plug-in, en hoe en welke bestandsinformatie moet worden ingelezen.

De instelmogelijkheden kunnen wat ver gaan, maar het is handig om te weten dat het mogelijk is en hoe je er komt.

Bij de visualisatie plug-ins is er tevens een start en stop knop te vinden. En vaak ook de mogelijkheid een bepaalde module binnen de plug-in te selecteren. Zo kun je, indien van toepassing, snel alleen een bepaald gedeelte van de plug-in gebruiken:

 



Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.