winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Internetradio » Internetradio ontvangen
   

Wil je eens wat anders horen dan je eigen muziek? Door de plug-in "SHOUTcast", die standaard met Winamp meegeleverd wordt, kunnen gebruikers muziek uitzenden en ontvangen via internet. Zo kun je afstemmen op een bekende Nederlandse radiozender, maar ook op onbekende zenders in het buitenland. Én zelf een radiozender beginnen!

Hoe het werkt

Door Winamp af te stemmen op een internetzender, speel je in feite een "stream" af. Deze techniek maakt het mogelijk beeld en geluid af te spelen, zonder het muzieknummer of videobestand eerst volledig te moeten downloaden. Een stream maakt gebruik van een buffer. We nemen als voorbeeld een buffer van 30 seconden. Bij het ontvangen van een stream wordt contact gezocht met de aanbieder. Er wordt dan 30 seconden muziek of video gedownload en afgespeeld. Terwijl de buffer door het afspelen leeg loopt, wordt het gelijktijdig geladen met de volgende 30 seconden beeld of geluid. Als het downloaden van dit stukje bestand sneller gaat dan het afspelen (dus als er binnen 30 seconden nieuw beeld- en geluidmateriaal kan worden opgehaald), merk je niet dat je steeds een kort stukje download. Zo kun je dus afstemmen op een internet radiozender en kun je vrij snel continue van muziek genieten.

Hieronder een ander, bekender voorbeeld van een buffer, bij het afspelen van een video..:

Het groene gedeelte is al reeds afgespeeld, en kun je snel naar terugspoelen. Het oranje deel is voorgeladen, dus terwijl de video speelt wordt er al een stuk voorgeladen zodat de video zonder vooraf te downloaden en zonder schokken kan worden afgespeeld. Je kunt er ook alvast naar toespoelen. Het rode gedeelte is nog niet geladen. Spoel je daarnaar toe, moet je even wachten tot dat stukje video gedownload is.

Bitrate

De bitrate is een waarde, dat de hoeveelheid kilobits per seconde aangeeft. Hoe hoger dit getal, hoe meer bits er per seconde gedownload moeten worden. Als deze waarde hoog is, is de compressie lager en de geluidskwaliteit hoger. Is de waarde té hoog, is het mogelijk dat het downloaden langer duurt dan het afspelen en er stiltes vallen. Het kan ook zo zijn dat de bitrate goed genoeg voor jouw verbinding is, maar op dat moment te hoog voor de verbinding van de aanbieder. Door hier experimenteel mee om te gaan, kun je erachter komen welke bitrate het beste bij jouw situatie past.

Mocht het geluid gaan haperen, duurt het downloaden van de in dit geval 30 seconden langer dan het afspelen ervan. Dat kan aan de verbinding bij de aanbieder liggen, of aan jouw verbinding. Het gevolg is moeten wachten tot de buffer weer volgeladen is voordat de stream verder gaat met afspelen. De oplossing kan zijn een andere radiozender uitzoeken, een met een lagere bitrate, of je verbinding vrijmaken voor de zender. Dan kan bijvoorbeeld door downloadprogramma's uit te zetten of het downloaden op een lagere snelheid laten verlopen (indien mogelijk).

Zoek een zender

Nu we precies weten hoe het werkt, is het tijd een muziekzender uit te gaan zoeken. Dat doen we via de Mediabilbiotheek van Winamp. Toets ALT-L als deze nog niet geopend is. Klik nu in het linkerrijtje op "Online services" en daarna op "SHOUTcast radio". Het eerste overzicht dat getoond wordt is de top 500 van dit moment. Klik op het menu "Quick genre" om dit overzicht te filteren. Klik op de kopjes als "Name" of "Listeners" om hierop te sorteren.

Dubbelklik op een zender om deze in de speellijst te laden en te beginnen met afspelen. Of klik met rechts om een zender als eerstvolgende af te spelen ("enqueue") of op te slaan bij je favorieten ("bookmark").

Een adres toevoegen aan de lijst

Als je de precieze link kent, hoef je deze niet eerst via de Mediabibliotheek op te zoeken. Je kunt deze direct in Winamp zetten, door in Winamp op de CTRL en de L te drukken. Of ga naar het menu "Bestand", optie "URL openen". Dan kun je de link invoeren en op "Openen" klikken.

Daarnaast kun je vaak een link naar een stream op een website vinden. Op een website van een radiozender bijvoorbeeld. Door op de link te klikken, wordt deze net zo in Winamp geladen als dat je het via bovenstaande optie zou hebben gedaan.

Podcast-directory

Een podcast kun je vergelijken met een (kleine) radiouitzending, maar dan opgeslagen en beschikbaar om te downloaden. Iemand kan bijvoorbeeld muziek afspelen, wat dingen eromheen vertellen, en dat geheel als podcast aanbieden.

In de directory staat een overzicht van verschillende categorieën met podcasts. Door je op een podcast te abonneren, kun je de verschillende uitzendingen bekijken. Deze komen in het onderdeel "Abonnementen" te staan.

Zo kun je bijvoorbeeld klikken op "Podcast-directory" en kiezen voor de categorie "Movies en Entertainment". In dit voorbeeld zijn er verschillende podcasts beschikbaar, zoals "Pod-Star Video" of "10 Minutes Fitness Feature". Klik vervolgens op "Subscribe" om de podcast bij je abonnementen te plaatsen.

Klik nu op "Abonnementen" om de geselecteerde podcast te openen en de uitzendingen te kunnen bekijken. Dubbelklik op een item of klik op "Afspelen" om de podcast te openen.

Opslaan kan ook, klik dan op "Downloaden". En wil je meer over de podcast te weten komen, klik dan op de knop "Naar site" om website van de uitgever te openen.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.