winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Je MP3 speler beheren
   

Je wilt muziek op je pas aangeschafte MP3 speler zetten... Maar hoe? Hier bespreken we de mogelijkheden via de "Windows Verkenner", of via Winamp.

Mogelijkheid 1 : via de Windows Verkenner

Deze mogelijkheid is voor MP3 spelers, die zich als een USB geheugenstick laten beheren. Dit is het type MP3 spelers die met USB aan te sluiten zijn op de computer en ondersteuning hebben om via bijvoorbeeld de verkenner bestanden erop te zetten (het "drag and drop" principe, de meest voorkomende methode voor het beheren van mp3 spelers). Sommige mp3 fabrikanten hebben eigen mp3 software, bijvoorbeeld Apple met iTunes. Dat bespreken we hier niet, daarvoor verwijzen we je naar de meestal vrij duidelijke handleiding meegeleverd bij het apparaat. Of je gebruikt hiervoor Winamp, zie verderop deze pagina.

De speler aansluiten

De MP3 spelers die we hier bespreken, kun rechtstreeks via USB aangesloten worden. Onder Windows 98 of andere besturingssystemen moet je vaak eerst de meegeleverde cd installeren, voordat je de mp3 speler aansluit. Windows XP of hoger heeft ingebouwde ondersteuning voor de meeste USB mp3 spelers.

Op het moment dat Windows is gestart kun je aan de slag. Schakel de mp3 speler uit en zorg dat deze niet op "Hold" staat. Dat is vaak een schuifje, waarmee je de toetsen (en meestal ook het geheugen) kunt blokkeren. Voor sommige spelers moet het apparaat over volle batterijen beschikken voordat je het geheugen kunt beheren. Nu kun je de mp3 speler in de USB poort van de computer prikken. In het scherm dat nu verschijnt kies ervoor de map, je mp3 speler dus, te openen en de bestanden te laten weergeven.

Bestanden op de speler zetten

Klik in het venster op de optie "Map openen en bestanden weergeven". Of zoek de mp3 speler op door naar "Deze computer" te gaan, via het Bureaublad of Start Menu. Je MP3 speler is daar als extra schijf is verschenen. Door erop te klikken open je de speler en kun je er bestanden opzetten, bijvoorbeeld door naast het venster van je mp3 speler, ook een venster met je muziek te openen. Zo kun je gemakkelijk muziek heen en weer slepen.

Een andere manier om je muziek te kopiëren is door met rechts op het gewenste bestand te klikken en te kiezen voor "Kopiëren naar". In de lijst zal je mp3 speler staan. Klik daarop en bestanden worden gekopieerd:

Mogelijkheid 2 : Je mp3 speler beheren met Winamp

Via de mediabilbiotheek van Winamp is het mogelijk bepaalde mp3 spelers te beheren, dat normaal gesproken alleen met de meegeleverde software mogelijk is. Dat zijn de modellen van iPod, Creative en "Microsoft Plays For Sure" modellen. Hiervoor is minimaal versie 5.2 van Winamp nodig, natuurlijk adviseren wij de nieuwste versie van dit programma. Daarnaast kunnen alle MP3 spelers die geen drivers nodig hebben, zoals de hierboven besproken USB sticks, worden beheerd met Winamp.

Om te beginnen, sluit je mp3 speler aan op de computer en start Winamp. Open nu de Mediabliotheek via ALT-L, of door in het menu "Beeld" de optie "Mediabibliotheek" aan te klikken. De Mediabliotheek van Winamp wordt nu in een nieuw venster geopend. Klik in het linkerrijtje onder "Draagbare apparaten" om te kijken of je mp3 speler vanaf daar te openen is.

Vanaf dan heb je de mogelijkheid de bestanden uit bijvoorbeeld de speellijst te kopieëren naar je MP3 speler.

Meer informatie over de iPod plugin, ga naar de "Winamp iPod Plugin website": http://mlipod.sourceforge.net/.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.