winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Winamp in het kort
   

Winamp is een mediaspeler voor veel muziek- en videoformaten. Het programma kan daarnaast ook gebruikt worden om muziek via internet te verzenden of te ontvangen, zoals in een radiozender. Winamp is populair geworden door de vele skins en plug-ins. Dat maakt het mogelijk het uiterlijk te veranderen, en functies toe te voegen.

Winamp in het kort

Winamp. Niet de enige speler om bijvoorbeeld mp3 muziek op je computer te beluisteren. Wel een prettige, volgens ons. Wij gebruiken niets anders meer. Maar waarom Winamp? Wat maakt ons zo enthousiast? Winamp is een licht programma dat gemakkelijk op vrijwel elke pc draait. Daarnaast is er altijd wel een skin te vinden die naar je wensen voldoet, zoals bijvoorbeeld onze twee verschillende Nederlandse skins. En met de diverse plug-ins is het mogelijk bijvoorbeeld de multimediatoetsen op je toetsenbord te gebruiken, muziek zowel door je voor-, als achterspeakers te spelen, snel een nummer te zoeken in je speellijst, muziek cd's opslaan of branden en ga zo maar door. Daarnaast is het gratis, en helpen we je graag uitgebreid bij het installeren, instellen en gebruiken van het programma. Een poging waard toch?

Enkele kenmerken van Winamp

 • Winamp biedt ondersteuning voor skins. Een gebruiker kan het uiterlijk van winamp aanpassen. Op een computer waar meerdere personen gebruikmaken van hetzelfde user-account kun je tijdens installatie kiezen om de skin te delen, of voor iedere gebruiker aparte instelling te maken.
 • Winamp is er voor het afspelen van muziek en video, maar ook voor bijvoorbeeld muziek via internet (internetradio/shoutcast) en zogenaamde podcasts.
 • Winamp kan veel audio- en videoformaten afspelen (standaard ondermeer MP3, WAV, WMA, AAC+, OGG, FLAC, AVI, WMV) en converteren tussen bepaalde formaten. Als het bestand niet standaard kan worden afgespeeld, is de ondersteuning toe te voegen met plug-ins;
 • Winamp kan cd's rippen (opslaan op de computer) en branden. In de betaalde "Winamp Pro" kan Winamp cd's op maximale snelheid "rippen" en branden;
 • Ingebouwde equalizer;
 • De Media Library toont honderden muziek- en videostreams en geeft via internet toegang tot uitgezonden media;
 • Winamp geeft de mogelijkheden de functies uit te breiden met plug-ins;
 • Winamp is gratis, klein (Winamp Lite), uitgebreid (Winamp Full) en wordt zonder reclame en spyware aangeboden.
 • Het beheren via de Media Library van mediabestanden: zoeken en beoordelen van muziek en video;
 • Mediabestanden zijn op te slaan als speellijst, dergelijke lijsten zijn te openen om de bijbehorende bestanden af te spelen;
 • Favoriete mediabestanden zijn gemakkelijk toegankelijk en goed georganiseerd via de Media Library;
 • Winamp kan visuele effecten op de maat van de muziek op het scherm tonen;

Systeemvereisten

Winamp 5 draait op Windows 95 of hoger (bijvoorbeeld 98, ME, 2000, XP, Vista, Windows 7) en zowel op 32 als op 64 bit Windows besturingssystemen. Om het programma soepel te draaien, gebruik minimaal een 410MHz (Pentium II) processor, 68 megabyte geheugen, 20 megabyte ruimte op de harde schijf en een 16bit geluidskaart. Wanneer er een ouder systeem gebruikt wordt kan men voor de lichte versie kiezen, voor de nieuwste mogelijkheden als moderne skins en video weergave, is minimaal een 2 GHz processor en 140 megabyte geheugen aan te raden.

Winamp Nederlands

Zoals je misschien wel weet, zetten wij ons sinds het bestaan van onze website in om Winamp te vertalen naar het Nederlands. Zo begonnen wij met het vertalen van skins en via Paul van Garderen het aanbieden van taalpakketten. Inmiddels (sinds versie 5.53 uitgebracht in april 2008) is Winamp ook compleet Nederlandstalig te downloaden vanaf de officiële website van Winamp. De vertaling van dit programma is geheel door ons verzorgd en kan eventueel los gedownload worden.

De praktijk

Voor wie nog niet bekend is met Winamp, hieronder enkele praktijkvoorbeelden. Als je voldoende overtuigd bent, kun je in het menu rechtsboven deze pagina klikken op "Downloaden en installeren". Alvast veel plezier met Winamp ! :-)

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.