winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Wat betekent die term toch die iedereen maar lijkt te begrijpen en te pas en te onpas lijkt te gebruiken. Met een beetje geluk staat deze term in dit overzicht (zoek met CTRL-F). En zo niet horen we het graag!

Bitrate

Een origineel muziekbestand is gigantisch groot. Om deze leuk op internet aan te kunnen bieden, of op je mp3 speler te zetten, kun je een bestand vekleinen. Dit noem je comprimeren. Hoe kleiner het bestand wordt hoe minder geluid er overblijft. Met de bitrate kun je een balans bepalen tussen geluidskwaliteit en de grootte van het bestand. 8 Byte is 1 bit En byte ken je van bijvoorbeeld Megabyte of Gigabyte. De bitrate geeft aan hoeveel bits er gebruikt wordt per seconde muziek, gemeten in Kilobits per seconde (Kbps), de mate van comprimeren. Bij 3 minuten muziek en een bitrate van 96 Kbps wordt het bestand ongeveer 2,3 Mb groot. 128 Kbps klinkt over het algemeen beter, het bestand wordt dan ongeveer 3,1 Mb groot. De juiste bitrate verschilt echter per compressietechniek. 128 kBps en 192 kBps klinken beter bij MP3, maar bij de compressietechniek AAC is 96 kBps meestal al voldoende.
Zie ook Wikipedia

Bladmuziek

Bladmuziek is een uitreksel van een muziekstuk, in notenschrift. Zo kun je de muziek spelen op bijvoorbeeld een piano of gitaar.
Meer over bladmuziek - Zie ook Wikipedia

Branden

Op het gebied waar wij ons begeven, wordt met branden het schrijven van gegevens op een CD of DVD bedoeld. Je spreekt dan ook over het branden van een CD, als je muziek opslaat van je computer op een CD.
Branden met Winamp - Branden met de Windows Media Player

CD

"Een cd, de afkorting voor "compact disc" (compacte schijf) is een optische schijf, die oorspronkelijk voor de opslag van muziek werd gebruikt (als vervanger van de grammofoonplaat van vinyl). Enkele jaren na de introductie kon een CD ook voor opslag van andersoortige gegevens worden ingezet zoals de cd-rom en cd-video. Het cd-systeem is gezamenlijk ontwikkeld door Philips en Sony. Een CD kan afgespeeld worden in bijvoorbeeld een radio/cd speler of een computer. We kennen muziek cd's voor audio, en data cd's voor bijvoorbeeld computerbestanden (bijvoorbeeld MP3 bestanden). Aan data kan op een normale CD meestal 800 MB worden weggeschreven of 70 minuten muziek.
Zie ook Wikipedia

CDA

CDA is het standaard audioformaat bij muziek CD's. Dit kun je zien wanneer je een muziek CD in de computer hebt gedaan en via de Windows Verkenner de CD opent.

Codec

De afkorting "codec" staat voor compressor/decompressor. Het is een manier om gegevens te coderen of te decoderen. Bij muziek bijvoorbeeld, kun je MP3 bestanden alleen afspelen als je computer bekend is met het bestandsformaat. In Winamp zit daarom standaard een codec om MP3 af te spelen. Bij videobestanden is "DivX" een bekende codec. Wanneer gevraagd wordt of je de juiste codecs hebt, bedoeld men of je het juiste stukje software op je computer hebt geïnstalleerd, om het betreffende bestand te kunnen weergeven.
Meer over het afspelen van video - Zie ook Wikipedia

Composiet video

Composiet video of CVBS is de benaming van het analoge signaal dat wordt gebruikt om een televisiebeeld te coderen. Men spreekt ook wel van samengesteld video en in het Nederlands van KBOS. De vier letters zijn een afkorting van Colour, Vision, Blanking en Synchronisation, of van Kleur, Beeld, Onderdrukking en Synchronisatie. Een wat bekendere naam van composiet video is de gele tulpkabel waarmee je het beeld overdraagt. Dit komt nog vaak voor als aansluiting van foto- of videocamera's naar de televisie toe. In vergelijking met s-video geeft composiet een mindere beeldkwaliteit. Beter is het om scart of s-video te gebruiken. Of wanneer mogelijk component, dvi of hdmi.
Je televisie als monitor gebruiken - Zie ook Wikipedia

DRM

DRM staat voor "Digital Rights Management" of te wel "Digitale Rechten Management". Door DRM kan er een bepaalde licentie aan bijvoorbeeld een muziekbestand worden gekoppeld. Met DRM beveiligde muziek kom je vaak tegen bij websites waar tegen betaling muziek gedownload kan worden. Zo kan de uitgever bepalen of de muziek verspreid mag worden of zelfs hoe vaak het beluisterd kan worden. Door de muziek op een CD te branden verwijder je de DRM licentie.
Muziek afspelen - Zie ook Wikipedia

DVD

Een DVD is een schijf waarop met behulp van optische technologie digitale gegevens duurzaam kunnen worden opgeslagen. Het systeem werd ontwikkeld onder de naam Digital Video Disc maar bleek al snel meer toepassingen te kennen dan video alleen. Een populaire verklaring van de letters dvd is daarom ook wel Digital Versatile Disc. Officieel hebben de letters echter geen betekenis. Op een DVD kan zowel videobeelden worden opgeslagen, bijvoorbeeld films waardoor het de VHS bestanden kan vervangen, of computerbestanden zoals spelletjes. Aan data kan op een normale DVD meestal 4,7 GB worden weggeschreven en op een DVD met twee lagen (dual layer DVD) het dubbele daarvan. Er zijn ook kleinere DVD's die bijvoorbeeld in videocamera's worden gebruikt.
Meer over het afspelen van video - Zie ook Wikipedia

DVI

DVI staat voor "Digital Visual Interface" en is een aansluiting om beelden over te dragen, van bijvoorbeeld een computer naar een monitor. DVI is ontworpen in 1998 door DDWG (Digital Display Working Group). Het voordeel van een DVI verbinding, is de zeer hoge bandbreedte (tot 165 MHz voor een enkele verbinding). Hierdoor kan men ongecomprimeerde videosignalen doorsturen naar de monitor, zodat niet enkel de beeldprestaties veel hoger zijn, maar eveneens de snelheid van update en reactie. DVI brengt een volledig digitaal signaal zonder enig gegevensverlies.
Je televisie als monitor gebruiken - Zie ook Wikipedia

Equalizer

Een equalizer is onderdeel van Winamp. Het kan meerdere frequentiegebieden (banden) van het signaal versterken of verzwakken. Zo kunnen bijvoorbeeld hoge tonen worden verzwakt wanneer het geluid naar je mening te schel klinkt, of kan de bas extra worden versterkt De selectie van een band gebeurt door middel van filters. Een equalizer kun je ook een toonregelaar noemen.
Meer over de basisprincipes van Winamp - Zie ook Wikipedia

FLAC

FLAC, de afkorting van ""Free Lossless Audio Codec"" is een techniek muziek te comprimeren zonder verlies. Het is een open-sourceproject, ooit gestart door Josh Coalson om audio te comprimeren. In vergelijking met MP3 zijn FLAC bestanden groter. MP3 comprimeert tot ongeveer 80 procent, FLAC haalt een compressie van 30%-50%. MP3 comprimeert echter met enig kwaliteitsverlies.
Meer over Winamp - Zie ook Wikipedia

Gracenote

Gracenote is de uitgever van een database met informatie over muziek CD's. Doordat Winamp een koppeling heeft met deze database, kan er voor muziek CD's tijdens het afspelen ervan in Winamp meer informatie gevonden worden. Zoals een complete lijst met nummers op de CD of het betreffende CD hoesje. Hier is wel een internetverbinding voor vereist.
Meer over de mediabibliotheek van Winamp - Zie ook de Engelse Wikipedia

Frequentie

De Frequentie (uitgedrukt in Hertz) geeft het aantal geluidssamples per seconde aan. Standaard voor CD kwaliteit is 44.000 kHz.
Zie ook Wikipedia

Gracenote

Gracenote is de uitgever van een database met informatie over muziek CD's. Doordat Winamp een koppeling heeft met deze database, kan er voor muziek CD's tijdens het afspelen ervan in Winamp meer informatie gevonden worden. Zoals een complete lijst met nummers op de CD of het betreffende CD hoesje. Hier is wel een internetverbinding voor vereist.
Meer over de mediabibliotheek van Winamp - Zie ook de Engelse Wikipedia

HDMI

HDMI staat voor "High-Definition Multi-media Interface" en is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. Het ondersteund beeld en geluid in hele hoge kwaliteit. Een HDMI aansluiting is tegenwoordig vaak te vinden op een LCD of PLasma televisie, op een HD decoder en op bepaalde DVD spelers en -recorders bijvoorbeeld.
Je televisie als monitor gebruiken - Zie ook Wikipedia

ID3tag

Door de ID3tag kan er aan een muziekbestand extra informatie worden gekoppeld. Bijvoorbeeld de artiest, titel van het nummer en de album waar deze opstaat. Deze informatie wordt dan door ieder programma uitgelezen dat hier ondersteuning voor heeft, bijvoorbeeld Winamp en de Windows Media Player. Zo hoef je alle informatie van een muziekbestand maar eenmaal in te voeren. Wanneer je muziek download is deze informatie al vaak voor je ingevuld. Bij het rippen van een Muziek CD in de Windows Media Player kun je vooraf alles nummers al een naam geven.
Meer over de mediabibliotheek van Winamp - Zie ook Wikipedia

IP-adres

Het IP adres is een uniek adres in de vorm van getallen. Iedere computer verbonden met een netwerk en/of internet heeft een eigen IP adres. Zo kan de computer herkend worden. Bij SHOUTcast wordt je IP adres gebruikt om mensen naar je stream te kunnen laten luisteren.
Zelf uitzenden met SHOUTcast - Zie ook Wikipedia

Karaoke

Karaoke muziek is muziek waar normaal gesproken alle zang is weggenomen en een tekst door het scherm loopt zodat je mee kunt zingen. We hebben er enkele zaken over geschreven in een apart onderwerp.
Meer over karaoke - Zie ook Wikipedia

M3U

M3U is een bestandsformaat om een speellijst voor bijvoorbeeld Winamp in op te slaan. M3U bestanden kunnen in tekstbewerkers als "Notepad" (Kladblok) worden geopend om de speellijst te bewerken. Daarnaast kunnen deze bestanden in bijvoorbeeld Winamp geopend worden om de speellijst te bewerken of af te spelen. Door speellijsten kun je een selectie maken van je favoriete nummers, of je muziek indelen naar genre en telkens als aparte speellijst opslaan.
Meer over de mediabibliotheek van Winamp - Zie ook Wikipedia

Mixen

Met mixen wordt op muziek- of videogebied bedoeld, meerdere sporen door elkaar te laten lopen. Je kunt twee muzieknummers aan elkaar mixen om de stiltes weg te nemen, of door elkaar heen mixen om een nieuw stuk te componeren.
Meer over muziek mixen - Zie ook Wikipedia

Modem

Een modem (modulator / demodulator) is een apparaat om bijvoorbeeld internet te kunnen filteren vanaf een telefoonlijn of kabel. Een standaard modem kan heeft maximaal één aansluiting om één computer van internet te voorzien. Om het aantal verbindingen uit te breiden kan van een router gebruik worden gemaakt.
Zie ook Wikipedia

MP3

MP3 is een afkorting voor MPEG-Layer 3, waarbij MPEG een afkorting is voor Motion Picture Experts Group (MPEG) version 1, audio layer 3. MP3 is een techniek die grote ongecomprimeerde geluidsbestanden kan verkleinen door onhoorbare tonen weg te laten. Het is populair geworden doordat deze techniek is gebruikt muziek aan te bieden op internet. Er is veel software te vinden dat MP3 kan afspelen, en tevens zijn in de winkels mp3 spelers te vinden waar de muziek op opgeslagen kan worden om af te spelen via bijvoorbeeld oordopjes.
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook Wikipedia

mp3PRO

mp3PRO is een uitgewerkte techniek op MP3 en maakt de compressie nog beter. Bestanden gecomprimeerd met mp3PRO klinken net zo goed, terwijl in vergelijking met MP3 een bestand de helft zo klein kan zijn. Er is wel een aparte "Codec" voor nodig om mp3PRO af te spelen. Bestanden gecomprimeerd met mp3PRO eindigen net als MP3 op ".mp3".
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook Wikipedia

MP4

MP4 is een afkorting voor MPEG-Layer 4, waarbij MPEG een afkorting is voor Motion Picture Experts Group. Zoals MP3 voor muziekbestanden kan worden gebruikt, grote ongecomprimeerde geluidsbestanden te verkleinen, zo kan MP4 dat voor videobestanden doen. Voorbeelden hiervan zijn DivX of XviD. Een MP4 speler, zoals een iPod, kan zowel muziek als video afspelen.
Meer over het afspelen van video - Zie ook Wikipedia

MPG

MPG of te wel MPEG is een veel gebruikt systeem voor de compressie van beeld- en geluidsbestanden.
Meer over het afspelen van video - Zie ook Wikipedia

Ogg

Ogg Vorbis is een compressietechniek als MP3 of mp3PRO. Een muziekbestand gecomprimeerd met deze techniek is echter kleiner dan MP3 bestanden. Een ander voordeel is dan Ogg Vorbis patentvrij is en er daarom geen kosten bij het gebruik ervan afgedragen moeten worden.
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook Wikipedia

Peer to peer

Peer to peer, ook p2p genoemd, is een directe verbinding tussen twee computers. Beide computers zijn zowel server als client. Dit soort verbindingen kom je ondermeer tegen bij bepaalde muziek download programma's. Een netwerkkabel tussen twee computers kun je een peer to peer verbinding noemen.
Zie ook Wikipedia

Ping

Ping of de pingsnelheid geeft aan hoe snel een op internet aangesloten computer reageert. Er wordt heen en weer een bericht verzonden. De snelheid hiervan wordt gemeten in miliseconden. Hoe lager deze waarde hoe sneller de computer aan de andere kant reageert.
Zie ook Wikipedia

Plug-in

Een plug-in is een stukje software, dat je als het ware inplugged in een bestaand programma. Zo is de functionaliteit van Winamp uit te breiden met vele plug-ins. SHOUTcast is een bekende plug-in. Hierdoor kan muziek uitgezonden worden met Winamp, een mogelijkheid die niet standaard in het programma zit ingebakken.
Meer over de basisprincipes van Winamp - Zie ook Wikipedia

Poort

Een poort heeft meerdere betekenissen. Op onze website noemen wij het vaak in combinatie met een IP adres. Het poortnummer wordt door het ontvangende systeem gebruikt om te bepalen voor welk programma de gegevens zijn bestemd. Iedere computer heeft 65536 (2 tot de macht 16) poorten waarop verbindingen gemaakt kunnen worden. Deze zijn genummerd van 0 t/m 65535. Voor SHOUTcast zijn poort 7000 of 8000 erg bekend.
Zelf uitzenden met SHOUTcast - Zie ook Wikipedia

Rippen

Het opslaan van een muziek- of videobestand van bijvoorbeeld een CD of DVD, op je harde schijf. Voor het opslaan van een muziek CD is bijvoorbeeld Winamp of de Windows Media Player te gebruiken. Het opgeslagen bestand kun je een "rip" noemen.
Rippen met Winamp - Rippen met de Windows Media Player - Zie ook Wikipedia

Router

Een router (spreek uit als ""roeter"" in het Engels of ""rauter"" in het Amerikaans-Engels) is een apparaat of software op een computer, dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk. In een thuissituatie wordt een router vaak ingezet om meerdere computers, eventueel draadloos, van internet te voorzien.
Zelf uitzenden met SHOUTcast - Zie ook Wikipedia

SHOUTcast

SHOUTcast is een plug-in voor winamp waarmee de gebruiker van Winamp muziek of video kan ontvangen of uitzenden. Door het downloaden van de SHOUTcast plug-in en de server, kun je anderen op je eigen stream af laten stemmen.
Zelf uitzenden met SHOUTcast - Zie ook Wikipedia

Skins

Wanneer een programma skins ondersteund, is het mogelijk het uiterlijk van het programma te veranderen. Skins voor het programma Winamp zijn er in vele mate te vinden op internet. Tevens bieden we zelf enkele Nederlandse skins aan voor het programma. De mogelijkheid een skin te kiezen, kan een groot voordeel zijn bij een programma zoals Winamp.
Meer over de basisprincipes van Winamp - Zie ook Wikipedia

SRT

Een SRT bestand is vaak een tekstbestand dat de ondertiteling voor een film bevat. Vaak kun je zowel het DivX videobestand als het SRT bestand (met beide dezelfde bestandsnaam) op een CD branden en afspelen op een DVD speler die DivX ondersteund. De ondertiteling uit het SRT bestand wordt dan automatisch in de film gevoegd en afgespeeld.
Meer over het afspelen van video

Stream

Door een programma als Winamp af te stemmen op een muziek- of videostream, kan geluid of beeld worden afgespeeld zonder dat het volledige muziek- of videobestand eerst moet worden gedownload. Dat is mogelijk dankzij een zogenaamde buffer, die in het geval van een muziekstream volloopt met muziek. Bij het ontvangen van een stream wordt contact gezocht met de aanbieder. Er wordt dan een stukje muziek gedownload in de buffer en afgespeeld. De buffer loopt tijdens het afspelen leeg, waardoor ruimte is voor nieuw materiaal. Bij een redelijke internetverbinding merk je dit niet en kun je zonder haperingen binnen enkele seconde afstemmen op een muziek- of videostream. Deze techniek wordt ondermeer bij SHOUTcast gebruikt om muziek live uit te kunnen zenden en te ontvangen.
Een stream ontvangen met SHOUTcast - Zie ook Wikipedia

S-Video

S-Video, waarbij de S voor Separate staat, is een mogelijkheid om video op bijvoorbeeld de televisie te tonen. Omdat enkel videobeelden door de kabel gaan, is de kwaliteit ten opzichte van de normale video-verbinding verbeterd. S-Video is voor het eerst geïntroduceerd in Japan in 1987. Een S-Video aansluiting zit vaak nog op notebooks, meestal naast een VGA aansluiting. Via een zogenaamde Scart-connecter kun je zo je notebook op je televisie aansluiten. Geluid verloopt apart via een kabel van de geluidskaart, naar de Scart-connecter.
Je televisie als monitor gebruiken - Zie ook Wikipedia

Variabele bitrate

Door een variable bitrate wordt de bitrate, dus de mate van comprimeren, aangepast aan de passage in de muziek. MP3 bestanden met een variabele bitrate (VBR) kun je herkennen aan het feit, dat de MP3 speler steeds een andere bitrate aangeeft. Over het algemeen hebben MP3 bestanden een constante bitrate (CBR), maar een variabele bitrate geeft een betere geluidskwaliteit.
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook Wikipedia

VGA

VGA staat voor ""Video Graphics Array"" en een standaard voor het weergeven van beelden op een computermonitor. De VGA-standaard werd ontwikkeld door IBM en in 1987 geïntroduceerd. Met een zogenaamde VGA kabel is het mogelijk je monitor met je computer te verbinden, en tegenwoordig ook vaak om je computer op een platte LCD televisie aan te sluiten.
Je televisie als monitor gebruiken - Zie ook Wikipedia

WAV

Een Wave bestand, bedacht door Microsoft en de standaard voor PC audio met de kwaliteit van een muziek CD. Het is nauwelijks gecomprimeerd en een MP3 bestand van 5 MB kan in het geval van een Wave bestand al zo'n 50 MB bedragen. Wel wordt het nog steeds gebruikt bij het bewerken van muziek.
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook Wikipedia

Winamp

Het programma Winamp is een multimediaspeler waarmee veel muziek- en videoformaten op de computer kunnen worden afgespeeld. Winamp wordt geleverd door Nullsoft en is geprogrammeerd door Justin Frankel. Winamp kan onder andere MP3, WAV en het kwalitatief betere (aan MP3) AAC+ afspelen. Het programma werd erg populair met de opkomst van gebruik van MP3 als geluidsformaat. Het uiterlijk van Winamp kan veranderd worden met zogenaamde 'skins' en de werking met zogenaamde 'plugins', zoals Advanced Visualization Studio. Het programma is naar eigen voorkeur aan te passen.
Meer over Winamp - Zie ook Wikipedia

Winhamp

Nog nooit van gehoord, bedoel je misschien "Winamp"?
Meer over Winamp - Zie ook Wikipedia

WMA

WMA staat voor Windows Media Audio, een door Microsoft ontwikkelde tegenhanger van MP3. Een WMA bestand is vaak de helft zo klein als een MP3 bestand met een vergelijkbare geluidskwaliteit. Op internet kom je vaak zowel MP3 als WMA bestanden tegen.
Meer over het afspelen van muziek - Zie ook WikipediaPlaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.