winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Internetradio » Verzoeknummers
   

We gaan weer een stapje verder. Veel DJ's vinden het leuk het luisterend publiek de kans te geven een verzoeknummertje te doen. Dat kan ook met jouw internetzender, met het gebruik van bijvoorbeeld "Song Requester", een programmaatje dat we op deze pagina bespreken.

Wat het doet

Met "Song Requester" kun je luisteraars jouw speellijst tonen, en ze de mogelijkheid geven nummers in de wachtrij te plaatsen. Deze worden dus met voorrang afgespeeld en zo is de mogelijkheid ontstaan dat men een verzoeknummer kan indienen!

Downloaden & uitpakken

Om te beginnen heb je de plug-in nodig. Deze kun je downloaden vanaf de volgende pagina: http://www.oddsock.org/tools/gen_songrequester/.

Klik op "Binary Distribution" en vervolgens voor openen of uitvoeren. Kun je het bestand na het downloaden niet openen, download en installeer dan het programma WinRAR om ondersteuning voor ingepakte bestanden op je computer te verkrijgen. Downloaden kan via http://www.winrar.nl/.

Na het openen van het gedownloade bestand zie je dat er twee bestanden in verpakt zitten. Klik eerst op "playlist.html" en klik op "Uitpakken in". Geef bij doelmap "c:\webroot\" en klik op "OK". Playlist.html staat nu in de juiste map. Sluit Winamp nu volledig af en zorg dat het ook niet meer rechtsonder in de taakbalk staat. Dubbelklik vervolgens op het andere bestand om de installatie van het programma te starten.

Installeren

Het installatieprogramma is nu geopend. Het vraagt je nu om een installatietype. Kies "normal" en klik op "Next" om verder te gaan. In het volgende scherm wil het programma de installatiemap weten. Deze map moet gelijk zijn als de map waar Winamp in is geïnstalleerd. Weet je niet welke map dat is, zoek het dan op met de knop "Browse". Na het invullen van de juiste map klik je op "Next" om de plug-in te installeren. De installatie is nu voltooid, de volgende stap is het instellen van de plug-in. Klik op "Close" om de installatie af te sluiten.

Configureren

De volgende stap is het configureren van de plug-in. Start daarvoor Winamp en open het voorkeurenscherm (via het menu "opties", of druk tegelijk op de CTRL en de P). Klik links in het rijtje onder "Plug-ins" op de categorie "Algemeen". Selecteer daar de "SongRequester Plug-in" door erop te klikken. Klik nu op de knop "Configureer plug-in". Het volgende venster verschijnt om de plug-in in te stellen:

Om de plug-in te laten werken moet je eerst het vinkje weghalen bij "Disable Plug-in". Bij "Web Root Directory" kun je "c:\webroot" aangeven. Vervolgens moet er een poort gekozen worden waarop gebruikers jou kunnen bereiken. Belangrijk is dat deze poort niet in gebruik is door andere programma's, zoals bijvoorbeeld de SHOUTcast Server. In dit voorbeeld kiezen we voor poort 7000. Net als bij het instellen van SHOUTcast mag deze poort niet worden geblokkeerd door bijvoorbeeld een Firewall of router. Bij "File for playlist.cgi" stel je het zojuist uitgepakte bestand in, namelijk "playlist.html".

Onder "Restrictions" kun je een aantal beperkingen invoeren die handig zijn voor het gebruik van deze plug-in. "Number Of Max Queued Requests Per IP Address" beperkt het aantal aangevraagde liedjes per IP adres. Zo kun je dus een maximum instellen voor het aanvragen van liedjes door één bezoeker. Bij "Max Playlist Entries to Display" kun je aangeven hoeveel songs uit jouw speellijst moeten worden weergegeven op de website. "Max Queue Size" legt een beperking op aan het maximaal aantal aan te vragen nummers in de wachtlijst. Als laatste kun je nog een wachtwoord invoeren achter "Admin Password".

Ons configuratiescherm komt er dan als volgt uit te zien:

Controleer of het werkt

Om te controleren of de huidige instellingen juist zijn kun je via je internetbrowser naar je persoonlijke pagina gaan. Dit doe je via het volgende adres:

http:// [ je IP nummer ] :7000

Om je te helpen noteren we aan de hand van je ip-adres hier de meest waarschijnlijke link:

http://:7000/

Als alle instellingen kloppen en je nog een lege speellijst hebt, krijg je het gedeelte rechts van deze tekst op de pagina te zien. Zoals je ziet is het nu nog niet mogelijk om luisteraars te laten kiezen welk nummer ze willen horen, simpelweg omdat de speellijst leeg is.

Om ervoor te zorgen dat de luisteraars kunnen kiezen uit liedjes in jouw actuele speellijst moet je de webpagina verversen die jouw speellijst weergeeft. Dat doe je door met je browser naar het volgende adres te gaan:

http:// [ je IP nummer ] :7000/admin.cgi

In het nu verschenen scherm wordt gevraagd om je wachtwoord in te vullen. Als je je wachtwoord hebt ingevuld druk je op de knop "Query Verzenden". Je bent dan in het beheergedeelte van de SongRequester site. Deze pagina zien je bezoekers ook, met uitzondering van de tabel "Winamp Admin Control" dat alleen zichtbaar is voor jou als beheerder:

Er zijn een aantal functies die ook standaard in Winamp staan. Via "Prev" kun je het vorige nummer opnieuw laten afspelen, met "Play" kun je het afspelen starten of hervatten. Met "Pause" kun je het afspelen pauzeren, met "Stop" kun je het afspelen laten stoppen. "Next" speelt het volgende nummer in de rij af.

De optie "Refresh Playlist Cache" is de belangrijkste in dit scherm. Door op deze optie te klikken wordt de speellijst ververst, zodat luisteraars kunnen zien waar ze uit kunnen kiezen. Het is belangrijk deze optie aan te klikken, elke keer als je een nieuwe speellijst hebt geladen, of een nieuw nummer hebt toegevoegd aan de huidige speellijst. Pas als je de speellijst ververst zullen luisteraars je actuele aanbod zien. Klik er op om het venster te vernieuwen. Je ziet de speellijst die je momenteel in Winamp hebt staan verschijnen onder het kopje "Playlist Entries":

In dit voorbeeld staan er tien nummers in de speellijst van Winamp. Luisteraars kunnen kiezen uit één van deze tien nummers door erop te klikken. Als een luisteraar zijn of haar keuze heeft gemaakt dan zal het nummer worden toegevoegd aan de lijst met af te spelen items onder het kopje "Queued Requests". Dat is dus een wachtrij voor Winamp.

In onderstaand voorbeeld zijn er twee speellijst-items aangevraagd door luisteraars. In het beheergedeelte van de site bestaat er de mogelijkheid de aangevraagde nummers uit de rij te verwijderen. Luisteraars hebben deze mogelijkheid niet. Zij zien alleen de artiest en titel van het aangevraagde nummer:

Alles is nu ingesteld en klaar voor gebruik. Als laatste bespreken we je hoe je de speelijst naar je eigen stijl kunt inrichten. Je kunt het overslaan als je de standaard lay-out wilt gebruiken.

De pagina naar eigen smaak inrichten

Het bestand "playlist.html" is de pagina die de bezoeker te zien krijgt. Het bestand is aan te passen, zodat het bijvoorbeeld beter in de lay-out van je website past. Om de elementen uit de plug-in, zoals de speellijst en de nummers die in de wachtrij staan op de pagina te zetten, moet je bepaalde codes invoeren. Het is raadzaam het "playlist.html" bestand ergens anders nogmaals op te slaan als back-up, zodat je jouw versie met het origineel kunt vergelijken en kunt zien of je alle codes hebt toegevoegd en op de juiste manier hebt gebruikt.

Ter informatie volgt hieronder een overzicht van bepaalde codes. Zet ze in de broncode van de pagina en op het moment dat het met de plug-in gaat samenwerken, wordt de code voor de gewenste informatie vervangen.

%%ERROR%% Op deze plek volgt een foutmelding of bevestiging voor de gebruiker, bijvoorbeeld "You cannot request any more songs" of "Request Added".
%%CURRENTSONG%% Welk nummer nu wordt afgespeeld, zoals aangegeven in de Winamp speellijst.
%%QUEUELISTPOS%% De positie van het nummer in de wachtrij, moet tegelijk met de volgende code worden gebruikt:
%%QUEUELISTENTRY%% Het nummer dat in de wachtrij staat.
%%PLAYLISTPOS%% De positie van een nummer nummer in de speellijst, moet tegelijk worden gebruikt met:
%%PLAYLISTENTRY%% Het nummer dat in de speellijst staat.
%%NAV_PREV%% Voor het navigeren in de speellijst. Dit maakt de link 'vorige' aan. Deze code kan pas na '%%PLAYLISTPOS%%' en '%%PLAYLISTENTRY%%' gebruikt worden.
%%NAV_NEXT Dit maakt de link 'volgende' aan. Deze code kan pas na '%%PLAYLISTPOS%%' en '%%PLAYLISTENTRY%%' gebruikt worden.
%%CONTENT_REFRESH%% Door deze code komt de tijd te staan dat het afspelen van een nummer nog duurt.
%%HTTP_REFERRER%% Dit is een link naar de huidige pagina, gebruikt als navigatiemiddel.
%%ARTISTSELECT%% Maakt een menuutje aan met alle artiesten in je speellijst.
%%ADMINPASSWORD%% Hierdoor kun je navigeren terwijl je ingelogt bent als administrator. Op deze plek zal na inloggen het volgende worden toegevoegd in de broncode: &pass= [ wachtwoord ].
%%ADMINHIDDENFIELD%% Hierdoor kun je van zoekformulieren gebruik maken terwijl je ingelogt bent als administrator.
%%ADMINWINAMPCONTROL%% Op deze plek komen de momenteel ondersteunde Winampfuncties te staan, zoals 'play', 'pause' of 'stop'.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.