winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Een CD opslaan op je PC
   

Het opslaan van een muziek CD op je computer, noem je ook wel "rippen". Door te rippen, kun je al je CD's op je computer opslaan en zo de muziek catagoriseren op bijvoorbeeld artiest of genre. Of bijvoorbeeld zelf een verzamel CD maken!

Afdrukbare handleiding

Rippen met Winamp

Het programma Winamp is geschikt voor het rippen van CD's. Maar de gratis versie doet dat niet op volle snelheid. Daarom richten wij ons op deze pagina op de Windows Media Player. Natuurlijk bespreken we deze mogelijkheid van Winamp wel, maar dat doen wij op deze pagina. Ben je fan van Winamp, overweeg dan Winamp PRO, dat wel alle mogelijkheden biedt... http://www.winamp.com/media-player/nl.

Rippen met Windows Media Player

Het programma "Windows Media Player" staat vaak al geïnstalleerd op een Windows computer. Zoek ernaar in het menu Start. Toch kan het geen kwaad het programma eerst te downloaden, zodat je zeker weet dat je de nieuwste versie hebt. http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/.

Stap 1 : Het programma starten en de functie "Rippen" selecteren

Installeer het programma volgens de instructies. Plaats nu een muziek CD in de computer en open de Windows Media Player via het menu Start. Klik vervolgens in de balk bovenin op het tabblad "Rippen".

Er volgt nu een overzicht van alle nummers die op de CD staan. Klik met rechts op een titel of artiest om de informatie te bewerken. Het is aanbevolen eerst op de knop "Albumgegevens zoeken" te klikken, zodat via internet geprobeerd wordt de juiste artiest en titel van alle nummers op te zoeken.

Stap 2 : Enkele voorkeuren opgeven

ls alle informatie compleet is kun je verder gaan met het instellen van je voorkeuren. Klik daarvoor op de pijl onder "Rippen" en kies voor "Meer opties". In het venster dat nu verschijnt, kun je zaken als de bestandsnaam en de kwaliteit van de compressie instellen. Maar ook de indeling, bijvoorbeeld of je de muziek als WMA of als MP3 wilt opslaan.

Onder "Muziek naar deze locatie rippen" kun je aangeven waar de muziek opgeslagen moet worden. Klik op "Wijzigen" om een map op je computer te selecteren. De knop "Bestandsnaam" toont een nieuw venster waarmee de indeling van de naam van het bestand kan worden aangepast.

Onder "Indeling" kun je kiezen welke compressietechniek moet worden toegepast. In dit voorbeeld kozen we voor MP3. Met de opties eronder kun je instellen of een CD na het plaatsen in de computer voortaan automatisch moet worden geript en of na het rippen de CD lade weer geopend moet worden.

Als laatste kun je de audiokwaliteit instellen. Hoe hoger je de kwaliteit instelt, des te groter het uiteindelijke bestand zal worden. Over het algemeen klinkt 128 Kbps voldoende en 192 kbps goed. Je kunt in je keuze laten meewegen of je voldoende schijfruimte hebt op bijvoorbeeld je MP3 speler, of je het bestand wilt delen via internet of netwerk en natuurlijk kun je kijken naar de verwachtte kwaliteit

Stap 3 : Beginnen met rippen

Klik op "OK" om het voorkeurenvenster te sluiten en terug te keren naar de inhoud van je CD. Klik nu op de knop "Rippen starten" rechtsonderin het venster waarna het rippen gaat beginnen. Na dit proces is de muziek opgeslagen op je computer. Ga naar de opgegeven map om de bestanden te bekijken.

Afdrukbare handleiding van dit onderwerp weergeven

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.