winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Een muziek CD branden
   

Met het branden van een CD wordt het wegschrijven van muziek of data op een lege CD bedoeld. Een van de mogelijkheden hiervan is het maken van een verzamel CD met je meest favoriete muzieknummers.

Een CD branden met Winamp

Het programma Winamp is geschikt voor het branden van CD's. Maar de gratis versie doet dat niet op volle snelheid. Daarom richten wij ons op deze pagina op de Windows Media Player. Natuurlijk bespreken we deze mogelijkheid van Winamp wel, maar dat doen wij op deze pagina. Ben je fan van Winamp, overweeg dan Winamp PRO, dat wel alle mogelijkheden biedt... http://www.winamp.com/media-player/nl.

Windows Media Player gebruiken

Het programma "Windows Media Player" staat vaak al geïnstalleerd op een Windows computer. Zoek ernaar in het menu Start. Toch kan het geen kwaad het programma eerst te downloaden, zodat je zeker weet dat je de nieuwste versie hebt. http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/.

Stap 1 : Het programma starten en de functie "Branden" selecteren

Installeer het programma volgens de instructies. Plaats nu een lege CD in de computer en open de Windows Media Player via het menu Start. Klik vervolgens in de balk bovenin op het tabblad "Branden".

In het overzicht zie je rechts gedeelte met "Lijst voor branden". Sleep via de verkenner de muziekbestanden die je op de CD wilt hebben in dit gedeelte. Wat ook kan is links zoeken naar de gewenste muziek en dat naar de lijst slepen.

Stap 2 : Enkele voorkeuren opgeven

Voor we de CD gaan branden, gaan we eerst kijken of alle opties in het voorkeurenvenster naar wens zijn. Klik op de pijl onder "Branden". Controleer dat een rondje staat bij de optie "Audio-cd". Dat is nodig als je een muziek CD wilt branden en geen CD met de bestanden zoals bij een MP3 CD of als je een back-up wilt maken op CD. Klik op "Audio-cd" om de optie te activeren.

Klik vervolgens in hetzelfde menu op "Meer opties". In het venster dat nu verschijnt kun je een aantal opties controleren.

We beginnen met de brandsnelheid. Zet hem op "Snelst" als je op volle snelheid een CD wilt branden. Sommige oudere CD spelers, zoals oudere auto radio's, lezen gekopieëerde CD's alleen als ze langzaam zijn gebrand. Heb je geen haast kan de snelheid dus wel een tikje omlaag. Als je wilt dat de CD lade na het branden geopend wordt, vink dan de optie "Schijf na branden uitwerpen" aan.

De Windows Media Player kan per nummer bepalen op welk volumeniveau het wordt afgespeeld. Als blijkt dat één nummer heel zacht is opgenomen en een ander juist heel hard, kan het de volumes gelijktrekken. Zo wordt ieder nummer op hetzelfde volumeniveau afgespeeld. Om die optie te activeren, plaats een vinkje bij de optie "Automatische volumeafvlakking op alle nummers van de cd toepassen".

Van iedere CD die je brand, maakt het programma een speellijst. Zo kun je later snel de CD die je nu gaat branden opzoeken op de computer. Standaard wordt de lijst als een WPL bestand weggeschreven. Wil je de speellijst echter ook in bijvoorbeeld Winamp kunnen openen, kies er dan voor de lijst als M3U bestand weg te schrijven.

Om de speellijst geordend op te kunnen slaan, kan er een map worden aangemaakt met de artiest en de naam van het album. Vink daarvoor de optie "Mediagegevens gebruiken..." aan. Heb je geen artiest, titel of album aan het bestand toegevoegd komt de speellijst in de volgende map: "Onbekende artiest\Onbekend album".

Zou je geen muziek CD maar een gegevens CD branden, bijvoorbeeld voor back-up doeleinden, kun je meer bestanden op de schijf branden door de bestandsgrootte (dus waarschijnlijk ook de kwaliteit van het geluid) aan te passen. Klik daarvoor de optie "Converteren naar..." aan en bepaal met de schuifbalk welke bitrate je wenst. Dit is dus niet van toepassing bij het branden van een muziek CD.

Klik op "OK" om terug te gaan naar het overzicht van je te branden CD.

Stap 3 : De CD branden

De laatste stap is simpel. Nu je alle nummers hebt geselecteerd en de opties in het voorkeurenvenster hebt gecontroleerd, kunnen we de CD gaan branden. Klik daarvoor op de knop "Branden starten" rechts in het venster onder "Lijst voor branden". Zorg dat een lege CD in de lade zit. Zo niet wordt de lade geopend en kun je een CD plaatsen. Hierna zal de CD worden gebrand.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.