winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Internetradio » Problemen met verbinden
   

Nieuwe SHOUTcast enthousiasten, lukt het meestal óf direct om verbinding te maken, óf lopen vaak tegen de foutmelding "yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer)" aan. Deze melding geeft aan dat SHOUTcast geen verbinding kan maken met internet, vaak door een firewall of niet juist configureerde router. De oplossing bespreken we op deze pagina. Oplossingen voor andere foutmeldingen bespreken we bij de veelgestelde vragen.

Wat is er aan de hand?

Vol goede moed ben je begonnen, en het lood zakt je in de schoenen omdat je maar de foutmelding "yp.shoutcast.com gave extended error (Cannot see your station/computer)" blijft krijgen. Het komt erop neer dat de SHOUTcast server geen verbinding met internet kan maken. En zonder uitgang blijft de uitzending beperkt je jouw computer.

Dit komt het meest voor bij gebruikers van een router. De poort naar buiten is potdicht en zonder wat instellingen te veranderen blijft dat zo. Maar eerst gaan we naar de firewall kijken, want die kan ook het één en ander tegen houden...

De firewall instelen

Als je een firewall op de computer hebt staan, bijvoorbeeld de ingebouwde firewall van Windows XP of ZoneAlarm, moet Winamp toestemming krijgen om verbinding te maken met het internet. Een firewall zorgt dat de deur naar internet op slot zit. Ieder programma dat verbinding probeert te maken met internet wordt voorzien van een eigen slot. In de firewall kun je instellen welk programma het slot mag openen en toegang heeft tot internet of je netwerk en welk programma wordt tegengehouden. Hieronder drie voorbeelden van een firewall, met uitleg over hoe je bij de instellingen kunt komen. Het is heel belangrijk om niet zomaar de firewall uit te zetten, omdat dit stukje software kwaadwillige bezoekers buiten de deur kunnen houden. Je moet het programma alleen correct instellen. Daarnaast raden we je aan een kopie te maken van je instellingen en je ervan te vergewissen dat je weet wat je doet als je instellingen veranderd.

Voorbeeld 1: Windows Firewall

Sinds Windows XP Servicepack 2 beschikt Windows over een sterke firewall. Wanneer een programma voor de eerste keer toegang vraagt tot internet kun je dit toestaan of blokkeren. Heb je de firewall het programma per ongeluk laten blokkeren, ga dan naar het Windows configuratiescherm en klik op "Windows Firewall". Door de firewall uit te schakelen heeft Winamp wel toegang maar ben je ook niet beschermd. Door de firewall op "Ingeschakeld" te zetten, of te laten staan, is het wel mogelijk uitzonderingsgevallen toe te staan. Zorg dat er geen vinkje staat bij "Geen uitzonderingen toestaan". Zo kun je in het volgende tabblad aanvinken welke programma's toch toegang mogen hebben tot internet, terwijl je beschermd blijft door de firewall. Zorg dat in ieder geval het programma "SC_SERV" niet geblokkeerd wordt.

Voorbeeld 2: Norton Internet Security

Als een programma voor de eerste keer toegang tot internet wenst wordt je ook door Norton Internet Security eerst gevraagd of je dat mag. Open de "Programmabeheer" van de firewall om dit (later) handmatig in te stellen. Via de knop "Toevoegen" kun je Winamp toevoegen aan de lijst. Klik op "Wijzigen" als je de rechten wilt bewerken, of klik op "Verwijderen" om deze te wissen. Zowel Winamp als het serverprogramma van Shoutcast moet je autoriseren voor toegang tot internet.

In de nieuwere versies van Norton Internet Security ziet het er iets anders uit:

Voorbeeld 3: ZoneAlarm

Ook ZoneAlarm is een redelijk populaire firewall. Net als bij de andere voorbeelden houdt ZoneAlarm een lijst bij met programma die wel of geen toegang hebben. Een programma wordt hieraan toegevoegd op het moment ze voor de eerste keer contact zoeken met internet. Je kunt dan direct toestemming geven verbinding te maken met internet. Om Winamp handmatig in te stellen open je ZoneAlarm en klik je op "Program Control". Onder het tabblad "Programs" kun je Winamp toevoegen en er rechten aan geven. Klik daarvoor op de knop "add" onderaan de lijst. In het venster "Add Program" kun je Winamp toevoegen door erheen te bladeren. Klik op "Openen" om Winamp toe te voegen aan de programmalijst. Vervolgens kun je klikken op het punt waarvoor je de rechten van Winamp aan wilt geven (respectievelijk toegang tot vertrouwde omgeving (bijvoorbeeld je netwerk, zie de helpbestanden van ZoneAlarm) en Internet). Kies "Allow" als je er zeker van bent dat je Winamp verbinding mag laten maken, kies "Block" als de deur op slot moet blijven. Als je voor "Ask" kiest zal er bij iedere poging om de deur naar Internet te openen gevraagd worden of deze open mag of op slot moet blijven. Zo houd je zelf per moment de controle hierop.

De router configureren

Als je met bovenstaande wijzigingen geen progressie boekt, dan zal de router hoogstwaarschijnlijk nog roet in het eten gooien. Wat je als eerste kunt doen, is met de volgende link controleren of de poort openstaat..: http://www.radiotoolbox.com/online_tools/cantheygetin.php.

Hieronder als voorbeeld de melding die je krijgt bij de gesloten poort..:

Je kunt ook een programma downloaden dat test of je poorten open zijn, klik daarvoor hier.

Om de poorten te openen moet je naar de configuratiepagina van je router. Hoe je daar komt en wat je daar precies moet doen, verschilt per router. Op de volgende website kun je de router die je gebruikt selecteren: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm. Hierop vind je alle merken, vervolgens de modellen, vervolgens wat je moet doen.

Ook hebben ze een programma ontwikkeld dat dit voor je zou kunnen regelen. Hiervoor wordt wel een vergoeding gevraagd van tussen de 25 en 35 euro (op moment van schrijven). Doe dit dus alleen als je met bovenstaande instructies er niet uitkomt. Voor het programma klik hier.

Gelukt, maar nu een andere foutmelding?

Behalve deze zijn er ook andere foutmeldingen waardoor het uitzenden niet of niet goed werkt. Een overzicht van de foutmeldingen vind je onder de "Veelgestelde vragen".

Nog niet gelukt :-(

We helpen je graag als je alle informatie op deze pagina gelezen hebt maar het verbinden nog niet lukt. Ga naar ons forum om je vraag te stellen (vragen per e-mail worden niet behandeld). Het is slim aan te geven wat je al geprobeerd hebt en een log van de Shoutcast Server te plaatsen. Ga naar het forum.

Wel gelukt :-)

Mooi! Je kunt nu gaan uitzenden. Blader door naar de volgende onderwerpen om meer te lezen over extra mogelijkheden met je radiozender en voor tips om je zender te promoten..!

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.