winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Internetradio » Zelf muziek uitzenden
   

Een leuke mogelijkheid van Winamp is de optie muziek via internet te ontvangen, én uit te zenden. Zo is het voor iedereen met een internetverbinding mogelijk, een eigen radiozender te starten op het internet. Op deze pagina bespreken we hoe je zelf muziek kunt uitzenden met SHOUTcast.

Eerst de theorie

Hoe werkt dat uitzenden nou? Als volgt: je hebt Winamp draaien om een muzieknummer af te spelen. Daarnaast is er een plug-in genaamd SHOUTcast, die dit als stream naar een server verstuurd. De server zorgt dat er aan de stream een internetadres gekoppeld wordt, zodat iedereen die dit adres kent de door jouw uitgezonden muziek kan ontvangen.

Hoeveel luisteraars je tegelijkertijd kunt hebben, hangt van de verbinding van de server af. Professionele radiostations huren een server met een flinke internetverbinding, zodat er duizenden tegelijk naar de uitzending kunnen luisteren. Hobbyisten kunnen met hun eigen internetverbinding de computer als server laten werken. Zo heb je behalve je internetverbinding en de programma's op je computer geen extra apparatuur nodig.

In een overzicht ziet dat er als volgt uit:

De benodigdheden

Om te beginnen heb je drie programma's nodig op je computer: Winamp, de SHOUTcast plug-in, en de SHOUTcast server. Hieronder de downloadlinks om de programma's te downloaden:

Winamp Klik op "gratis download";

SHOUTcast DNAS 1.9.8 dit is je server;

SHOUTcast DSP Plug-In for Winamp dit is je Winamp plug-in.

Begin met de installatie van Winamp. Wil je daar wat hulp bij, bekijk dan het onderwerp "Winamp installeren ". Kom daarna terug naar deze pagina om de SHOUTcast plug-in en de server te installeren.

Uitzenden met VirtualDJ

Ben je van plan om met VirtualDJ uit te zenden, kijk dan verderop deze pagina.

SHOUTcast DSP plug-in installeren

Na installatie van Winamp, gaan we de SHOUTcast DSP plug-in installeren. Deze plug-in is de verbinding tussen Winamp en de server.

Sluit Winamp af en controleer of ook het Winamp logo rechtsonder op de taakbalk verdwenen is. Open het gedownloade bestand, dat begint met "shoutcast-dsp". Klik op "Next" als je akkoord gaat met de voorwaarden. Stap twee is het aanvinken van de opties die geïnstalleerd dienen te worden. Ga uit van wat standaard is ingesteld en klik weer op "Next" om door te gaan.

Het volgende scherm vraagt in welke map Winamp is geïnstalleerd. Controleer de map, of pas deze aan. Klik weer op "Next" om door te gaan. De plug-in gaat zich nu installeren.

Na het afronden van de installatie vraagt het programma of je de readme wilt lezen. Klik op "Nee" om de installatie af te ronden. Wil je eerst "de leesmij" lezen, klik je op "Ja".

De installatie van de DSP plug-in is nu voltooid. De volgende stap is het installeren van de server.

SHOUTcast WIN32 Console/GUI server installeren

Naast Winamp en de DSP plug-in is een plaats nodig waar de muziek naar verzonden wordt en waarop luisteraars kunnen inloggen om te luisteren. Hiervoor installeren we het serverprogramma, zodat je via je eigen computer en verbinding muziek kunt uitzenden en luisteraars kunt ontvangen. Heb je een erg succesvolle radiozender kun je overwegen een server bij derden te huren, zodat je jouw internetverbinding alleen gebruikt voor het uitzenden van muziek naar de server toe. De verbindingsomgeving van de server is dan van toepassing op de luisteraars, zodat je meer luisteraars en/of een betere kwaliteit geluid kunt aanbieden.

Start de installatie door het gedownloade bestand te openen, bijvoorbeeld "shoutcast-1-9-5-windows.exe". Lees de voorwaarden en klik op "I Agree" als je akkoord bent met de voorwaarden en verder wilt gaan met de installatie.

In het volgende scherm kun je aangegeven of je de GUI of Console versie wilt installeren. De Console versie is vergelijkbaar met een DOS opdrachtregel en bespreken we hier niet. Kies voor de GUI versie om met een Windowsversie van de server te werken, en klik op "Next" om door te gaan.

Het volgende scherm vraagt in welke map de software moet worden geïnstalleerd. Standaard is dat "C:\Program Files\SHOUTcast". Dit kun je eventueel aanpassen. Klik op "Install" om de installatie te starten.

De installatie is nu afgerond, en het bestand "Readme.txt" wordt geopend. Dat venster kun je sluiten, de server is nu geïnstalleerd op de computer.

De server instellen

We beginnen met het instellen van de server. Daarna kunnen we de plug-in configureren en de uitzending starten. Na installatie van de server zijn er enkele links in het Start Menu bijgekomen, om het serverprogramma te gebruiken. Klik op "Edit SHOUTcast DNAS configuration" om wat simpele instellingen voor de server te maken. Rechts een voorbeeld in Windows Vista, hieronder een voorbeeld in Windows XP:

Na het klikken op deze menuoptie, opent zich een configuratiebestand van de server, normaal gesproken in Windows Kladblok. In dit tekstbestand staat onder "Required stuff" de belangrijkste instellingen. Overige instellingen kun je later, of als je meer ervaren bent, naar smaak aanpassen. Zie dit voorbeeld welke drie opties je zeker even moet bekijken.

MaxUser

Noteer hier hoeveel luisteraars je maximaal wilt toelaten. Bijvoorbeeld "MaxUser=32".

Password

Het wachtwoord om in te loggen in de beheerpagina van SHOUTcast. Standaard is dat "changeme". Bedenk zelf een wachtwoord en vul dat in, bijvoorbeeld "Password=be28382".

PortBase

De poort die je hier instelt, is ervan afhankelijk of de standaard poort (8000) al door iets ander in beslag is genomen. Denk je van niet, kun je het gewoon zo laten staan. "PortBase=8000" dus.

Vergeet het bestand niet op te slaan en sluit het vervolgens af.

De server starten

We gaan nu de server starten. Start eerst Winamp op. Ga vervolgens in het Start Menu naar waar je zojuist ook was, maar kies nu voor de optie "SHOUTcast DNAS (GUI)". In sommige gevallen geeft Windows XP direct een beveiligingswaarschuwing. Kies voor "Blokkering opheffen" om het serverprogramma toegang tot internet te geven.

Ook anti-virus en/of internetbeveiligingssoftware kan een melding geven waarin wordt gevraagd of dit programma toegang mag hebben tot het internet. Sta dat toe zodat de server zijn werk kan doen.

De plug-in configureren

De server draait nu. Ga weer terug naar Winamp en toets Ctrl-P om het voorkeurenscherm te openen. Of klik op het menu "Opties" en kies voor "Voorkeuren".

In het rijtje links van het venster klik je onder "Plug-ins" op "DSP/Effect". Selecteer de "SHOUTcast Source DSP" plug-in, door erop te klikken. Klik vervolgens op de knop "Configureer actieve plug-in".

Input

Klik eerst op het tabblad "Input". Hier kun je selecteren of je alleen de muziek via Winamp wilt uitzenden, of alles ("Soundcard input"). Standaard is Winamp geselecteerd, waardoor je wat je met Winamp afspeelt kunt uitzenden met SHOUTcast. Als je een microfoon gebruikt, of andere geluiden wilt uitzenden, kun je kiezen dat je geluidskaart de bron moet zijn voor de uitzending. In Windows XP of lager, heb je wel de kans dat er bijgeluiden kunnen zijn, zoals e-mail notificatie of gespreksvensters in chatprogramma's. Kies je voor deze optie verzeker je er dan van dat er geen ongewenste andere geluiden door je uitzending komen. In Windows Vista is het mogelijk geluiden per toepassing te dempen, zodat je bijgeluiden kunt voorkomen. Klik daarvoor op het luidsprekericoon in de systeembalk (rechtsonder het scherm, naast de tijd) en kies voor "Mixer". Schakel de toepassingen die je niet in je uitzending wilt laten horen uit, door op het knopje "Dempen" te klikken.

Encoder

Klik nu op het tabblad "Encoder". Hier stel je in op welke frequentie en bitrate je wilt uitzenden. Voor zowel de frequentie als de bitrate geldt: hoe hoger hoe beter. Het nadeel is, dat er meer bandbreedte in beslag worden genomen naar mate de bitrate en frequentie toenemen. De waarde die je kiest is dus voor zowel jou als zender, als voor de luisteraar van belang. Een hogere waarde geeft meer geluidskwaliteit maar verwacht meer van jouw en je luisteraar's internetverbinding.

Als eerste kun je een Encoder type kiezen. Kies je voor de MP3 encoder, kun je een bitrate en Khz opgeven. Kies je voor de AAC+ encoder kun je klikken op de knop "Encoder Settings" om de bitrate en Khz te kiezen. Door met AAC+ uit te zenden kun je met een birate van 32 kbps al een kwaliteit bereiken die met een MP3 encoder op 128 kbps zou zitten. Door deze lagere birate kun je meer luisteraars op je zender af laten stemmen, of kunnen zelfs luisteraars met bijvoorbeeld een inbelverbinding redelijk goed naar je zender luisteren. Door het uitzenden met AAC+ verplicht je wel je luisteraars met minimaal Winamp 5.1 te luisteren. Pas sinds die versie is er ondersteuning voor AAC+.

Voor meer informatie over het berekenen van je bitrate en luisteraars kijk verderop deze pagina, onder "Bandbreedte".

Output

Op het tabblad "Output" kun je het uitgaande signaal verder instellen:

Laat bij "Address" de waarde localhost staan als je het server- programma op dezelfde computer hebt draaien als SHOUTcast. Draait je server op een andere computer, vul dan het netwerk IP van de uitzendende computer in, bijvoorbeeld "192.168.0.100".

Bij "Port" stel je de eerder ingestelde poort in, standaard is dat "8000".

Het wachtwoord dat je moet opgeven is dezelfde als je eerder in de serverconfiguratie hebt opgegeven. Plaats een vinkje bij "Automatisch reconnection..." als Shoutcast steeds opnieuw verbinding moet proberen te maken bij een verbindingsfout.

Misschien is je opgevallen dat het onderste gedeelte eigenlijk ook weer een tabblad is. Namelijk het tabblad "Connection". Klik ernaast op "Yellowpages" om wat meer over je zender te vertellen. Bijvoorbeeld de naam van je zender, in plaats van "Unnamed Server". Wanneer je dat vergeet krijg je een foutmelding in je serverlog ("[yp_add] yp.shoutcast.com gave extended error (Please give your station a name (in the dsp plugin YP tab)") en kun je niet uitzenden. Ook kun je hier het genre opgeven en bijvoorbeeld de link naar je website.

Start je uitzending

Je hebt nu wel genoeg gelezen en ingesteld. Tijd om wat muziek het net op te sturen. Klik in het tabblad "Output" op de knop "Connect". Vanaf nu kunnen mensen naar je stream luisteren. Dankzij de serversoftware kun je in de Shoutcast Server Monitor logboek bekijken wat er gebeurd nadat je op "Connect" hebt geklikt. In eerste instantie ziet het venster er zo uit:

De SHOUTcast Server heeft nu in de gaten dat je aan het uitzenden bent. Het programma zendt informatie door naar SHOUTcast.com. Als SHOUTcast.com deze informatie heeft ontvangen en verwerkt verschijnen er een aantal nieuwe regels in beeld:

Shoutcast.com heeft gekeken of je inderdaad aan het uitzenden bent. Aangezien dat het geval is, ben je toegevoegd aan de lijst met actieve streams. Nu is het nog even (maximaal ongeveer een kwartier) wachten totdat je de eerste luisteraars kan verwelkomen. Op het moment dat de melding 'yp.shoutcast.com touched!' in beeld ziet verschijnen kan je stream gevonden worden. Je ziet de volgende informatie:

Je kunt nu in de Mediabibliotheek gevonden worden, maar je kunt ook je eigen adres doorgeven.

De link van je stream

Wil je niet wachten tot men je heeft gevonden, maar zelf je link aan iemand geven (of op je website zetten)? Dan is het belangrijk te weten met welk ip-adres en op welke poort je aan het uitzenden bent. Om je te helpen noteren we aan de hand van je ip-adres hier de meest waarschijnlijke link:

  

Verander het gedeelte ":8000" in een ander nummer, als je de poort hebt veranderd in het configuratiegedeelte. Heb je teveel in het veld bewerkt, klik op "Herstel". Overigens: gebruik je een router en wil je de link testen, is het mogelijk dat je het luisteren dan ergens anders (buiten de router om) moet proberen. Niet alle routers staan het uitzenden en luisteren naar dezelfde stream op hetzelfde ip-nummer toe.

Geen vast IP adres

De link naar je stream is dus een combinatie van je IP adres en poortnummer. Als je provider niet met een vast IP adres werkt, kan het eerste deel van je link altijd (of om de zoveel tijd) anders zijn. Nadelig omdat je luisteraars dan niet precies weten met welk adres ze dit keer naar je kunnen luisteren.

Een oplossing hiervoor kan zijn je wisselende IP adres te koppelen aan een vast internetadres, van bijvoorbeeld "no-ip.com". Na aanmelding krijg je een vaste link, zoals "demo01.no-ip.org" en een stukje software op je computer dat je IP adres in de gaten houd. De vaste link kun je promoten aan je luisteraars, bijvoorbeeld:

http://demo01.no-ip.org:8000/listen.pls

Het stukje software op je computer zorgt dat je wisselende IP adres gekoppeld blijft aan je vaste no-ip adres.

Meer informatie over no-ip.org

Een andere aanbieder van deze service is dyndns.com. Deze werkt zonder de software op je computer, dus je moet zelf steeds je nieuwe IP adres invoeren op de website. Er zijn echter routers, zoals die van Linksys, die dit automatisch voor je kunnen regelen en in dat geval heb je zonder extra's een vast adres via dyndns.com.

Meer informatie over dyndns.com

Luisteraars of bitrate uitrekenen

Om het gewenst aantal luisteraars, of de gewenste bitrate uit te rekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Upload / Bitrate = Max luisteraars

Luisteraars / Upload = Max bitrate

Upload staat hierbij voor je uploadsnelheid. Je kunt hiervoor je provider raadplegen, of te kijken in de specificatie van je internetabonnement. Een leidraad geeft de website www.speedtest.net . Daar kun je ondermeer je download- en uploadsnelheid laten meten. Kijk naar de waarde kbps, in haakjes onder de waarde KByte/sec.

Wanneer je maximaal 5 luisteraars verwacht en je hebt een uploadruimte van 512 kbps, deel je 512 door 5. Je kunt dan met een bitrate van 96 kbps uitzenden.

Als je uit wilt zenden op 96 kbps en je hebt een uploadruimte van 512 kbps tot je beschikking, deel je 512 door 96 en je weet dat je ongeveer 5 luisteraars tegelijk kunt hebben. Kies voor het formaat AAC om op een lagere bitrate te kunnen zenden met een vergelijkbare kwaliteit geluid. Zo kun je ineens toch meer luisteraars tegelijk naar je zender laten luisteren.

Rekenmachine

Met deze rekenmachine kun je zelf het maximum aantal luisteraars berekenen:

Bitrate:   
Bandbreedte:   
    
     luisteraars maximaal.

Met dank aan mcproductions.eu .

Bandbreedte

Sommige providers werken nog met een datalimiet. Je mag dan per maand niet meer verbruiken dat bijvoorbeeld 5 gigabyte, anders moet je extra betalen. Om een inidcatie te hebben van je maandelijkse verbruik kun je het volgende rekensommetje gebruiken:

Bitrate × 3600 (sec in een uur) × aantal luisteraars

Als voorbeeld nemen we 5 luisteraars en een uitzendkwaliteit van 96 Kbs. Doe dan 96 keer 3600 en dat keer 5. Het resultaat is 1.728.000 kilobit. Om te bereken hoeveel megabyte dat is deel het resultaat door 8 (van kilobit naar kilobyte) en dat deel je door 1024 (van kilobyte naar megabyte). De som en de uitkomst is daarom als volgt:

96 x 3600 x 5 = 1728000 kilobit per uur

1728000 / 8 / 1024 is ongeveer 210 megabyte per uur

Heb je inderdaad een datalimiet van 5 gigabyte in de maand, dus 5120 megabute, dan mag je maximaal ongeveer 24 uur uitzenden, zonder dat je internetverbinding ergens anders voor gebruikt wordt.

Rekenmachine

Met deze rekenmachine kun je zelf de bandbreedte uitrekenen:

Bitrate   
Aantal luisteraars   
Uren per dag per luisteraar   
Totaal per maand    GB

Bekijk de website van je provider om erachter te komen of ook je te maken hebt met een datalimiet of niet. Heb je die niet, heb je weleens te maken met een "eerlijk gebruik beleid" (fair use policy). Dan zit er in principe geen limiet op, maar vanaf een bepaald vebruik is je gebruik niet meer gemiddeld en kan de provider hier alsnog maatregelen tegen nemen.

Met dank aan mcproductions.eu .

SHOUTcast webpagina

Je SHOUTcast zender bevat een eigen webpagina met ondermeer de status van je stream, een geschiedenis van recent gespeelde nummers ("Song History") een je link om te luisteren ("Listen"). Gebruik je luisteradres zonder "listen.pls" erachter, om de Shoutcast webpagina te openen. Bijvoorbeeld:

http://:8000/

Klik op de link om je eigen SHOUTcast webpagina te openen.

Wanneer het niet lukt om de pagina te openen, zit je vaak achter een router en zal het je waarschijnlijk ook niet lukken op een andere computer binnen je netwerk naar je zender te luisteren. De router heeft in dat geval geen "local loopback" ondersteuning. Je kunt dan met het volgende adres je webpagina van SHOUTcast benaderen:

http://localhost:8000/

Voor het testen van je radiozender zal je in dat geval op een computer buiten je netwerk om aangewezen zijn.

Om in te loggen als beheerder klik op de link "Admin Login". De gebruikersnaam is "admin". Het wachtwoord is hetzelfde als die je in de serverconfiugratie hebt ingesteld (dus in dat tekstbestand). Na het inloggen kunnen overzichten van luisteraars en statussen worden opgevraagd. Ook kunnen luisteraars via dit scherm worden verboden naar je stream te luisteren ("ban").

Uitzenden met "VirtualDJ"

Ervaren gebruikers vinden het soms handiger niet met Winamp, maar met een DJ programma als "Virtual DJ" uit te zenden. Onderstaande is gericht op bestaande gebruikers die niet weten hoe het uitzenden via SHOUTcast en Virtual DJ in zijn werk gaat. Een demoversie van het programma is te verkrijgen via http://www.virtualdj.com/download/trial.html.

  • Start het programma en klik op het tabblad "Record";
  • Klik in het linkerrijtje op "Broadcast" en rechts daarvan op "Config";
  • Vervolgens krijg je het venster "Broadcast Config" waarin je enkele zaken moet instellen..:
    • "Record from" zet je op "Master";
    • "Auto-start" kun je aanvinken voor de toekomst, maar ook uit laten staan;
    • "Format" zet je op "Shoutcast (MP3)";
    • "Bitrate" maak je dezelfde keuze zoals hierboven besproken in Winamp, bijvoorbeeld "96 Kbs";
    • "Server" zet je op "Broadcoast to a radio server";
    • De rest van de instelllingen komen overeen zoals hierboven besproken. De server is jouw ip-adres en bij "Port" vul je de door jouw gekozen poortnummer in. "Name" verzin je zelf, "Password" heb je ingesteld in het instellingenbestand van de server en "Genre" verzin je ook zelf.
  • Alles is ingesteld en je bent klaar om uit te zenden met "Virtual DJ" via je "SHOUTcast Server"!

Uitzendrechten

Wil je uitzenden met SHOUTcast, betaal je daarvoor een bijdrage. Zo zijn daar de Bumra-Stemra rechten, voor de tekstschrijvers. Sena is een verplichte bijdrage voor de artiesten en producenten, en dergelijke. Voor meer informatie, bekijk de volgende websites:

www.bumastemra.nl

www.sena.nl

"Cannot see your station/computer"

Als het uitzenden niet lukt krijg je vaak een foutmelding in de serverlog. Niet zelden is het de volgende melding: "yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer (IP: xx.xx.xx.xx:8000) from the Internet, disable Internet Sharing/NAT/firewall/ISP cache (Connection timed out) ". Er zijn drie mogelijke oorzakers van dit probleem:

  • Je firewall laat het verbinden niet toe;
  • Je router laat het verbinden niet toe;
  • Je firewall en je router laat het verbinden niet toe.

We helpen je verder in het onderwerp "Problemen met verbinden".

Touched!

Is het wel gelukt: veel plezier met uitzenden! We hebben nog een aantal onderwerpen voor je klaarliggen om te lezen...

 



Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.