winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Downloaden en installeren
   

Vanaf deze pagina kun je de nieuwste versie van Winamp downloaden, en helpen we je bij het installeren ervan. Bij een nieuwe Winampversie bespreken meteen even kort wat er zoal veranderd is...

Winamp downloaden

Winamp wordt aangeboden in verschillende talen en pakketten. In de uitleg op deze website gaan we uit van de Nederlandstalige "Full" versie (de volledige versie) van Winamp. Alleen op oude computers kan het beter zijn Winamp Lite te kiezen, maar probeer eerst de volledige versie om te kijken of je tevreden bent over de snelheid en stabiliteit.

Downloaden kan vanaf de volgende website: http://nl.winamp.com/. Kies een taal en de gewenste versie en klik op de knop "Winamp gratis downloaden". Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de bepaalde versies van Winamp, kijk dan op deze pagina

Downloaden kan ook via onze startpagina, met links naar meer informatie en de mogelijkheid te reageren hierop via ons forum.

Winamp installeren

STAP 1 Winamp downloaden

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, download dan nu eerst Winamp, vanaf http://nl.winamp.com/. Kies een taal en de gewenste versie en klik op de knop "Winamp gratis downloaden". Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de bepaalde versies van Winamp, kijk dan op deze pagina

In Internet Explorer kun je gemakkelijk op "Uitvoeren" klikken zodat het installatieprogramma automatisch start na het downloaden. In andere browsers kun je het bestand of ook direct uitvoeren, of ergens opslaan en het vervolgens openen.

STAP 2 Het bestand openen

Open nu het installatieprogramma van Winamp. Als eerste kun je een taal kiezen. Je bent hier vrij in, maar in de uitleg op deze website gaan we ervan uit dat je voor "Nederlands" kiest. Je krijgt dan Winamp inclusief de door ons aangeboden Nederlandstalige skins.

Het nu volgende scherm wenst je welkom bij het installatieprogramma van Winamp. Lees de informatie door, en klik op "Volgende" om door te gaan.

In het scherm daarna krijg je de voorwaarden te zien. Lees deze door. Ga je hiermee akkoord, klik dan op de knop "Akkoord" om verder te gaan. Klik anders op "Annuleren" om het installatieprogramma te beëindigen.

STAP 3 Enkele voorkeuren voor installatie aangeven

In het nu volgende scherm kun je aangeven waar je Winamp geïnstalleerd wilt hebben. Dit is vrij te bepalen, maar het programma heeft alvast een standaardlocatie ingevuld. Klik op "Bladeren" om te zoeken naar een andere locatie. Klik op "Volgende" als je tevreden bent.

Nu kun je onderdelen kiezen. In principe kun je dit op "Volledig" zetten, maar je kunt ook in het vak eronder per onderdeel aanklikken of je deze wel, of niet wilt installeren. Zo kun op op voorhand de installatie uitkleden. Kies je voor "Volledig" kun je later alsnog onderdelen uitzetten.

In het nu volgende scherm kun je respectievelijk bepalen of..:

  • Winamp in het Start Menu mag verschijnen (opties om het programma te starten, maar bijvoorbeeld ook om het later weer te verwijderen);
  • Winamp aan de "Snel starten" werkbalk toegevoegd mag worden (icoontjes rechts van de Start-knop van Windows);
  • Winamp als icoon op het bureaublad mag worden toegevoegd.

Klik op "Volgende" om door te gaan... Vervolgens krijg je de opties extra onderdelen van Winamp te installeren, om zoals daar staat "het uiterste" uit Winamp te halen. Je hebt de keuze uit:

  • Winamp Remote waarmee je via bijvoorbeeld Internet Explorer Winamp kunt beheren (dus ook via een andere computer) en zo muziek van jou pc ergens anders laten horen;
  • Winamp werkbalk om via Internet Explorer Winamp te bedienen, tevens snelle toegang tot online radiozenders via Shoutcast;
  • Winamp Zoeken als standaard zoekmachine gebruiken in plaats van de zoekmachine die je nu gebruikt zoals Google of Bing;
  • Download 50 gratis mp3's + 1 gratis AudioBoek van eMusic om via eMusic een proefabonnement van 2 weken aan te gaan en daar muziek te downloaden.

Deze opties moeten apart gedownload worden. Heb je hier behoefte aan klik er dan één of meerdere aan. Zo niet, klik er dan één of meerdere uit. Klik vervolgens op "Installeren" om Winamp te installeren op je computer. Na installatie klik je op "Voltooien" om de installatie van Winamp af te ronden.

STAP 4 Installatie afronden door nog enkele opties aan te geven

Na installatie krijg je nog een venster waarin een aantal voorkeuren voor Winamp alvast opgegeven kunnen worden. Zo kun je als eerste een skin kiezen. Een skin bepaald het uiterlijk. Skins zijn later via de website van Winamp uit te breiden, nu krijg je er alvast een paar.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende skins:

  • New! Bento Skin geef Winamp het uiterlijk van een alles in 1 mediaspeler, met één venster voor alle onderdelen van het programma. Hier draait het vooral om de Mediabibliotheek die een centrale plaats inneemt en waarvanuit je muziek, video, internetradio, podcasts en meer kunt starten. Deze is er tevens in een "Large" uitvoering waarbij de letters groter zijn.;
  • Winamp Modern een compactere skin waarbij de onderdelen als venster aan of uitgezet kunnen worden. Deze neemt minder ruimte in beslag en hier draait het vooral om muziek afspelen;
  • Winamp Klassiek voor de oudgedienden onder ons die maar niet kunnen wennen aan het moderne jasje van Winamp, voor nieuwe gebruikers geen aanrader wat ons betreft.

Maak een keuze, bijvoorbeeld de Bento skin, en klik op "Volgende" om verder te gaan.

Vervolgens kun je de bestandskoppelingen instellen. Met andere woorden: voor welke bestanden wil je voortaan Winamp laten starten om ze af te laten spelen.

Met de optie "Winamp in contextmenu's van de Verkenner weergeven" kun je een aantal veelgebruikte opties in Winamp direct aan het submenu van een bestand toevoegen. Met de optie "Winamp Agent inschakelen" kun je dit programma op de achtergrond laten meedraaien. Hierdoor blijven bestandskoppelingen zoals je ze nu instelt ook behouden, zelfs wanneer je een andere mediaspeler installeert die de koppelingen overschrijft. Met Winamp Agent houd je dus de controle hierop. Is deze optie grijs en niet aan te klikken is, heb je deze bij de installatieopties uitgeschakeld. Installeer Winamp later opnieuw en let er dan op Winamp Agent mee te installeren, als je dit programma wilt gebruiken. Klik weer op "Volgende" om door te gaan.

 

In het nu volgende scherm kun je alvast aangeven voor welke online diensten je jezelf wilt aanmelden. Deze komen later terug in de Mediabibliotheek. Er komen regelmatig nieuwe diensten bij. Dit kun je later nog instellen via de Mediabibliotheek. Klik weer op "Volgende" om door te gaan met de installatie.

In het laatste scherm kun je jouw gegevens, zoals je e-mail adres, doorgeven aan Nullsoft. Ook kun je instellen of je informatie over Winamp wilt ontvangen, en of je automatisch anonieme gebruikersstatistieken wilt laten verzenden naar de ontwikkelaar. Klik vervolgens op "Voltooien" en Winamp kan worden gestart..!

STAP 5 Winamp gaan gebruiken

Nu Winamp geïnstalleerd is, lijkt het ons hoog tijd het programma te gaan gebruiken. Ga verder naar het volgende onderwerp als je wilt lezen hóe ;-)

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.