winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Internetradio of -tv
   

Behalve je eigen collectie, kan Winamp ook muziek- en videobestanden van anderen afspelen. Je kunt met het programma namelijk afstemmen op een internetadres, die op dat moment iemand open heeft gezet om zijn of haar muziek of video mee uit te zenden. Alles wat die persoon in Winamp speelt, en eventueel of andere geluiden zoals een microfoon wordt doorgestuurd. Dit kun je vergelijken met een radiouitzending.

De techniek

Winamp gebruikt een plug-in voor het verzenden en ontvangen van internet radio en -televisie. Deze plug-in heet "SHOUTcast". Muziek of video dat met SHOUTcast wordt uitgezonden, kun je in Winamp direct beluisteren. Winamp fungeert dan als een soort radio die signalen ontvangt vanaf het internet.

De werking hiervan

Het werkt als volgt: na het afstemmen van Winamp op een SHOUTcast zender, zal de muziek of video voor een klein gedeelte in het geheugen van Winamp worden geladen. Dat geheugen noem je een buffer en het bestaat uit enkele seconden muziek of beeld. Het vullen van dit geheugen kost vanwege de kleine downloadgrootte weinig tijd. Tegelijkertijd wordt er geheugen leeggemaakt doordat de muziek speelt. Er worden dus enkele seconden muziek geladen en afgespeeld, en tussendoor weer geladen. Dit is een continue herhalend proces en met een snelle internetverbinding zul je weinig storingen ondervinden. Zo kun je zonder lange downloadtijd van te voren, continue naar muziek luisteren.

Bitrate

De grootte van de informatie die in de buffer geladen wordt, en dus de tijd hoelang die hiermee samenhangt, hangt onder meer af van de bitrate. De bitrate geeft aan hoeveel kilobits er nodig zijn voor een seconde geluid. Een lagere bitrate laad snel, want er is per seconde minder te downloaden. Maar doordat de grootte van het bestand kleiner is gaat er kwaliteit verloren. Een maximale bitrate klinkt waarschijnlijk perfect, maar vraagt veel van je verbinding waardoor het geluid kan gaan haperen.

Je moet dus een middenweg zoeken, afhankelijk van je verbinding en wat je er behalve Winamp mee doet (bijvoorbeeld ook iets downloaden of een e-mail programma dat openstaat). Dus als het laden van de muziek in de buffer langer duurt dan het afspelen van de muziek die al opgehaald is, krijg je na het afspelen van de buffer een vertraging. De muziek komt dan dus haperend over, of het is zelfs om de paar secondes even helemaal stil. De oplossing is dan een zender uit te zoeken met een lagere bitrate die minder van je verbinding vragen, of andere snelheidverslindende zaken zoals downloadprogramma's tijdelijk onderbreken.

Het ontvangen van een radiozender met een bitrate van 24 kbps is vergelijkbaar met AM kwaliteit, 56 kbps met FM kwaliteit en 128 of 196 kbps komt ongeveer overeen met CD kwaliteit. Als je geen idee hebt welke bitrate je internetverbinding aan kan, probeer dan eens de beste en kijk hoe het overkomt. Vallen er wel heel veel stiltes, zoek dan eens een lagere uit. En misschien ben je met de kwaliteit van 96 kbps al wel heel tevreden en draait dat het soepelst.

Overigens zijn er streams die op een vrij lage bitrate een goede geluidskwaliteit hebben. De muziek wordt dan niet in mp3 uitgezonden maar bijvoorbeeld in AAC+. Het is dus een kwestie van inloggen en luisteren om te kijken wat je bevalt. Vergeet daarbij niet dat je steeds een stukje download, informeer van te voren bij je provider of je een datalimiet hebt, waarbij je niet meer dan een bepaalde waarde per maand mag downloaden.

Afstemmen op een SHOUTcast zender

Via de Mediabibliotheek kun je gemakkelijk bladeren in de honderden zenders van SHOUTcast. Alleen actieve zenders zijn zichtbaar. Klik in het menu "Weergave" op "Mediabibliotheek". Of druk op tegelijk op de ALT en de L om de Mediabibliotheek te openen.

Zoek in het linkerrijtje naar "SHOUTcast Radio". Is dit niet zichtbaar, klik dan eerst op "Online Services". Er verschijnt nu een mooi overzicht van alle zenders. Om dit overzicht te filteren, kun je klikken in het menu "Quick Genre" op het genre naar keuze. Ook kan bij "Search" een zoekterm worden ingevuld. Klik op de kopjes als "Name" of "Listeners" om hierop te sorteren.

Dubbelklik op een zender om deze in de speellijst te laden en te beginnen met afspelen. Of klik met rechts om een zender als eerstvolgende af te spelen ("enqueue") of op te slaan bij je favorieten ("bookmark").

Andere opties onder "Online Services" is het onderdeel "Winamp Music" waar gratis (proef)nummers kunnen worden afgespeeld. Onder AOL videos kunnen videobestanden worden gevonden en afgespeeld. Ook zijn er andere onderdelen zoals games en tv. Het bekijken waard als je eens wat anders in Winamp wilt spelen.

Zelf muziek uitzenden met SHOUTcast

Met behulp van een server (bijvoorbeeld je eigen computer) en de SHOUTcast plug-in, kun je zelf muziek uitzenden met SHOUTcast. We gaan daar uitgebreid op in, in het onderwerp "Zelf muziek uitzenden ".

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.