winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Muziek en video » Videobestanden afspelen
   

Behalve muziekbestanden, kun je ook video's bekijken op je computer. Ook met Winamp (vanaf versie 2.9) is het mogelijk video te bekijken. Omdat net als bij muziek er nogal wat soorten videobestanden zijn, bespreken we enkele populaire op deze pagina

AVI

AVI staat voor Audio Video Interleave. Het is ontwikkeld door Microsoft, als deel van de "Video for Windows" technologie. Een AVI bestand kan zowel beeld als geluid bevatten en daarom geschikt om bijvoorbeeld een film mee aan te bieden.

DivX

Een bekende techniek om een groot AVI bestand te verkleinen, is DIVX. Door deze "codec" kunnen grote films van enkele gigabytes verkleind worden tot bijvoorbeeld de grootte van een CD, meestal 800 MB. Mogelijk treed er wel kwaliteitsverlies op, zeker in vergelijking met een dvd film. Het formaat is echter veel op internet te vinden, vanwege de verhouding tussen kwaliteit en bestandsgrootte.

Er zijn verschillende divx codecs. Het origineel draagt de populaire naam "DivX ;-)" en is gebasseerd op de MPEG-4 V3 codec van Microsoft. Het is dus een soort gekraakte versie. Een legale codec is die van Project Mayo, een open source project dat nu gepatenteerd is door DivXNetworks. Deze "OpenDivX" codec is vanaf het begin zelf geschreven en heeft dus niets met "DivX ;-)" te maken.

Xvid

Verder is er ook "Xvid" (DivX maar dan omgedraaid); gestart omdat veel ontwikkelaars en vervelend vonden dat Project Mayo opeens een commercieel bedrijf werd. Door het feit dat XviD geen commercieel product is, maar volledig gratis, is de verscheidenheid van XviD-programma's en -specificaties veel groter. XviD biedt objectief gezien een betere kwaliteit dan DivX terwijl de bestandsgrootte kleiner is. Met XviD kan 120 minuten dvd-formaat omgezet worden naar een AVI-bestand van 700 MB zonder al te veel beeldverlies. Het verschil is wel merkbaar maar miniem. Ook wordt XviD gebruikt voor een groot gamma van andere toepassingen zoals 5.1-geluid en ondertiteling.

Welke codec je nodig hebt hangt af met welke techniek de film is gecomprimeerd.

Video CD

Een video CD- of te wel een vcd-bestand, bevat een mpeg1 stream filmformaat waarbij de bron in avi-formaat is. Door een speciale opslagtechniek kan het filmpje op een cd worden gebrand die vaak in een dvd-speler is af te spelen. Bij veel spelers moet je de pbc voor menu's en still images uitzetten. Het is goed mogelijk dat dit via een knop op de afstandbediening kan. Raadpleeg de handleiding van je speler voor meer informatie, als het je niet direct lukt een video cd af te spelen.

Super Video CD

Het formaat svcd betekent super video cd. De kwaliteit is hoger dan van een gewone vcd doordat de techniek van een mpeg2-stream hiervoor gebruikt wordt. Ook dit formaat wordt vaak ondersteund door een dvd-speler.

Meer informatie op Wikipedia..:

DVD

De afkorting staat voor Digital Versatile Disk, vrij vertaald 'veelzijdige digitale schijf'. Een DVD is een beeld- en geluidsdrager die er hetzelfde uitziet als een CD. Op een DVD kan echter veel meer data worden weggeschreven. Een film van 2 uur op één schijfje is geen uitzondering. DVD's hebben doorgaans een uitstekende kwaliteit, veel beter dan de meeste videobanden. Verder kan een videoband zijn beeldkwaliteit verliezen door slijtage, de kwaliteit van een DVD-opname blijft na vele keren opnieuw afspelen hetzelfde (wil niet zeggen dat een DVD het eeuwige leven heeft, maar normaal gesproken toch langer dan een videoband). Tegenwoordig is het ook mogelijk DVD's op te nemen vanaf je eigen tv of vanaf de computer. Hiervoor kan een DVD brander (computer) of DVD recorder (tv) worden aangeschaft.

Dvd is qua indeling een wereldstandaard, opgedeeld in regio's zodat een dvd uit bijvoorbeeld Amerika niet zondermeer in Nederland kan worden afgespeeld. De bekendste variant is 'dvd video'.

Regiocodes

Een dvd film kan een regiocode bevatten. Een regiocode laat filmmaatschappijen vrijgave en prijzen van dvd's in verschillende delen van de wereld beheersen. Nederland en België vallen onder regiocode twee. Gekopiëerde schijfjes zijn vrij van een regiocode, het is alleen van toepassing op nieuw aangeschafte dvd's.

Regio Gebied
0 Afspeelbaar in alle regio's
1 Verenigde Staten, Canada
2 Europa, Groenland, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Japan, Egypte en het Midden-Oosten

Bij Europa horen:
  • Noord-Europa (IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken);
  • de Britse eilanden (het Verenigd Koninkrijk en Ierland);
  • West-Europa (Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg en Monaco);
  • Zuid-Europa (Portugal, Spanje, Andorra, Italië, Malta, San Marino en Vaticaanstad);
  • Midden-Europa (Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije, en Hongarije);
  • Zuidoost-Europa (Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro, Albanië, Macedonië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en het Europese deel van Turkije);
  • Oost-Europa (Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, de Oekraïne, Moldavië, het Europese gedeelte van Rusland en het Europese gedeelte van Kazachstan);
  • De landen voorbij de Kaukasus: Georgië, Armenië en Azerbeidzjan.
3 Zuidoost-Azië, Zuid-Korea, Hong Kong, Indonesië, Filipijnen, Taiwan
4 Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika
5 Rusland, andere voormalige landen van de Sovjet-Unie, Oost-Europa, het Indiase werelddeel, Mongolië, Afrika
6 China
7 Gereserveerd voor toekomstig gebruik
8 Internationale gebieden zoals vliegtuigen, schepen etc.

Regiocodes weergeven als kaartje

Windows Media Video (WMV)

Een ander populair videoformaat is WMV, dat staat voor "Windows Media Video". Oorspronkelijk is het ontwikkeld om een video als stream aan te kunnen bieden, als alternatief voor "RealVideo". Tegenwoordig kan WMV ingezet worden om videobestanden met HD kwaliteit aan te bieden, wat het tot een (nog) populair(der) formaat heeft gemaakt. Voorbeelden van HD videobestanden, kun je vinden op http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx.

Videobestanden afspelen

Videobestanden kun je afspelen met Winamp. Ware het niet dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt en de reden daarvan is meestal dat er inmiddels zoveel videoformaten in omloop zijn die allemaal "AVI" lijken te heten, dat ook Winamp niet altijd standaard alles afspeelt. Een oplossing kan zijn het ophalen van de juiste codecs. Enkele bundels van codecs die je kunt installeren om veelvoorkomende videobestanden af te spelen:

Afspelen in een andere speler dan Winamp

Ter info hieronder een aantal andere programma's dan Winamp, waarmee je (ondermeer) videobestanden kunt afspelen:

Voorbeelden van videospelers

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.