winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Over en weer converteren
   

Om grote muziekbestanden te verkleinen, zijn er verschillende technieken bedacht. Bekend is onder andere MP3, WMA en AAC. Soms kan het handig zijn een bepaald formaat om te zetten in een andere, bijvoorbeeld als je een mp3 speler hebt die geen WMA kan lezen en je het nummer er toch op wilt afspelen. Daarom bespreken we hier een aantal programma's om muziek mee om te zetten naar een ander bestandsformaat.

Voorbeeld 1 : dBpowerAMP

Het uitstekende en gebruiksvriendelijke programma "dBpowerAMP" is niet volledig gratis. Je kunt het programma 21 dagen uitproberen. Met dBpowerAMP kun je standaard audio cd's op de computer opslaan (rippen). Extra codecs (dat is ondersteuning voor een bepaalde compressietechniek) als MP3, Windows Media Audio (WMA), Ogg Vorbis en AAC zijn verkrijgbaar via de "Codec Central"; een onderdeel van de website met toevoegingen voor dit programma. Daarnaast kan het volume genormaliseerd worden (alles op hetzelfde volume instellen) en kan het programma gemakkelijk via de Windows Verkenner worden geopend (komt in het submenu te staan als je met rechts op een muziekbestand klikt).

Downloaden

We beginnen met het downloaden en installeren van het programma. Ga daarvoor naar de site en klik naast "Download" op "dBpoweramp Music Converter". Open het gedownloade bestand en installeer het volgens de aanwijzigingen. http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm

Gebruiken

Na installatie kun je voortaan in de verkenner met rechts op een muziekbestand klikken en kiezen voor "convert to". Vervolgens wordt het dBpowerAMP venster geopend en kun je selecteren naar welk formaat je het bestand wilt omzetten (converteren) en met welke bitrate. In dit voorbeeld kliken we bij "Target" op "Bit Rate". Vervolgens kan met de schuifbalk een bitrate worden gekozen. Hoe hogere bitrate hoe betere kwaliteit, maar des te groter het uiteindelijke bestand zal worden. Over het algemeen klinkt 128 Kbps voldoende en 192 goed. Je kunt in je keuze laten meewegen of je voldoende schijfruimte hebt op bijvoorbeeld je MP3 speler, of je het bestand wilt delen via internet of netwerk en natuurlijk kun je kijken naar de verwachtte kwaliteit.

Na het kiezen van een bitrate kun je instellen in welke map het geconverteerde bestand moet komen te staan (dezelfde map als het originele bestand, of een zelf gekozen map). Als laatste heb je nog de mogelijkheid DSP / Effects toe te voegen, met de knop "Add". Deze moeten wel extra zijn geïnstalleerd. Mogelijke DSP / Effects plug-ins zijn het gelijktrekken van het volume (normalize), het behouden van de titel- & artiest informarmatie (ID tag), of het bronbestand na converteren moet worden verwijderd (delete source) en of het bestand aan de dBpowerAMP muziekcollectie (Music Collection) mag worden toegevoegd. Vervolgens klik je op de knop "Convert" en het bestand zal worden omgezet.

Hierna kun je klikken op "Finished" om het programma te sluiten. Het bestand is nu geconverteerd. Heb je een hele rij bestanden die geconverteerd moeten worden en wil je daarna de computer uitzetten, kun je klikken op de pijl links in het venster. Kies vervolgens in het menu op "After Conversion" en klik op wat er na het converteren moet gebeuren, bijvoorbeeld "Turn Off Computer" om de computer automatisch uit te zetten.

Cute MP3 Converter

Ook het programma "Cute MP3 Converter" is niet gratis. De zogenaamde "Trial" (probeerversie) werkt 15 keer en op het moment van schrijven kost een licentie nog geen 14 euro. Het programma is redelijk simpel in gebruik en het programma kan converteren tussen MP3, WMA, OGG en WAV bestanden.

Downloaden

We beginnen met het downloaden en installeren van het programma. Ga daarvoor naar de site en klik onder "Welcome" op "Free Download". Open het gedownloade bestand en installeer het volgens de aanwijzigingen. http://www.silvereaglesoft.com/CMC.htm

Het programma starten

Na installatie verschijnt het programma in het Windows Start Menu. Zoek naar "Cute MP3 Converter" en klik op de link. Het eerste venster is een aankondiging van de trial, klik op "Continue" om het programma te gebruiken.

Klik in het menu nu op "Audio Converter". Er wordt dan een venster geopend met rechts de bestanden (boven de mappen, daaronder de inhoud) en links ruimte voor de bestanden die je wilt converteren. Sleep de gewenste muziekbestanden van rechts naar links.

Klik op "Next Step" om naar het volgende scherm te gaan. Daar kun je als eerste opgeven of het omgezette bestand in de programmamap moet komen te staan, in dezelfde map als het bronbestand, of in een andere map. In het vak daaronder kun je aangeven dat als het nieuwe bestand al bestaat in de map, het moet worden overgeslagen (skip), moet worden overschreven (overwrite), het in de wacht moet worden gezet (query) of dat het moet worden hernoemd (geef daaronder de nieuwe bestandsnaam, waarbij "%" staat voor de huidige naam). Rechts van deze opties kun je onder "Output Format" aangeven in welk formaat het bestand moet worden opgeslagen. Kies uit WAV, WMA, MP3 of OGG. Hierdoor worden alle geselecteerde bestanden in één keer omgezet naar je keuze. Wil je per bestand aangeven in welk formaat het moet worden opgeslagen, klik dan op de knop "Click to use Advance Mode". Als laatste in deze stap kun je een bitrate opgeven. Bijvoorbeeld een constante bitrate van 128 kbps, een gemiddelde van 320 kbps of een variabele bitrate van 100%.

Klik op Next Step om naar de laatste stap te gaan, het converteren starten. Verschijnt direct na het klikken een foutmelding, controleer dan de melding. Het kan zijn dat de opgegeven doelmap niet bestaat of er geen bestandsformaat is geselecteerd. Corrigeer de gegevens en start opnieuw.

Krijg je geen melding klik je in het nu volgende venster op de knop "Start". Vervolgens gaat de "Progressbar" lopen en zie je in de statuslijst dat het bestand geconverteerd wordt.

Wanneer het proces voltooid is kun je klikken op "New Task" om nieuwe bestanden te selecteren, of klikken op "Done & Close" om de toepassing af te sluiten.

Winamp

Op deze website mag Winamp natuurlijk niet ontbreken. Met de gratis versie van het programma is het mogelijk te converteren tussen AAC, FLAC, WMA en WAV. Ondersteuning voor MP3 is alleen in Winamp PRO aanwezig.

Downloaden

Als Winamp nog niet op je computer staat, kun je via deze website lezen hoe je het programma kunt downloaden en installeren. Keer daarna terug naar deze pagina om te lezen hoe je het programma moet gebruiken voor het converteren van muziek. winamp/downloaden-en-installeren/

Gebruiken

Om een bestand te kunnen converteren start Winamp en open de Mediabibliotheek (via het menu "Weergave", klik op "Mediabibliotheek", of druk tegelijk op de ALT en de L). Klik vervolgens in het menu links op "Lokale media" en zoek het nummer op dat je wilt converteren. Klik daar met rechts op, kies voor "Verzenden naar" en klik op "Formaatconverter".

Vervolgens wordt een venster geopend waarin je extra opties kunt instellen en het converteren kunt starten.

Begin met het instellen van de doelmap. Waar het geconverteerde bestand in opgeslagen moet worden. In dit voorbeeld is dat "c:\music". Met "Bladeren" kun je een andere map opzoeken, of typ de gewenste map direct in het veld in.

Bij "Naamgevingsschema" kun je instellen wat voor bestandsnaam het bestand moet krijgen. Alles voor de "\" betekent dat er een map wordt aangemaakt met die naam, naar de "\" betreft de bestandsnaam. Met welke waarden je de naam kunt indelen, wordt uitgelegd als je op de knop "Help" klikt. Of klik op "Oude bestandsnaam en pad gebruiken" als je de map en de naam wilt behouden maar alleen het formaat, dus de extensie wilt veranderen.

Onder "Coderingsformaat" kun je aanpassen naar welk formaat je het bestand wilt omzetten. In dit voorbeeld kiezen we voor WMA. Bij Winamp PRO kun je ook voor MP3 kiezen. Met de opties daaronder kun je de kwaliteit aanpassen, maar let op: hoe beter de kwaliteit hoe groter het bestand zal worden. Je kunt hiermee experimenteren om tot een juiste kwaliteit/bestandsgrootte verhouding te komen. Klik op "OK" om het omzetten te starten.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.