winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Muziekbestanden afspelen
   

Zonder compressie is een bestand dat muziek bevat erg groot en daardoor meestal niet geschikt om op internet te publiceren of op een MP3 speler te zetten. Dus zijn er verschillende methodes bedacht, om een bestand kleiner te maken. Bijvoorbeeld mp3. Op deze pagina meer over verschillende muziekbestanden.

Waarom zijn er verschillende soorten bestanden?

Zoals gezegd is MP3 één van de mogelijkheden om een groot muziekbestand te verkleinen terwijl de geluidskwaliteit redelijk blijft. MP3 is een begrip geworden voor het downloaden en verspreiden van muziek. Zo zijn de apparaten bijvoorbeeld MP3 spelers gaan heten. Echter is de techniek achter MP3 niet gratis en daarom heeft bijvoorbeeld Microsoft een eigen formaat ontwikkeld (WMA) om te voorkomen dat zij rechten (licenties) moesten kopen bij de ontwikkelaar van MP3. Zo zijn er nog meer voorbeelden van verschillen technieken met allemaal een eigen extensie (.mp3, .wma, .ogg, etc.)

Meer over MP3

De techniek achter MP3 is het verwijderen van onhoorbare tonen. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit of grootte van het bestand, worden er meer of minder tonen uit het muzieknummer verwijderd. De mate van deze compressie, noem je de bitrate. Door deze onhoorbare tonen te verwijderen, verklein je het bestand terwijl de geluidskwaliteit redelijk (hetzelfde) blijft.

Bitrate

Met bitrate bedoelen we het aantal bits per seconde. Hoe groter deze waarde hoe groter het bestand. Bij een lage bitrate worden meer tonen verwijderd waardoor het bestand kleiner wordt gemaakt. Een bit is ongeveer 0.125 byte. Dat maakt van 8 bits 1 byte. Een kilobit (1000 bit) is ongeveer 12,5 kilobyte. Dit is handig om te weten, omdat de hoeveelheid geheugen van een MP3 speler vaak uitgedrukt wordt in bytes (of mega- of zelfs gigabyte). Een MP3 nummer van 3 minuten (180 seconden) met een bitrate van 128 kbps neemt dus 180 x (128 / 8) = ongeveer 2880 kilobyte is beslag, bijna 3 megabyte.

Een aardige leidraad is dat bij een gemiddelde bitrate van 128 kbps, 1 megabyte ongeveer 1 minuut is. Zo heb je een idee hoeveel muziek er op een MP3 speler van 512 MB kan. Namelijk ongeveer 512 minuten muziek (ongeveer acht en een half uur) of ongeveer 170 nummers (512 MB delen door 3 MB per nummer).

Downloaden

Omdat MP3 zo bekend is geworden, wordt muziek in dit formaat op veel plekken op internet aangeboden. Veel websites schrijven over mp3 en bieden de mogelijkheid om dit soort bestanden te downloaden. Het formaat mp3 is op zich volkomen legaal. Het is namelijk slechts een techniek om muziek te comprimeren. Wat niet mag is de techniek gebruiken om bijvoorbeeld een muziek cd dat auteursrechtelijk beschermd is om te zetten en door te verkopen. Of muziek die je normaal in de winkel koopt, te verspreiden zonder dat de artiest daar iets aan verdient. De volgende websites zijn een aardig begin voor het downloaden van muziek:

Afspelen

Voor het afspelen van MP3 muziek gebruiken wij natuurlijk Winamp. Via deze site kun je alles lezen over het downloaden, installeren en gebruiken van het programma. Behalve met Winamp, kun je MP3 ook met bijvoorbeeld de volgende programma's afspelen:

mp3 PRO

De compressie MP3 is als techniek al heel wat jaartjes oud is. Een alternatief op MP3 is mp3PRO, dat mp3 bestanden nog verder comprimeert zonder hoorbaar verschil. De muziek klinkt al goed met een bitrate van 64 kilobits per seconde, een normaal mp3 bestand klinkt pas zo goed bij een dubbele bitrate. Zoals besproken verwijdert de MP3 techniek onhoorbare, hoge tonen. Echter hoe lager de bitrate hoe meer tonen verwijderd worden, uiteindelijk ook de hoorbare. mp3PRO maakt gebruik van twee sporen: één vergelijkbaar met het oude mp3 en één alleen voor de hoge tonen. Zo wordt het mogelijk op een lagere bitrate toch de hoge tonen juist weer te geven en een lagere bitrate betekent een kleiner bestand.

Afspelen

De extensie (de drie letters achter de punt van een bestandsnaam) van een mp3PRO bestand is hetzelfde als die van een gewone mp3. Beide bestanden hebben dus "mp3" achter de punt staan. Maar niet iedere speler is standaard geschikt voor het afspelen van mp3PRO bestanden. Voor Winamp is bijvoorbeeld een extra plug-in nodig. Misschien verwarrend, hoewel je aan de grootte van het bestand aardig kunt aflezen in welk formaat het is gecomprimeerd. Als je een nummer hebt dat niet zo prettig klinkt is het dus goed mogelijk dat het een mp3PRO bestand is en moet je daarvoor de speler of de Winamp plug-in hebben. Downloaden kan via de volgende link: http://www.mp3prozone.com/download_winamp.htm

Windows Media Audio (WMA)

Windows Media Audio is een compressietechniek die ontwikkeld is door Microsoft. Vergeleken met MP3, geeft WMA een hogere kwaliteit geluidskwaliteit met een kleiner bestand (ongeveer 25 tot 40% minder schijfruimte).

WMA is vooral bedoeld voor het streamen op lage bandbreedtes. Een groot voordeel voor muziekuitgevers, is de ondersteuning voor "Digitale Rechten Management" (digital rights management). Door middel van deze techniek, kortweg DRM genoemd, kan de aanbieder bepalen wat er met een WMA bestand mag gebeuren. Zo kunnen gebruikers beperkt worden bestanden te openen, te kopiëren, of op cd te branden. WMA bestanden die tegen betaling kunnen worden gedownload van internet zijn vaak alleen af te spelen met speciale software of op speciale spelers die DRM ondersteunen, zoals spelers met het "Plays for sure" logo.

Afspelen

Vanwege het feit dat Microsoft de uitgever van WMA is, is het afspelen van dit formaat niet altijd onder alle besturingssystemen mogelijk. Dat maakt WMA geen ideale standaard voor algemene internettoepassingen. Een open-source mediaspeler die wel het WMA formaat aan kan is bijvoorbeeld MPlayer (http://www.mplayerhq.hu/). Ook Winamp ondersteunt het afspelen van WMA bestanden. Natuurlijk kan het ook met de Windows Media Speler van Microsoft worden afgespeeld. Voor meer informatie over dit programma, kijk op http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/

AAC plus

Het AAC formaat, dat staat voor Advanced Audio Coding is een MPEG 4 alternatief voor bijvoorbeeld mp3 of wma. Dit formaat comprimeerd efficiënter dan het oudere mp3 met voor het oor dezelfde kwaliteit als niet gecomprimeerde cd's. Naast betere compressie ondersteunt AAC multi-kanaals muziek (surround). De aacPlus techniek is een combinatie van AAC, SBR en PS. Het claimt cd-kwaliteit te bereiken bij een bitrate van 48 kbps. Ideaal voor bijvoorbeeld een webradiostation, omdat er dan minder bandbreedte nodig is.

Afspelen

Sinds versie 5 kan Winamp standaard overweg met AAC bestanden.

OGG Vorbis

Ook Ogg Vorbis is ontwikkeld om een alternatief te hebben voor MP3. Het verschil met MP3 is een betere verhouding tussen geluidskwaliteit en de grootte van het bestand. Een Ogg Vorbis bestand van bijvoorbeeld 2 megabyte zal een stuk beter klinken dan een MP3 van dezelfde grootte. Ogg Vorbis is Open Source, gratis te gebruiken en vrij van patenten. Kijk je naar MP3 dan moet je geld betalen aan de uitvinder (Fraunhofer IIS en Thomson Multimedia) als je een MP3 bestand maakt. Ook voor het gebruik van de MP3 techniek in bijvoorbeeld programma's of MP3 spelers moet flink worden betaald. Verder bestaan MP3 bestanden altijd uit een (mono) of twee (stereo) kanalen. Voor bijvoorbeeld DVD's worden tegenwoordig al meer kanalen gebruikt. Ogg Vorbis kan tot 255 kanalen bevatten. Voor een MP3 speler die OGG ondersteunt moet je echter vaak zoeken. De spelers in de winkel kunnen vaak enkel MP3, WMA of AAC aan.

Afspelen

Voor het afspelen van OGG bestanden kun je Winamp gebruiken of de Windows Media Player. Wil je meer lezen over OGG plus, bekijk dan de website http://www.vorbis.com/.

MIDI

MIDI is eigenlijk geen compressietechniek. Het is een taal die je geluidskaart begrijpt. De afkorting MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface, een methode om berichten te versturen tussen elektronische apparatuur. Het maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een keyboard en computer op elkaar aan te sluiten en onderling te laten communiceren. In MIDI muziek zal nooit zang zitten, maar alleen instrumenten. Het bestand bevat namelijk alleen maar aanwijzingen welke toon op welk moment, hoe lang en met welk instument moet worden gespeeld. MIDI bestanden zijn daarom vaak erg klein. Afhankelijk van de hoeveelheid tonen kan een nummer van 5 minuten al verpakt zitten in een bestand van nog geen 100 kB. Om MIDI muziek af te spelen is enkel een geluidskaart of muziekinstrument met ondersteuning voor MIDI nodig.

Aansluiten

MIDI is ontwikkeld in het begin van de jaren '80 en is uitgegroeid tot een van de standaard mogelijkheden van veel professionele elektrische instrumenten. Voor het aansluiten van MIDI zijn standaard 3 aansluitkabels, namelijk "MIDI IN" (informatie ontvangen), "MIDI OUT" (informatie versturen) en "MIDI TRHU" (een kopie van de informatie versturen naar de overige apparaten) nodig. Voor het aansluiten van een keyboard op een computer is een kabel te verkrijgen waardoor de MIDI-IN en MIDI-OUT poorten verbonden kunnen worden met de GamePort op de geluidskaart.

Downloaden

MIDI muziek kan op veel plaatsen op internet worden gedownload. Het leent zich uitstekend voor wie alleen de instrumentale versie van een muzieknummer wilt horen, bijvoorbeeld als karaoke muziek of als je de muziek als bladmuziek wilt hebben. Een aantal sites waar MIDI muziek kan worden gedownload: http://www.vanbasco.com/midisearch.html en http://midi.startpagina.nl/.

Afspelen

Wanneer je geluidskaart het afspelen van MIDI bestanden ondersteunt, en de meeste doen dat, kun je Winamp gebruiken of de Windows Media Player voor het afspelen van muziek.

Converteren

Zoals je ziet zijn er inmiddels een redelijk aantal populaire muziekformaten die het mogelijk hebben gemaakt grote bestanden te comprimeren. Soms is het gewenst een bepaald formaat naar een ander formaat te converteren, bijvoorbeeld als je een MP3 speler hebt die geen WMA kan lezen of je een groot bestand wilt verkleinen. Voor meer informatie daarover bekijk het onderwerp "Over en weer converteren" op deze site.

 



Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.