winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video

Winamp » Veelgestelde vragen
   

Op deze pagina staan veelgestelde vragen bij Winamp. Staat je vraag er niet tussen, bekijk en veelgestelde vragen behorende bij "internetradio" of bij "muziek en video". Blijf je met vragen zitten, loop dan even door naar ons forum.

Alle antwoorden weergeven | Alle antwoorden verbergen

Algemeen

Welke besturingssystemen worden momenteel ondersteund?

Sinds Winamp 5.5 is er geen ondersteuning meer voor Windows 95 en 98se. Wil je Winamp toch gebruiken kun je een oude versie van Winamp downloaden vanaf deze site . Winamp vanaf versie 5.5 is geschikt voor Windows 2000, 2003, XP en Vista.

Wat betekent de DLL foutmelding in Windows Vista?

Onder Windows Vista kan er een foutmelding verschijnen dat er een dll bestand niet is gevonden. Om deze foutmelding te voorkomen, kun je "primosdk.dll" verwijderen uit de installatiemap van Winamp. Of download de nieuwste versie van Winamp om dit probleem te voorkomen. Ga daarvoor naar het onderwerp "Downloaden".

Hoe kan ik bepaalde bestanden wel of niet in Winamp laten afspelen?

Toets Ctrl-P en kijk onder Algemeen, waar je de optie 'bestandstypes' ziet staan. selecteer de bestanden die met Winamp moeten worden afgespeeld, of gebruik de knoppen 'alles', 'alleen audio', 'alleen video' of 'geen'. We gaan hier uitgebreid op in, in het onderwerp "Het voorkeurenscherm".

Wat krijg ik als ik de pro-versie aanschaf?

Onbeperkte snelheid bij het rippen en branden van cd's en de mogelijkheid deze als mp3 op te slaan. Ideaal dus als je deze functie vaak gebruikt.

Afspelen

Kan ik de muziek van een Audio-CD met Winamp op mijn computer opslaan?

Dat kan heel goed. Hoe lees je in "CD's rippen en branden".

Na het downloaden klinkt de MP3 muziek alsof ik onder water luister. Wat te doen?

Het programma Uncook 95 is hiervoor ontwikkeld en kan uitkomst bieden. Maak wel een back-up van het bestand, aangezien het voor goede bestand juist averechts werkt. Om het programma te downloaden klik hier.

Is het mogelijk muziek op hetzelfde volumeniveau af te spelen?

Ja dat kan. In het onderwerp "Het voorkeurenscherm" vind je onder "Afspelen" met informatie over de optie weergaveversterking.

Wil je meer controle, kun je de plug-in "RockSteady" proberen, te downloaden via de website van Winamp. Deze plug-in zorgt voor een vlak afspeelniveau, zonder dat daar bestanden voor gewijzigd hoeven te worden. Het configureren gaat door middel van een aantal opties, maar ook zijn er voorinstellingen ("presets") aanwezig.

Een ander voorbeeld is de plug-in "SqrSoft Limiter". Deze plug-in gebruikt schuifbalken om het volume te normaliseren. Downloaden kan vanaf de website van de auteur .

Kan ik de visualisaties van Winamp ook met CD's of met de line-in laten werken?

Het is mogelijk, maar hier is wel wat kennis voor vereist. We hebben nog geen Nederlandstalige handleiding gevonden, maar probeer verder te komen met het onderwerp "CD & Linein Visualizations " in het forum van Winamp.com. Bekijk voor meer informatie, ook deze website .

Hoe kan ik tracks inkorten?

Bij sommige mp3 bestanden is de muziek afgelopen maar de track is nog niet aan het einde. Om de stilte te verwijderen aan het begin of einde van een nummer, kun je een instelling veranderen in Winamp. Open daarvoor het voorkeurenscherm (CTRL-P) en klik onder "Plug-ins" op "Uitvoer". Klik op de "DirectSound output" plug-in en kies voor "Configureren". Ga naar het tabblad "Overige" en vink de optie "Verwijder stilte..." aan. Met de schuifbalk kun je de gevoeligheid in volume aanpassen.

Kan Winamp ondertitels bij een film afspelen?

Als je een film hebt met een apart ondertitelbestand, dat eindigt op ".srt" dan is dat mogelijk. Geef beide bestanden dezelfde naam en plaats ze in dezelfde map. Winamp voegt ze automatisch samen. Eventueel kun je ook een ander programma gebruiken om films met ondertiteling af te spelen, zoals BSplayer .

Kan Winamp gespeelde nummers uit de speellijst verwijderen?

Dat kan met een plug-in zoals de "Playlist File Remover". Deze kan na het afspelen een nummer uit de speellijst verwijderen. Je kunt ook aangeven of een nummer juist naar een bepaalde map verplaatst moet worden, of dat er niets mee gedaan mag worden na het afspelen. Deze plug-in kun je vinden op deze pagina of op de website van de auteur (zoek op de pagina naar "Playlist File Remover").

Skins en plug-ins

Wat is het verschil tussen de klassieke en moderne skin?

De Winamp 2 stijl van skins worden nu 'classic skinning' ofwel klassieke skins genoemd. De skins die er sinds Winamp 3 (Wasabi) zijn, worden moderne skins genoemd. De klassieke skins zullen, vooral op oudere systemen beter presteren, maar de moderne skins geven meer mogelijkheden en zien er grafisch beter uit. We adviseren je daarom altijd te beginnen met een moderne skin.

Hoe kan ik zelf een moderne skin maken?

Hiervoor is wel enige kennis vereist. We hebben nog geen Nederlandstalige handleiding gevonden, maar probeer verder te komen met het onderwerp "Make Winamp Modern Skins Like A Pro!! " in het forum van Winamp.com. Op de volgende website staan waardevolle programma's om een skin te maken: http://1001skins.com/winamp_skin_tools.html .

Waar kan ik plug-ins downloaden?

Daarvoor kun je terecht op ondermeer www.winamp.com/plugins en myplugins.info .

Werken mijn Winamp 2 plug-ins en Winamp 3 componenten in Winamp?

Winamp 5 is een update op Winamp 2, dus met dat systeem. De meeste Winamp 2 plug-ins werken daarom ook in Winamp 5. Winamp 3 componenten niet altijd, dat hangt van de plug-in af.

Hoe kun je een skin of plug-in verwijderen?

Het voorkeurenscherm van Winamp geeft je de mogelijkheid skins of plug-ins te deïnstalleren.

Toets Ctrl-P om het voorkeurenscherm te openen. Klik op "Skins" of "Plug-ins" in het linkerrijtje. Daar kun je klikken op "Deïnstall huidige skin" of "Deïnstalleer plug-in".

Mediabilbiotheek

Na het branden van een CD kan ik de muziek niet afspelen, wat is er fout gegaan?

Als een CD niet af te spelen is controleer dan of je een audio-cd hebt gemaakt. Als je de CD in bijvoorbeeld Windows verkenner opvraagt moeten daar niet de mp3 bestanden staan (of wat je erop geplaatst hebt) maar audio CD bestanden. Ook kun je de cd op een andere audiospeler testen, want het kan ook aan de apparatuur liggen (bijvoorbeeld geen ondersteuning voor zelf gebrande cd's). Als je een data cd hebt gebrand probeer het opnieuw met een andere cd en zoek goed de optie een 'audio-cd' te branden (vaak is de indicatie hoeveel ruimte je nog overhebt dan in minuten en niet in (mega)bytes).

Het is ook mogelijk dat een CD op te hoge snelheid is gebrand, of dat een schermbeveiliging is gestart terwijl de CD aan het branden is. Dan kunnen fouten ontstaan.

Probeer de CD opnieuw te branden, op een lagere snelheid en met de optie "Burn-proofmodus" ingeschakeld. Wil je eerst kijken of alles zonder fouten verloopt, schakel dan de testmodus in.

Bekijk voor meer informatie het onderwerp "CD's rippen en branden".

Ik kan geen SHOUTcast-server ontvangen, wat nu?

Controleer of Winamp toegang heeft tot Internet. Mogelijk heb je geen Internetverbinding, of houdt je firewall de toegang van Winamp tot Internet tegen. Controleer dat soort instellingen eens. Zie ook het onderwerp "Problemen met verbinden" onder "Internet radio".

Het geluid klinkt niet zo geweldig, hoe kan dat?

Als je het geluid niet goed vindt kan dat aan de uitzender liggen of aan de hoeveelheid bitrate waarin uitgezonden wordt. Ook kan het zo zijn dat de muziek als MP3 Pro wordt uitgezonden. Winamp ondersteund het afspelen van MP3 Pro alleen na installatie van een plug-in, dat je kunt downloaden op de website "mp3prozone ", een uitgebreide website over mp3pro.

Bekijk voor meer informatie over "bitrate" het onderwerp "Internet radio en tv".

Waarom hapert het geluid?

Als het geluid hapert kan het aan de verbinding van de uitzender liggen, of aan je eigen verbinding. Zorg dat je een goede, stabiele Internetverbinding hebt voor het beste resultaat. Probeer anders eens een andere radiozender, of een lagere bitrate. Bandbreedte-verbruikers zoals een downloadprogramma kun je het beste even uitzetten.

Meer informatie over het kiezen van zenders en een juiste bitrate kun je vinden in het onderwerp "Internet radio en tv".

Kan ik mijn volledige speellijst in een bepaalde map opslaan?

Inderdaad kan het handig zijn dat als je muziek verspreid op je computer staat, je alles (tijdelijk) in één map zet. Voor het volledig of gedeeltelijk kopieëren van je speellijst raden wij de plug-in "Playlist Copier " aan.

 Plaats een banner van ons op je website  |  Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.