winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » De basisprincipes van Winamp
   

Na installatie van Winamp start het programma automatisch op (heb je Winamp nog niet, begin dan bij "Winamp downloaden )". Afhankelijk van je voorkeur, opgegeven tijdens de installatie, kun je Winamp ook starten via een link op je bureaublad of in het Menu Start. Op deze pagina gaan we in op de basisprincipes van Winamp. Verder op deze site zullen we dieper ingaan om bijvoorbeeld het voorkeurenscherm en skins en plug-ins.

Muziek afspelen

Laten we Winamp maar meteen uittesten met een stukje muziek. Als je nog geen muziek op je computer hebt staan: op deze pagina leggen we uit hoe je een muziek CD kunt opslaan als bijvoorbeeld mp3 op je computer.

MOGELIJKHEID 1 Via "Deze computer" of "Verkenner" een muziekbestand aanklikken

Wanneer je dubbelklikt op een mp3 bestand, wordt deze automatisch geopend in Winamp. Als er een ander programma wordt geopend, sluit dan dat programma en klik nu met rechts op het muziekbestand. Kies voor "Openen met" en klik op "Standaard programma selecteren" (Vista / Windows 7) of "Kies een programma" (Windows XP). Selecteer nu "Winamp" en voortaan zal Winamp worden geopend bij het dubbelklikken op muziekbestanden van dit type.

MOGELIJKHEID 2 Muziek openen vanuit Winamp

Vanuit Winamp is het ook mogelijk een bestand te openen en af te spelen. Druk hiervoor, terwijl je in Winamp bent, op de toets "L" (laden). Ook kun je vanuit het menu "Bestand" klikken op "Bestand afspelen" (vanuit de speellijst heet dat "Bestand(en) toevoegen"). Zoek vervolgens het bestand op en klik op "Openen".

Je kunt ook meerdere bestanden tegelijk selecteren. Druk CTRL in en blijf deze vasthouden terwijl je de bestanden één voor één aanklikt. Een rij bestanden selecteren kan ook. Druk op SHIFT en blijf deze indrukken, terwijl je het eerste en laatste bestand aanklikt. Alles wat daar tussen valt wordt geselecteerd. Klik vervolgens op "Openen" om de bestanden te laden.

Tip: Als je de bestanden hebt geladen, worden ze in de speellijst getoond. Via het menu "Sorteren" kun je ze vervolgens op naam, bestandsnaam of op pad en bestandsnaam (zeg maar map en bestandsnaam) sorteren. Wat ook kan: "Lijst omkeren" dus omdraaien en "Lijst willekeurig maken" waardoor de bestanden door elkaar worden gehusseld.

De indeling van Winamp

De Bento skin

De Winamp Modern skin

Winamp Equalizer

Een equalizer of toonregelaar stelt je in staat de weergave van het geluid aan te passen aan je eigen wensen. Om de equalizer te gebruiken deze allereerst aan worden gezet. Klik daarvoor in het menu "Opties" op "Equalizer". Klik vervolgens op "EQ aanzetten". In de Winamp Modern skin kun je ook in het hoofdvenster klikken op de knop "Config". Er schuift dan een equalizer uit het venster. Klik op "Aan" om de equalizer in te schakelen.

Om de equalizer in te stellen, kun je in de Bento skin klikken in het menu "Weergave" op "Equalizer". Of druk tegelijk op de ALT en de G. In de Winamp Modern skin heb je na het klikken op de knop "Config" al de schuifbalkjes in beeld. Nu kun je aangeven hoe je wilt dat het geluid wordt weergegeven. Het is aan te raden te kiezen voor een standaardinstelling. Die kun je openen in het menu "Opties" de "Equalizer" aan te klikken en vervolgens te kiezen voor "Voorinstelling laden" > "Voorinstelling". Hieronder volgt een overzicht van de verschillende voorinstellingen.

 • Classical: Voor het luisteren van klassieke muziek;
 • Club: Voor het luisteren van Club- en Disco -muziek;
 • Dance: Voor het luisteren naar Dance en Disco-muziek;
 • Full Bass: Voor het maximaal benadrukken van lage tonen;
 • Full Treble: Voor het maximaal benadrukken van hoge tonen;
 • Full Bass & Treble: Voor het maximaal weergeven van zowel hoge als lage tonen;
 • Laptop speakers/headphones: Voor het luisteren via lagere kwaliteit speakers of een koptelefoon;
 • Large hall: Voor het luisteren in grote, hol klinkende ruimtes;
 • Live: Voor het luisteren van live-muziek;
 • Party: Voor het luisteren terwijl er veel achtergrondgeluid is;
 • Pop: Voor het luisteren van pop-muziek;
 • Reggae: Voor het luisteren van raggae en urban;
 • Rock: Voor het luisteren van rock, blues en country;
 • Ska: Voor het luisteren van ska, r&b en hip-hop;
 • Soft: Voor het luisteren van rustige (achtergrond-) muziek;
 • Soft-rock: Voor het luisteren van soft-rock en soul;
 • Techno: Voor het luisteren van techno en andere hardere electronische muziekstijlen.

Je kunt een automatische voorinstelling per nummer instellen. De eerste keer dat je het nummer af wilt spelen zet je de instellingen handmatig in de equalizer, of kies je voor een reeds bestaande voorinstelling. De instellingen kun je koppelen aan het nummer door in het menu "Opties" voor "Equalizer" te kiezen, en vervolgens voor "Voorinstelling opslaan" > "Auto-laad voorinstelling...". Aan te raden is de voorinstelling te vernoemen naar het nummer dat wordt afgespeeld, om conflicten te voorkomen.

Nieuw nummer in venster tonen

Winamp kan bij een volgend nummer een schermpje tonen met informatie hierover. Dit wordt een notificatie genoemd. Om dit handigheidje in te stellen, klik in het menu "Opties" op "Notifications" en vervolgens op "Show always". In de Winamp Modern skin klik in het menu "Opties" op "Winamp Modern Dutch". Kies vervolgens voor "Notificaties" en voor "Altijd weergeven".

Met de Winamp Modern skin kun je hier trouwens ook sneller komen. Klik in het hoofdvenster op de knop "Config". Je ziet dan de equalizer, zoals hierboven besproken. Daaronder zie je enkele tabbladen, waarbij je opties en kleurenthema's kunt instellen. Klik op "Opties" en kies vervolgens voor "Notificaties". Ook nu kun je kiezen voor "Altijd weergeven". Daarnaast kun je klikken op de knop "Meer" om de snelheid van het schermpje in te stellen. Zo kun je de snelheid van het verschijnen van het venster aanpassen via "Fade in tijd". Hoe lang het venster zichtbaar moet blijven, is in te stellen via "Pauze tijd". En de snelheid van het uitvagen van het venster valt aan te passen via "Fade uit tijd".

Auto-tag

Als je een muziek CD op je computer hebt opgeslagen, of muziek hebt gedownload, heeft het nog niet altijd de juiste bestandsinformatie. In de bestandsinformatie kan ondermeer de artiest, titel van het nummer, de naam van het album en het genre worden opgenomen. Als je wilt, kan Winamp deze informatie er voor je bijzoeken. Hiervoor is er de functie "Augo-tag". Winamp werkt hiervoor samen met "Gracenote". Gracenote is de uitgever van een database met informatie over muziek CD's. Doordat Winamp een koppeling heeft met deze database, kan er voor muziek CD's tijdens het afspelen ervan in Winamp meer informatie gevonden worden. Zoals een complete lijst met nummers op de CD of het betreffende CD hoesje. Hier is wel een internetverbinding voor vereist.

Selecteer in je speellijst de nummers waarvan je wilt dat de juiste bestandsinformatie gezocht wordt. Klik vervolgens met rechts en ga op het menu "Verzenden naar" staan. In het menu dat nu verschijnt klik je op Auto-Tag.

Er verschijnt vervolgens een venster van de "Winamp Auto Tagger". Hierin staan de bestanden en daarnaast de status van het opzoeken ("Queried" is in de wachtrij, "Opzoeken" en "Analyseren" is dat de informatie opgezocht en nagekeken wordt, "Klaar" betekent dat de informatie gevonden is). Als alles klaar is kun je vervolgens de informatie controleren. Plaats links van het bestand een vinkje als de nieuwe informatie klopt en je de gegevens wilt opslaan. Klik vervolgens op "Toepassen" om van alle aangevinkte bestanden de bestandsinformatie aan te passen aan de nieuwe informatie.

Albumhoes

Zoals je misschien hebt gezien kan Winamp de albumhoes, of te wel de "cover" van een CD weergeven. Als er geen afbeelding staat kun je controleren of deze via internet gevonden kan worden. Klik daarvoor met rechts op het gedeelte van de afbeelding en kies voor "Get Album Art". In het volgende venster wordt gekeken of er een hoesje gevonden kan worden. Als er meerdere mogelijkheden zijn kun je het gewenste hoesje selecteren en bevestigen.

Als er geen hoesje gevonden kan worden, kun je zelf een hoesje toevoegen.

Als je alle nummers van een bepaalde CD in dezelfde map hebt geplaatst kun je het gemakkelijkst een afbeelding genaamd "cover.jpg" in het mapje plaatsen. Deze wordt dan automatisch aan het nummer gekoppeld.

Een andere optie is via de bestandsinformatie een afbeelding te koppelen aan het nummer. Klik daarvoor met rechts op het item in de speellijst en kies voor "Bestandsinfo...". Ga vervolgens naar het tabblad "Illustraties". Klik op "Laden" om een plaatje op je computer te zoeken en te koppelen aan dit album. Is er al een plaatje kun je met de knoppen rechts het plaatje wijzigen, opslaan onder een andere bestandsnaam, kopiëren, plakken of verwijderen.

Klik vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan of op annuleren om dat niet te doen.

Tip: De klassieke skin van Winamp bevat geen albumhoes venster. Download daarvoor deze extra plug-in.

Spring naar bestand

Met Winamp kun je snel in de speellijst naar een nummer zoeken, door het intoetsen van de "J". Je krijgt dan een venster waarin je in de speellijst kunt zoeken.

In het vak "Zoek naar tekst" kun je (een deel van) het nummer in te toetsen, waarna je het nummer snel selecteren en kiezen om deze bijvoorbeeld in de wachtrij te zetten, het nummer als eerstvolgende af te spelen of het nummer direct af te spelen (spring naar bestand).

Selecteer een nummer en klik op "Enqueue file" om het bestand in de wachtrij te zetten. Het nummer wordt dan als eerste afgespeeld na het huidige nummer. Doe dit voor meerdere bestanden om een wachtrij te verkrijgen die onafhankelijk van de speellijst diverse nummers achter elkaar laat horen.

Een andere optie is de speellijst volgorde aanhouden. Klik in dat geval op "Move after current". De shuffle functie van Winamp moet uitgeschakeld zijn anders verkrijg je alsnog een willekeurige volgorde. Klik op "Jump to file" om het bestand direct af te spelen.

Overigens kan het maken van een wachtrij kan ook zonder tussenkomst van het venster. Wanneer je de ALT toets indrukt en een nummer in de speellijst aanklikt, verschijnt er [1] achter de naam van het nummer. Deze is nu als eerste in de wachtrij gezet en speelt straks als eerste af. Dit kun je vaker doen en zo een hele wachtrij maken, onafhankelijk van de volgorde van de speellijst. Wanneer de wachtrij afgelopen is, wordt de gewone speellijst volgorde weer aangehouden.

Om een nummer uit de wachtrij te verwijderen kun je deze nogmaals aanklikken terwijl je de ALT ingedrukt houdt.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.