winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Het opslaan of branden van CD's
   

Winamp kan naast bijvoorbeeld het afspelen van muziek, ook gebruikt worden om een muziek CD op je computer te zetten, of te branden. Het opslaan van de muziek op de computer noem je het "rippen van een CD". Bij de PRO versie van Winamp kan een CD in MP3 rippen en tevens sneller rippen en branden dan in de standaard versie van Winamp. In de standaard versie kan de muziek wel als aacPlus, AAC en WMA worden opgeslagen.

Een CD rippen

Het rippen van een CD gaat via de Mediabibliotheek van Winamp. Plaats een muziek CD in de computer en open de Mediabibliotheek (ALT-L). Klik nu in het linkerrijtje op "Audio-cd".

Als Winamp verbonden is, wordt geprobeerd de titels en artiest van de CD erbij te zoeken. Vervolgens kun je klikken op de knop "Rippen". Klik op "Alle tracks rippen" om te beginnen met het opslaan van de muziek CD op de computer. Wil je eerst kijken of alle instellingen naar wens zijn, klik dan op "Ripvoorkeuren".

Je kunt nu een aantal instellingen bekijken en veranderen, zoals de kwaliteit waarin de muziek moet worden opgeslagen (bitrate), de snelheid, hoe de bestandsnaam moet worden ingedeeld en waar de muziek moet worden opgeslagen.

Encoder

We beginnen met het tabblad "Encoder". Je kunt daar het bestandsformaat selecteren. Meer over de verschillende formaten leggen we uit op de pagina "Muziek afspelen ".

Het formaat MP3 is het meest bekende, maar alleen in de PRO versie van Winamp beschikbaar. Ben je van plan Winamp vaak hiervoor te gebruiken is het de investering van nog geen 20 euro waard. Heb je een MP3 speler en wil je niet voor Winamp PRO betalen, kijk dan of de speler ook WMA herkend. Kies in dat geval voor dat formaat. Als AAC herkend wordt of je laat het bestand op je computer staan om met Winamp af te spelen, kun je ook voor bijvoorbeeld "MP4/LC-AAC encoder" kiezen.

De bitsnelheid geeft de kwaliteit van de muziek aan. Dit wordt gerekend in kilobit per seconde. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kilobits er in een seconde worden gebruikt om de muziek op te slaan. Het bestand wordt dus groter. Heb je een MP3 speler met weinig geheugen, kies dan voor 128 kbps. Een waarde van 192 kbps of 256 kbps maken het bestand wel groter, maar de kwaliteit van de muziek is beter. Er hoeven dan minder tonen weggelaten te worden om tot een kleiner bestand te komen. Verder kies je natuurlijk voor "Stereo" en niet voor "Mono".

Rippen

Klik nu op het tabblad "Rippen" om de snelheid van het rippen in te stellen. De waarde is hoeveel keer sneller het rippen moet gebeuren ten opzichte van het afspelen van de muziek. Bij 1 speed (1x) duurt een CD van 60 minuten, 60 minuten om te rippen. Bij 2 speed (2x) is dat nog 30 minuten, bij 4 speed (4x) nog 15 minuten. De standaard versie van Winamp kan maximaal 8 speed aan. De betaalde PRO versie heeft geen beperking, maar dat moet dus eenmalig aangeschaft worden. De uiteindelijke snelheid van het rippen is tevens afhankelijk van de snelheid van de cd-speler/-brander.

Plaats een vinkje bij "Lees audiogegevens..." als Winamp verbinding met internet mag maken om de gegevens van de CD erbij te zoeken. Dat kan je de tijd besparen per nummer de artiest en titel in te moeten vullen.

Uitvoerbestandinstellingen

Op het tabblad "Uitvoerbestandinstellingen" kun je beginnen met in welke map de geripte bestanden moeten worden opgeslagen. Typ de naam van de map in, of klik op "Bladeren" om een map op te zoeken.

Daaronder kun je aangeven hoe de bestandsnaam eruit moet komen te zien. Er zijn een aantal vaste waardes die bijvoorbeeld de naam van de artiest of de titel vertegenwoordigen. Door in het vak de waardes en de volgorde te veranderen, kun je precies de gewenste bestandsnaam creëeren. Bij "voorbeeldnaam" komt precies te staan hoe het bestand er uiteindelijk uit komt te zien.

Verder kun je nog instellen of de extensie (zoals "mp3") in hoofdletters moet worden opgeslagen, of de geripte bestanden automatisch aan de mediabibliotheek moeten worden toegevoegd en of de bestandsinformatie (metagegevens) in het bestand mag worden opgeslagen. Als de nummer op de CD allemaal verschillen van volume, en je wilt dat alles op hetzelfde volume wordt afgespeeld, vink je de optie "Automatische weergaveversterking" aan. Verder kun je ervoor kiezen in het tracknummer ook het totale aantal nummers op de CD wilt weergeven (bijvoorbeeld "12/15"), aangeven bij welk tracknummer de eerste track moet beginnen, en welke tekst er in de bestandsinformatie in het commentaarsveld moet worden opgeslagen

Aanmaak speellijsten

Nadat een volledige CD is opgeslagen op de computer, kan Winamp automatisch een speellijst maken van de nummers en deze erbij zetten. Op het tabblad "Aanmaak speellijsten" kun je aangeven of je dat wilt, en dit verder instellen.

Je kunt aanvinken welke speellijsten er moeten worden aangemaakt. Namelijk die voor de Mediabibliotheek, een eigen speellijst (een m3u) bestand of een speellijst voor oude versies van Winamp (een pls bestand, nauwelijks nog in gebruik). Ook hier kun je weer aangeven hoe de naam van de speellijst er precies uit moet komen te zien, in het vak "Naamgevingsconventie".

Nu alles is ingesteld kun je terug naar de Mediabibliotheek, klikken op "Rippen" en kiezen voor "Alle tracks rippen".

Een CD branden

Om een muziek CD te branden, moet je computer natuurlijk voorzien van een CD brander. Verder zorg je voor een lege CD die je in de brander plaatst. Open de Mediabibliotheek (ALT-L) en klik links in het rijtje op "CD Recorder".

Klik op "Toevoegen" om een bestand, een map of de speellijst toe te voegen aan het rij met muziek die je wilt branden". Bovenin zie je de hoeveelheid tracks en de totale speelduur. De meeste CD's hebben maximaal 80 minuten, maar dit verschilt per CD (bekijk de verpakking). Met "Wissen" kun je de lijst legen.

Als alle nummers die je wilt branden erin staan, en je overschrijdt de maximale speelduur van de CD niet, kun je klikken op de knop "Branden". Vervolgens verschijnt een venster waarin je ondermeer de brandsnelheid kunt instellen.

Net als bij het rippen van een CD, is de waarde bij brandsnelheid hoeveel keer sneller het branden moet gebeuren ten opzichte van het afspelen van de muziek. Bij 1 speed (1x) duurt een CD van 60 minuten, 60 minuten om te branden. Bij 2 speed (2x) is dat nog 30 minuten.

Wil je sneller dan op 2 speed een CD branden, dien je de betaalde PRO versie van Winamp aan te schaffen. Het is mogelijk dat op hogere snelheid gebrande CD's niet op iedere cd speler spelen. Vooral oudere autoradio's lijken daar moeite mee te hebben. Kies dan voor bijvoorbeeld 2 speed om een CD nauwkeuriger te kunnen branden.

De burn-proofmodus maakt het mogelijk een CD met de hoogste prioriteit en met gebruik van een buffer te branden. Wanneer je cd brander dit ondersteund, is het zeer aanbevolen deze optie in te schakelen. Daardoor mislukt het branden niet als bijvoorbeeld een schermbeveiliging aanschiet of een anti-virus programma onverwacht je computer begint te scannen.

Wil je eerst kijken of het branden van een CD op je computer wel zou slagen, kun je een vinkje zetten bij "Testmodus". Dit simuleert het branden van een CD en zo kun je achter eventuele problemen komen voordat er een CD wordt verspild. Klik op "Branden" als alle opties naar je zin zijn en je het branden wilt starten.

 



Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.