winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Veelgestelde vragen
   

Op deze pagina staan veelgestelde vragen bij muziek en video. Staat je vraag er niet tussen, bekijk en veelgestelde vragen behorende bij "internetradio" of bij "winamp". Blijf je met vragen zitten, loop dan even door naar ons forum.

Alle antwoorden weergeven | Alle antwoorden verbergen

Muziekbestanden

Kan ik de muziek van een audio-cd op mijn computer opslaan?

Door de muziek op te nemen is het mogelijk deze op je computer te bewaren. Het maken van bijvoorbeeld mp3 bestanden van je audio-cd noem je 'rippen'. Dit doen is heel goed mogelijk met programma's als Winamp en de Windows Media Player. Kijk voor meer informatie in het onderwerp "Een CD opslaan op je PC".

Kan ik een audio-cd maken van de muziek op mijn computer?

Het branden van een cd kan vaak met bij de cd-brander meegeleverde software. Ook zijn er diverse programma's die dit voor je kunnen doen. Kijk voor meer informatie in het onderwerp "Een muziek CD branden".

Na het downloaden klinkt de MP3 muziek alsof ik onder water luister. Wat te doen?

Het programma Uncook 95 is hiervoor ontwikkeld en kan uitkomst bieden. Maak wel een back-up van het bestand, aangezien het voor goede bestand juist averechts werkt. Om het programma te downloaden klik hier.

Is het mogelijk muziek op hetzelfde volumeniveau af te spelen met Winamp?

Ja dat kan. In het onderwerp "Het voorkeurenscherm " vind je onder "Afspelen" met informatie over de optie weergaveversterking.

Wil je meer controle, kun je de plug-in "RockSteady" proberen, te downloaden via de website van Winamp. Deze plug-in zorgt voor een vlak afspeelniveau, zonder dat daar bestanden voor gewijzigd hoeven te worden. Het configureren gaat door middel van een aantal opties, maar ook zijn er voorinstellingen ("presets") aanwezig.

Een ander voorbeeld is de plug-in "SqrSoft Limiter". Deze plug-in gebruikt schuifbalken om het volume te normaliseren. Downloaden kan vanaf de website van de auteur .

En kan ik alles op hetzelfde volumeniveau branden op een CD?

Dat kan met bijvoorbeeld de Windows Media Player. Dit programma kan per nummer bepalen op welk volumeniveau het wordt afgespeeld. Als blijkt dat één nummer heel zacht is opgenomen en een ander juist heel hard, kan het de volumes gelijktrekken. Zo wordt ieder nummer op de CD op hetzelfde volumeniveau afgespeeld. Om die optie te activeren, plaats een vinkje bij de optie "Automatische volumeafvlakking op alle nummers van de cd toepassen" in het voorkeurenvenster van de Windows Media Player. Kijk voor meer informatie in het onderwerp "Een muziek CD branden".

Ik heb muziek gedownload maar ik hoor geen geluid of het geluid tikt of kraakt heel hard

Dit is vaak het geval met muziek, gevonden op internet. Of gedownload met muziek downloadprogramma's (p2p programma) zoals Kazaa. Helaas staan daar veel kapotte bestanden tussen, of grote muziekbestanden die eigenlijk helemaal geen muziek bevatten. Deze bestanden worden aangeboden door instanties of personen die het de downloader moeilijker willen maken op deze manier aan muziek te komen. Ze willen je het liefst zelfs ontmoedigen. De oplossing is door blijven zoeken naar een bestand dat wel goed is, of via betaalde wegen aan het nummer komen.

Hoe kan ik gemakkelijk de bestandsinformatie van muzieknummers aanpassen?

Hoe het bestand in de speellijst wordt genoemd is afhankelijk van de zogenaamde ID3 informatie. In deze informatie kan bijvoorbeeld de naam van de artiest, de titel, het album of het jaar worden ingevuld. Deze gegevens worden in de speellijst gebruikt en zijn ondermeer met Winamp in te stellen. Klik met rechts op een nummer in de speellijst en kies voor "Bestandsinfo" (of toets Alt-3). In het venster dat nu verschijnt kun je de basisinfo instellen, of specifiek de ID3v1 (kort) of ID3v2 (uitgebreid) invullen.

Daarnaast zijn er diverse andere programma's om deze tags snel te beheren. Twee Nederlandstalige programma's zijn MP3tag en TagScanner. Een andere optie is MP3/Tag-Studio.

Na het aansluiten van mijn mp3 speler geeft Winamp de foutmelding "initializes playlists, the playlist on your device will not work correctly".

Mogelijk heeft je mp3 of mp4 speler 2 usb instellingen: mcp en mtp. Deze moet op mcp worden ingesteld.

Videobestanden

Waarom wordt de video op z'n kop afgespeeld?

Mogelijk heb je niet de meest recente versie van Winamp. Dit probleem speelt al langer en er zijn diverse verbeteringen in Winamp voor aangebracht. Download daarom eerst de nieuwste versie van dit programma. Lost dit het probleem niet op (eerst proberen dus!) kun je proberen dit via het voorkeurenscherm op te lossen. Open daarvoor Winamp en toets Ctrl-P. Klik op "Video" en haal het vinkje weg bij "gebruik video overlay". Lukt het nog steeds niet, stel dan je vraag in ons forum.

Bij bepaalde video bestanden blijft mijn beeld op zwart staan terwijl de titel en de tijd wel lopen. Wat nu?

Sommige formaten als avi en wmv kunnen verschillen qua type video. Om de video af te spelen heb je een bepaalde codec nodig dat Winamp extra ondersteuning geeft. Kijk voor meer informatie op de websites www.divx.com/divx/windows en www.xvid.org.

Ik heb een gewone dvd-speler en wil mijn monitor als televisie gebruiken, kan dat?

Dat kan met bijvoorbeeld een composiet kabel. Deze heeft drie tulpstekkers, namelijk een rode, witte en gele. De gele stekker gaat in de videokaart, de rode en witte via een splitter in de geluidskaart (line-in). De computer moet dus wel aan staan om beeld te verkrijgen. De splitter kan er als volgt uitzien:

Als je s-video kunt gebruiken is dat wel mooier. Gebruik dan een '2 rca naar jack' kabel om het geluid van de dvd-speler naar de geluidskaart te sturen..:

Voor het beeld gebruik je dan een super video kabel:

Ook nu kun je weer een scart connector gebruiken als je dvd-speler alleen over een scart uitgang beschikt. De gele composite of de s-video kabel gaat vanuit je videokaart in de scart adapter, de '2 rca naar jack' kabel vanuit geluidskaart (line-in) naar de rode en witte ingang op de scart connector.

Het schuifje moet op 'uit' staan, aangezien het signaal vanuit de scart de computer in moet.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.