winampnederlands.nl
informatie en hulp bij winamp, internetradio, muziek en video
Om het voorkeurenscherm te openen, ga in Wianmp staat en druk tegelijk op de CTRL en de P. Of klik in het menu "Opties" op "Voorkeuren". Je ziet dan het volgende venster:
Het voorkeurenscherm bestaat uit twee delen. Links is een menu met rubrieken, rechts de opties in de geselecteerde rubriek. Op dit moment beperken we ons tot de algemene voorkeuren. Andere voorkeuren, zoals die voor de Mediabibliotheek en skins en plug-ins komen in het betreffende onderwerp aan bod.
Klik op "Algemene voorkeuren" om het menu uit te klappen. Rechts in het venster staan de opties binnen het menu onderdeel. Zo kun je beginnen met het instellen wat voor internetverbinding je hebt. Daaronder staan enkele opties. Het aanvinken van de optie "geef opstartscreen weer", toont het opstartscherm van Winamp bij het starten van het programma. Als je Winamp meer dan één keer tegelijk wilt gebruiken, kun je de betreffende optie aanvinken. Eventueel kun je in plaats daarvan binnen Winamp tegelijk drukken op CTRL, ALT en de N.
De volgende opties gebruiken je Internetverbinding om te zoeken naar een nieuwe versie en om anoniem verslag te doen van het gebruik van Winamp. Deze laatste optie kan door de ontwikkelaars worden gebruikt om de speler te verbeteren (aanvinken om in te schakelen, uitvinken om uit te schakelen). Als laatste volgt de mogelijkheid verwijderde bestanden eerst naar de prullenbak te verplaatsen, en Winamp wel of niet op de taakbalk en/of in het systeemvak te tonen.
Onder het kopje "Algemene voorkeuren" kun je de optie "Bestandstypes" vinden. Klik erop om te bepalen voor welke bestanden Winamp mag worden gestart en welk pictogram daarvoor gebruikt kan worden, wat het pictogram voor een speellijst is en of deze voorkeuren bij het starten van Winamp opnieuw ingesteld moeten worden.
Verder kun je hier instellen of Winamp voor audio-cd's gebruikt moet worden, of bij het aanklikken van het bestand deze direct in Winamp moet worden afgespeeld, of dat het bestand alleen aan de speellijst moet worden toegevoegd (in rij worden gezet) en als laatste of de opties van Winamp in het menu achter de rechtermuisknop van het muziek- of videobestand mogen verschijnen. Met de vier knoppen kun je snel instellen wanneer Winamp gestart moet worden. Bijvoorbeeld voor alle ondersteunde formaten, alleen voor audio, alleen voor video of bij geen enkel mediabestand.
Door Winamp Agent in te schakelen, blijft Winamp altijd op de achtergrond actief. Verder worden dan continue de instellingen onder bestandstypes gecontroleerd en indien gewijzigd door een ander programma, teruggezet door Winamp. Zou je bijvoorbeeld een programma installeren dat ook mp3 kan afspelen, zou het kunnen gebeuren dat Winamp niet meer de standaardspeler is voor mp3. Winamp Agent houdt dat in de gaten en laat Winamp ten alle tijden de standaard speler blijven.
Onder "Speellijst" kun je ondermeer een lettertype en -grootte instellen en de tekstrichting aanpassen. Tevens kun je instellen met hoeveel regels je wilt scrollen bij het indrukken van de knoppen "Page Up" en "Page Down" en of dit dubbel zo snel moet zijn bij het gebruik van het scrollwieltje van je muis (indien aanwezig).
Met handmatige speellijst vooruitgang kun je ervoor kiezen, zelf een nieuw nummer aan te klikken als het huidige is afgelopen. Dat is dan in plaats van het automatisch afspelen van het volgende nummer in de speellijst. Ook kun je de speellijst automatisch op naam sorteren. Door het opgeven van "mp3" als standaardextensie kun je bestanden die in je speellijst staan zonder een herkende extensie af laten spelen alsof het de extensie mp3 heeft. Er worden nog wel eens mp3-bestanden aangeboden zonder dat deze eindigen op mp3. Op deze manier weet Winamp er dan wél raad mee.
Met de optie "Shuffle morph snelheid" kun je instellen in welke mate je de speellijst willekeurig wil laten afspelen. Wil je écht kris-kras door de speellijst heen, schuif het schuifje dan richting Snel. Voor wat minder variatie kun je het schuifje richting langzaam schuiven.
In het onderdeel "titels" kun je aangeven hoever Winamp de bestandsinformatie moet vooruit lezen. De toelichting die erbij staat spreekt voor zich. Met "Geavanceerde titelopmaak" kun je instellen hoe de naam van het bestand moet worden opgebouwd en weergeven in bijvoorbeeld de speellijst.
Met de twee opties daaronder kun je instellen dat een bestand als "Jan_Smit_-_Laura" moet worden weergegeven als "Jan Smit - Laura". "%20" staat op internet voor een spatie. Ook hier geldt: mocht een bestand als bestandsnaam "Bløf%20-%20Omarm" hebben, kan Winamp dat weergeven als "Bløf - Omarm".
In het onderdeel "Afspelen" kun je aangeven welke prioriteit er mag worden geven aan het afspelen van de speelijst. Verder kun je aanvinken of je het afspelen van geluid in 24bit wilt toestaan. Deze relatief nieuwe functie, zal niet door iedere geluidskaart worden ondersteund. Sommige geluidsbestanden kunnen in surround geluid worden weergegeven. Wil je dit toestaan, vink deze optie dan aan. Daarnaast is er de optie om "dithering" te gebruiken. Hierdoor wordt een witte ruis toegevoegd aan het nummer, om eventuele kwaliteitsverlies bij het omzetten van muziek te compenseren. Een Engelstalige uitleg over dither valt te vinden op deze pagina . Met de optie "Monoweergave afdwingen" kun je Winamp de muziek in mono af laten spelen.
Als laatste kun je met de optie "weergaveversterking gebruiken" de muziek versterken of bijvoorbeeld normaliseren. Met dat laatste analyseert Winamp ieder nummer en worden volumeverschillen weggenomen.
Via "video" zijn wat opties in te stellen voor het afspelen van video in Winamp. Zo kun je het videovenster automatisch laten verschijnen als een videobestand wordt afgespeeld. Het venster sluit dan automatisch weer als het afspelen is gestopt. Andersom kun je ook het afspelen van de video laten stoppen bij het sluiten van het venster.
De optie "pas het videovenster aan..." zorgt ervoor dat de video op het oorspronkelijke formaat wordt afgespeeld. Daarnaast kan automatisch de screensaver worden uitgeschakeld bij het afspelen van een video; omdat je bij het bekijken ervan waarschijnlijk even niets doet en dan niet gestoord wordt van/door de Windows Schermbeveiliging. Bij het afspelen van een video in het volledige scherm kan dit scherm automatisch worden afgesloten bij het beëindigen van de video. Om de "op scherm weergave" in te schakelen bij de volledige scherm modus vink je de betreffende optie aan.
De geavanceerde video opties regelen de video verhouding, de hardwarematige video overlay en het gebruik van de YV12 overlay modus. De laatste twee opties kun je uitschakelen bij problemen met de video weergave. De laatste optie synchroniseert de videoweergave met de mogelijkheden van de videokaart.
Onder localisatie kun je een taalpakket selecteren. Wanneer je Winamp in het Nederlands hebt gedownload (standaard via de link op onze website ) kun je kiezen uit Nederlands en Engels. Meer de link "Vind meer talen" ga je naar de website van Winamp waar ook andere talen beschikbaar zijn in de vorm van een taalpakket. Door zo'n pakket te downloaden, hoeft niet het hele programma opnieuw gedownload en ingesteld te worden, maar verander je alleen de taal van Winamp.
Verder is het met dit onderdeel mogelijk een taalpakket te hernoemen of te verwijderen.
Met het onderdeel "globale sneltoetsen" kun je een sneltoets aan een functie van Winamp koppelen. Door het vakje "Ingeschakeld" aan te vinken, kun je vanuit iedere toepassing met een toetsencombinatie Winamp bedienen. Tevens bestaat dan de kans, dat de multimedia toetsen op je toetsenbord functioneren met Winamp.
De optie "Spring naar bestand" in het voorkeurenscherm, vertegenwoordigd de "Jump to file" plugin die tegenwoordig standaard in Winamp zit. De mogelijkheden hiervan zijn besproken bij de basisprincipes
Via het tabblad "Rij Opties" kun je deze plug-in wel of niet gebruiken. Verder kan je instellen wat er moet gebeuren als je dubbelklikt op een nummer in de speellijst; moet het direct worden afgespeeld (afspelen), als eerstvolgende worden gespeeld (plaats na huidige), of in de wachtrij worden gezet (de nummers zullen dan achtereenvolgens worden afgespeeld). Dezelfde actiemogelijkheden kun je ook instellen voor het drukken op Enter terwijl je een nummer in de speellijst hebt geselecteerd.
In het vak daaronder kun je instellen of dit venster zichtbaar moet blijven bij het gebruik van de knoppen, de "Enter" toets, of bij het dubbelklikken. Verder kun je nog een aantal controle opties instellen. Je zou bestanden als lijst kunnen verplaatsen en deze achtereenvolgens af kunnen spelen, shuffle automatisch uitzetten als je bestanden in de wachtrij hebt geplaatst en de wachtrij kunnen herstellen bij het (her)starten van Winamp. Als laatste kun je aangeven of Winamp mag controleren of er een nieuwe versiesvan JTFE beschikbaar is.
Op het tabblad "Weergave" kun je instellen óf en hoe deze plug-in zich weergeeft. Bij opbouw opties kun je de weergave van een nummer instellen voor in het bestandsvenster en in de speellijst. Klik op "Help" voor de mogelijke opties. Daar kun je ook de achtergrondkleur van de in de wachtrij geplaatste items instellen. In het kader daaronder kun je overige opties instellen. Je kunt de skin van de plug-in met de huidige skin van Winamp gebruiken, de plaats van het bestandsvenster bewaren voor de volgende keer dat je Winamp start, het venster herladen als Winamp start en de laatste zoekactie herstellen.
Vanaf taalpakket 5.05 is het mogelijk de Nederlandse taal te kiezen als menuoptie in het kader "Taal".
Het tabblad "Rij Lijst" geeft de mogelijkheid de wachrij te beheren. In de wachtrij geplaatste items kunnen hier verwijderd worden en omhoog of omlaag worden geschoven. Ook kun je met een druk op de knop de hele lijst legen.
Verder kun je bij het laden van een nieuwe speellijst de huidige wachtrij resetten, of een speellijst automatisch in de wachtrij plaatsen bij het opstarten van Winamp. Geef voor deze laatste optie de bestandsnaam van de speellijst op in het tekstvak onderin het venster of druk op de knop ernaast om de speellijst op te zoeken. Zo kun je dus een lijst maken van je favoriete nummers, deze als speellijst opslaan en deze altijd automatisch in de wachtrij laten plaatsen bij het starten van Winamp.
Met het tabblad "Menu en knoppen" waar je kunt instellen welke knoppen en in welke volgorde getoond worden in het "spring naar" venster. Tevens is daar in te stellen welke opties in het "Spring naar" menu moeten worden getoond. Dit menu is beschikbaar wanneer je met rechts in de speellijst klikt en kiest voor de menu optie "Sping naar bestand":
De mogelijke opties en volgorde in dit menu zijn te beheren via het vak "Speellijst editor menu volgorde" op dit tabblad.
Klik op een item dat je wilt weergeven, verbergen of verplaatsen. Wanneer de blauwe achtergrond verdwijnt is de optie niet zichtbaar in het menu. Je kunt de items in een submenu plaatsen (vink de betreffende optie aan) en het menu onderin toevoegen. Klik op de knop "Voorbeeld" om de menuweergave te testen.
Daaronder staan nog twee opties. Door de eerste aan te vinken kun je ervoor zorgen een nummer in de wachtrij te plaatsen, als je er met de middelste muisknop op klikt. Heb je via de software van je muis ingesteld dat de middelste knop voor dubbelklikken zorgt, dan zal het bestand direct worden afgespeeld en werkt deze optie dus niet. De optie daaronder voorkomt dat het bestand gaat scrollen in Winamp.
Op het tabblad "Overig" staan de opties die niet ergens anders thuishoren. Ze zijn zelfs nog niet allemaal vertaald. Hieronder een overzicht:
Als je een videokaart van nVidia hebt en problemen met het gebruik van de sneltoetsen, vink dan de optie "Attempt to fix..." aan. Met de optie daaron kun je het venster laten verschijnen of verbergen als het al actief is. Met de optie "Flash playlist entry..." kun je een item laten knipperen wanneer je het programma vraagt het item in de speellijst aan te wijzen.
Standaard worden de resultaten van je zoekopdracht in het venster gesorteerd. Wil je dat niet kun je dat met de betreffende optie uitzetten. Bij het gebruik van de klassieke skin kun je de weergave mooier maken met de optie "Gebruik windowschaduw...".
Heb je een grote speellijst en duurt het zoeken lang, kun je de zoekresultaten beperken. Vink daarvoor de optie "Limiteer het aantal weergegeven resultaten" aan en voer een waarde in (standaard 100). In het vak daaronder kun je tekens standaard laten meefilteren (zoals "de" of "the"). De zoekvertraging is in miliseconden met de schuifbalk onderin aan te passen.
Het tabblad "Over" toont meer informatie over de auteur van deze plug-in en de mogelijkheid een donatie te doen.
Apart onder het onderdeel "Spring naar bestand" vind je de optie "Ontbrekende bestanden". Als er verouderde items in de speellijst staan, zoals bestanden die inmiddels verplaatst of verwijderd zijn, kan dat in de speellijst worden gemarkeerd. Staan de bestanden in een netwerk is het raadzaam de optie "sla gedeelde mappen over" aan te vinken.
Als je speellijst op een andere computer staat, kan het handig zijn dat steeds nagekeken wordt of je de meest actuele speellijst gebruikt. Vink daarvoor de optie "Zet updater aan" aan. Met de schuifbalk stel je de frequentie van het updaten in.
Wanneer je in de verkenner met rechts op een bestand klikt, verkrijg je een menu met opties als het bestand openen, hernoemen, of verwijderen. Met het onderdeel "Shell opties" in het voorkeurenscherm, kun je extra opties aan het bestandsmenu toevoegen. Zo is het voor muziekbestanden ondermeer mogelijk de opties speel in Winamp ("Play in Winamp") of zet in rij in Winamp ("Enqueue in Winamp") te laten verschijnen. Zo kan het bestand direct in Winamp afgespeeld worden, of juist als eerstvolgende via de wachtij.
In het voorkeurenscherm heb je onder "Shell opties" bovenin enkele snelopties. Met het vak daaronder kun je precies aanklikken welke opties je wel en niet wilt tonen. Dit is verdeeld in twee blokken. Het bovenste gedeelte ("Bestand context menu") toont de menuopties voor als je met rechts op een bestand klikt. Onder "Map context menu" kun je de opties instellen, die getoond moeten worden wanneer je met rechts op een map klikt.
Behalve in de speellijst, kan de "Sping naar bestand" plug-in ook een handige aanvulling op de Mediabibliotheek zijn. Het kan bijvoorbeeld de optie "Aan rij toevoegen" en "Aan rij toevoegen en afspelen" toevoegen aan het "Verzenden naar:" menu. Dit menu verschijnt wanneer je met rechts op een muzieknummer in de Mediabibliotheek klikt. Verder kunnen zoekresultaten van het "Spring naar bestand" venster in de speellijst van de Mediabibliotheek worden gezet, in plaats van in de gewone speellijst van Winamp.
Om de menuopties zoals in het voorbeeld hierboven in te schakelen, plaats een vinkje bij de optie "Zet Mediabibliotheek 'JTFE rij beheerder' aan". Om voorgedefinieerde rijen te gebruiken, vink de optie "Zet favoriete rij speellijst..." aan. Om de opties "Aan rij toevoegen" en "Aan rij toevoegen en afspelen" te tonen, kun je ze hier aanklikken. Ook kun je aangeven of de nummers aan het begin of aan het einde van de wachtrij moeten worden geplaatst.
Om muziek uit de speellijst te laden, als er geen speellijst aan een album is gekoppeld, vind de optie "Zet de Mediabibliotheek in de rij..." aan. Daaronder dus de mogelijkheid om opgeslagen zoekresultaten of rijen niet in de algemene speellijst te plaatsen, maar in de speellijst via de Mediabibliotheek.
Plaats een banner van ons op je website | Begrippenlijst - Het team - Gebruiksvoorwaarden - Sitemap - Webdesign: Martin Reedijk.