winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Muziek mixen
   

Als je naar de radio luistert, hoor je de muziek netjes in elkaar overlopen. Dat was met Winamp tot versie 5 niet standaard. Op deze pagina vertellen we je hoe je de automatische "crossfader" van Winamp 5 kunt aanzetten en instellen en welke plug-in je in oudere versies kunt gebruiken. En leggen we iets uit over een "DJ" programma

Muziek laten overlopen in Winamp 5

Hier bespreken we het aanzetten van de crossfader in Winamp, in de twee standaard skins van Winamp. Welke uitleg voor jou van toepassing is, hangt dus af van de skin die je gebruikt.

Optie 1 : Winamp Bento skin

Met de nieuwe Bento skin van Winamp kun je als volgt de crossfader inschakelen: klik in het gedeelte waar je ziet wat er gespeeld wordt op de knop en klik in het menu op "Equalizer".

Klik vervolgens op de knop om de crossfader te activeren. In het vak daarnaast kun je instellen hoeveel seconden van te voren het volgende nummer ingeladen moet worden..: Klik op het pijltje links voor minder, en rechts voor meer seconden.

Optie 2 : Winamp Modern skin

Met de moderne skin van Winamp, kun je de equalizer als volgt activeren: klik op de knop "Config", rechts van de volumebalk, zie het plaatje links van deze tekst.

Klik vervolgens op de knop en de equalizer wordt geactiveerd. In het vak daarnaast kun je instellen hoeveel seconden van te voren het volgende nummer ingeladen moet worden..:

Een plug-in gebruiken

Als je de crossfader van Winamp 5 niet wilt of kunt gebruiken, zijn er een aantal plug-ins die je kunt installeren in Winamp. De meeste hiervan geven meer mogelijkheden dan de standaard crossfader van Winamp.

SqrSoft Advanced Crossfading Output

Met de plug-in "SqrSoft Advanced Crossfading Output" voeg je echt nieuwe functionaliteit toe aan Winamp. De plug-in laat zich volledig configureren en is dus behoorlijk naar wens aanpasbaar. Meer informatie en het downloaden van deze plug-in:

http://www.winamp.com/plugin/sqrsoft-advanced-crossfading-output/32368

Fadeamp

De plug-in "Fadeamp" is ideaal voor wie met meerdere winampversies naast elkaar wilt mixen. Na het starten van het programmaatje kun je tussen spelers schakelen. Toets Ctrl-Alt-N om Winamp snel meerdere keren te openen. Gebruik het venstertje om nummers te starten, stoppen en te mixen.

http://www.winamp.com/plugin/fadeamp-v2-0/138321

DJ mixsoftware

Er zijn best wat programma's te vinden om niet met Winamp, maar met andere software te mixen. Hieronder bespreken we twee varianten, die beide als demoversie te downloaden zijn:

VirtualDJ

VirtualDJ is heel handig in gebruik. VirtualDJ geeft je twee mengpanelen en daaronder een database met al je nummers. Door een uitgebreide analyse uit te laten voeren op je bestanden zie je snel de lengte van een nummer en het verloop. VirtualDJ kan dat gebruiken om een muzieknummer goed te mixen met een volgende. Het programma kan worden uitgebreid met vele skins en plug-ins en met een Nederlands taalpakket. Download een probeerversie voor 20 dagen vanaf de volgende website:

http://www.virtualdj.com/download/trial.html

Mixvibes

Na het installeren van MixVibes is het mogelijk een aantal mengpanelen op het scherm te krijgen, waarin liedjes gesleept kunnen worden. Het is mogelijk een hoeveelheid muziek tegelijkertijd af te spelen en onafhankelijk van elkaar te starten, stoppen of te mixen. Daarnaast is het mogelijk een aantal effecten toe te passen. Download dit programma vanaf de volgende website:

http://www.mixvibes.com/

Jingles

Als je jingles wilt laten horen kun je ze tussen de nummers door in de speellijst zetten. Een andere mogelijkheid is de jingles via een ander programma te laten horen. JuMP is een programma waarmee het mogelijk is om tot maximaal tien jingles of andere geluidsbestanden tegelijkertijd af te spelen. Het programma bevat tien spelers, die onafhankelijk van elkaar gestart kunnen worden.

Download het programma hier: http://www.radionrg.nl/jump/

Het programma is volgens schrijven geschikt voor Windows 98 en 2000. Wij kregen in Windows Vista tijdens het installeren enkele foutmeldingen maar het programma werkt wel gewoon. Wat ook aardig is om te weten: het programma is freeware dus gratis te gebruiken.

Na installatie kun je JuMP vanuit het Start Menu starten. Het programma bestaat uit enkele onderdelen. Linksonderin kun je een map selecteren en vervolgens een bestand. Daarna kun je rechts in een deck naar keuze het bestand laden door op het mapje met de pijl te klikken (links naast afspelen). Om de jingle af te spelen klik op de play toets of druk het cijfer van het deck op het toetsenbord, bijvoorbeeld de 3.

Een uitgebreide Nederlandstalige handleiding en toelichting op dit programma is beschikbaar op deze website: http://www.radionrg.nl/jump/jumpmanual.html

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.