winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Internetradio »Veelgestelde vragen
   

Op deze pagina staan veelgestelde vragen bij Internet radio. Staat je vraag er niet tussen, bekijk en veelgestelde vragen behorende bij Winamp of bij Muziek en video . Blijf je met vragen zitten, zoek dan het antwoord of plaats zelf je vraag in het forum .

Alle antwoorden weergeven | Alle antwoorden verbergen

Luisteren naar SHOUTcast

Wat is SHOUTcast en hoe luister ik ernaar?

Op internet worden veel radio- en televisiezenders door middel van SHOUTcast aangeboden. SHOUTcast is de naam van een plug-in dat standaard in Winamp 5 is opgenomen. Door dit extra stukje software is het mogelijk muziek of videobeelden via internet uit te zenden - of te ontvangen. Meer hierover lees je op de pagina "Internet radio ontvangen". Om naar een SHOUTcast zender te luisteren heb je internet en Winamp nodig. Een overzicht van zenders staat op http://yp.shoutcast.com maar ook in Winamp zelf. Gebruik daarvoor de mediabibliotheek..

Waarom kan het geluid haperen?

Bij het ontvangen van een stream wordt steeds een klein stukje afgespeeld en tegelijkertijd wordt een nieuw stukje gedownload. Hier merk je doorgaans niets van als de uitzender en jij over voldoende verbindingssnelheid (en bandbreedte) beschikken. Als de muziek hapert of er zelfs langere stiljes vallen, kun je als eerste proberen een stream met een lagere bitrate op te zoeken. De bitrate is een waarde, dat grofweg de geluidskwaliteit van de stream aangeeft. Hoe hoger dit getal, hoe meer er per seconde gedownload moet worden. Door de grotere download zit meer kwaliteit in het geluid verpakt, maar kan je internetverbinding dit niet aan zal het geluid haperen of vallen er stiltes. Door te experimenteren kun je erachter komen hoe hoge bitrate je verbinding aan kan. Als je niet verwacht dat je verbinding het probleem is heeft mogelijk de uitzender te weinig capacitiet om jouw een snelle stream te kunnen bieden. Kies een andere stream met een vergelijkbare of lagere bitrate en kijk hoe die bevalt.

Waarom hoor ik bij het afspelen van een stream geen of slecht geluid?

Behalve in mp3 kan een stream ook in mp3pro of bijvoorbeeld AAC+ worden uitgezonden. Voor mp3pro is een plug-in beschikbaar. Voor AAC+ is een recente versie van Winamp vereist. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit tijdelijk een probleem van de stream is. Probeer dan gewoon een andere zender. Of het niet aan de configuratie van je computer of een storing in je computerboxen ligt, kun je testen door muziek af te spelen dat op je computer is opgeslagen en anders altijd van goede kwaliteit is.

Hoe kan ik spraak wegnemen bij radiozenders?

Als er naar je mening teveel in een SHOUTcast radiozender wordt gesproken, kun je beter een andere zender zoeken. Bijvoorbeeld één die non-stop uitzend. Spraak kan niet worden gefilterd.

Zelf uitzenden met SHOUTcast

Is het uitzenden van muziek via SHOUTcast legaal?

Jazeker, SHOUTcast is een gratis plug-in en het ontvangen en versturen van muziek via internet is legaal. Wel op voorwaarde dat de muziek of video niet auteursrechtelijk beschermd is, of als dat niet het wel beschermd is, je daar een vergoeding voor betaald. Voor een uitgebreid antwoord op deze vraag adviseren wij de volgende websites: www.sena.nl en www.bumastemra.nl.

Op welke server kan ik uitzenden?

In het onderdeel "Zelf muziek uitzenden" bespreken we hoe je jouw computer als server kunt laten fungeren. Dat is zeker in het begin een ideale oplossing om meer bedreven te raken met SHOUTcast. Als je meer luisteraars of een hogere kwaliteit wenst dan je internetverbinding toelaat kun je een server huren. Je stuurt je muziek dan naar een andere computer waarop luisteraars afstemmen om je muziek te beluisteren. Voor meer informatie hierover zoek met Google of bekijk de volgende, Engelstalige website: www.radiotoolbox.com/hosts.

Waar vind ik mij ip-adres?

Je ip-adres kun je vinden op bijvoorbeeld www.mijnip.nl. Natuurlijk willen we je ip ook wel even hier vermelden: .

In hoeveel kbps zal ik gaan uitzenden?

Voor deze overweging is het goed te weten hoeveel upload bandbreedte je hebt en hoeveel luisteraars je maximaal wenst. Als je de beschikking hebt over een 256 kb (kilobit) upload en je maximaal 10 luisteraars toestaat kun je ervoor kiezen op 24 kbps (kilobit per seconde) uit te zenden. Andersom kun je ook bedenken op welke bitrate je wilt uitzenden en daar de maximaal aantal luisteraars op af stemmen. In dit voorbeeld deel je 256 kb (upload) door 24 kbps (bitrate) en kom je op maximaal 10 luisteraars. Voor een redelijke uitzendkwaliteit bevelen wij minstens 56 kbps aan, mits je in mp3 gaat uitzenden. Er zijn ook andere codecs, zoals AAC+, die op een lagere bitrate een vergelijkbare geluidskwaliteit bieden. Meer informatie en een rekenmachine staat op de pagina "Zelf muziek uitzenden ".

Waar stel ik in hoeveel luisteraars ik maximaal wil toestaan?

Dit kan in het bestand "sc_serv.ini" dat je kunt vinden onder de map van de SHOUTcast Server. Zie de optie 'MaxUser'.

Hoe kunnen luisteraars een verzoeknummer indienen dat automatisch afgespeeld wordt?

Met bepaalde software is het mogelijk je luisteraars te laten kiezen welk nummer ze willen horen. Op deze website behandelen wij het programma "Song Requester". Deze plug-in is simpel te installeren en indien gewenst aardig aan te passen voor gebruik op je website. Behalve de plug-in en wat je nu al gebruikt om uit te kunnen zenden, heb je niets nodig. Meer informatie hierover kun je vinden in het onderwerp "Verzoeknummers".

Hoe kan ik op mijn site laten zien wat er gespeeld wordt?

Hier zijn veel oplossingen voor. Eén daarvan is deze plug-in op Winamp.com. Een handleiding daarvoor staat op deze pagina. Bekijk ook het onderwerp "Now playing" voor meer informatie.

Hoe maak je een jingle?

Voor het maken van jingles zijn diverse programma's op de markt. Een simpel en Nederlandstalig programma is bijvoorbeeld MAGIX Music Maker. Een andere suggestie is GoldWave, ook een programma om eenvoudig muziek van bijvoorbeeld je microfoon op te nemen.

Is het mogelijk dat iedere nieuwe luisteraar eerst mijn jingle hoort?

Jazeker, je kunt in SHOUTcast een intro instellen, dat bij een nieuwe luisteraar als eerste speelt. Deze intro moet wel in dezelfde bitrate zijn als de rest van je stream.

Waar kan ik een gratis SHOUTcast Server krijgen?

SHOUTcast is gratis, zowel de plug-in als de serversoftware. Maar als je een computer bedoeld waarop gebruikers kunnen inloggen moeten we je teleurstellen. Er zijn voor zover wij weten geen aanbieders die een gratis serververbinding ter beschikking stellen.

Kan ik een SHOUTcast speler op mijn website plaatsen?

Ja, het is mogelijk je stream op je site af te laten spelen. Hiervoor kan bijvoorbeeld realPlayer of de Windows Media Player worden gebruikt. Op de volgende website staan scripts om zoiets voor elkaar te krijgen: www.streamsolutions.co.uk/embedded.

Veelvoorkomende problemen met uitzenden

Luisteraars klagen dat mijn stream hapert, wat moet ik doen?

In dat geval is je internetverbinding niet voldoende voor het aantal luisteraars dat je hebt en/of de kwaliteit (bitrate) waarin je muziek aan het uitzenden bent. Het volgende rekensommetje kan je helpen bij het bepalen van het maximaal aantal luisteraars: uploadsnelheid delen door bitrate is maximaal aantal luisteraars. De uploadsnelheid hoort bij je abonnement van je internetprovider en is gemakkelijk te testen via www.speedtest.nl ("meet uw upload snelheid"). Om als voorbeeld een uploadsnelheid van 400 kbps te nemen en een bitrate van 32 kbps (AAC+ encoder), kun je maximaal 12 luisteraars naar je laten luisteren zonder dat je stream (erg) zal haperen. Wens je meer luisteraars kun je een server huren, zie voor een aardig overzicht www.radiotoolbox.com/hosts. Of je verlaagt je bitrate of je verhoogt je internet abonnement.

Waarom kan ik geen verbinding maken met SHOUTcast?

Als alles goed ingesteld is maar een klik op de knop "connect" geen resultaat geeft heb je mogelijk een firewall of router die de boel tegenhoudt. Controleer de toegangsrechten van Winamp. Controleer ook of de ingestelde poort open staat voor het verzenden van informatie. Meer informatie en handleidingen per type router kun je vinden in het onderwerp "Problemen met verbinden".

Waarom horen luisteraars de nummers niet in elkaar overlopen?

Je kunt een crossfader plug-in gebruiken, maar stel dan als bron in dat je alles wilt uitzenden, in plaats van alleen wat Winamp speelt. Andere DSP plug-ins worden anders niet meegenomen. Klik eerst op het tabblad "Input" in de SHOUTcast plug-in. Op dit tabblad kun je selecteren welke software gebruikt moet worden voor het uitzenden. Standaard is Winamp geselecteerd, waardoor je wat je met Winamp afspeelt kunt uitzenden met SHOUTcast. Verander deze instelling om je geluidskaart als bron te gebruiken.

Waarom kan ik geen AAC kiezen in de SHOUTcast Encoder?

Waarschijnlijk gebruik je een oudere versie van de SHOUTcast plug-in (niet versie 1.9.0 of hoger). Download de nieuwe plug-in vanaf de website van SHOUTcast.

Wat is "NAK error 100"?

Als je in je serverlog de melding "[yp_add] yp.shoutcast.com added me successfully" krijgt, maar je niet op de website van SHOUTcast verschijnt, controleer dan of je minimaal versie 1.9.7 hebt van SHOUTcast Server. De meest recente versie kun je hier downloaden. Daarnaast kun je proberen om je poort van 8000 te veranderen in 8500. Ondanks deze fout in je serverlog ben je wel te beluisteren.

Wat bedoelen ze met "Connection timed out"?

SHOUTcast kan de muziek niet verplaatsen naar internet, of te wel de server kan geen verbinding maken met internet. Het kan een tijdelijke overbelasting zijn of je provider kan bepaalde poorten blokkeren. Probeer over enkele dagen nogmaals of raadpleeg je provider voor meer informatie.

Wat bedoelen ze met foutcode "404"?

Deze foutmelding komt eigenlijk alleen voor als je andere software dan de Nullsoft SHOUTcast dnas (server) gebruikt. Dit is normaal iets van tijdelijke aard, dus probeer regelmatig opnieuw.

Wat is foutcode "2"?

Je stream zend meer uit dan alleen muziek. Dit moet je voorkomen.

Wat is foutcode "5"?

SHOUTcast heeft jou of je netwerk (subnet) verbannen. Helaas valt hier niet veel meer aan te doen. Meestal zijn de regels zo ernstig overtreden dat SHOUTcast het gebruik van de verbinding permanent heeft verboden.

Wat betekent "error connecting to yp at shoutcast"?

Deze melding is eigenlijk geen fout, maar meer een bekendmaking. Je zender kan dan niet op de lijst bij www.shoutcast.com worden opgenomen, terwijl mensen wel gewoon naar je zender kunnen luisteren. Meestal verdwijnt deze foutmelding na een tijdje. Mocht dat na een hele tijd niet gebeuren is het verstandig om even opnieuw op te starten om een andere ingang naar de yp van shoutcast te krijgen. Mocht deze fout na een dag nog steeds in je log staan kan er ook sprake van zijn dat je firewall niet met de juiste configuratie werkt. In de meeste gevallen is poort 80 dan dicht, door deze open te zetten moet de fout verdwijnen.

Wat betekent "yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer)"?

Dit is helaas de meest voorkomende foutmelding. Het heeft te maken met een instellingsprobleem van de toegang tot internet. Het probleem kan te wijten zijn aan een firewall, router, een overvolle internet cache geheugen of dat internet sharing aanstaat. Ga naar de opties van je firewall en open daar de poort 8000. Zet dus nooit gewoon je firewall uit, je bent dan kwetsbaar voor aanvallers. Heb je een router, zet dan in de "Virtual Server" instelling van je router poort 8000 open, zodat er vrij internet toegang is. Zijn er geen andere computers die via jouw verbinding maken met internet, schakel dan "Internet Sharing" uit. Als laatste kun je proberen de internet cache leeg te maken. We adviseren daarvoor het programma CCleaner. Maar begin dus met je firewall of router te configureren. Zie voor meer informatie deze pagina.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.